När värmen dyker upp – gör fästingarna det också

publicerad 12 april 2022
- av Pove Persson
ANNONS:
annons

ROSLAGEN. Vår och värme betyder säsongsstart för fästingarna. Därför är det viktigt att vaccinera sig mot TBE, fästingburen hjärninflammation.
– Fästingar bär på och för över sjukdomar till människor, varav TBE kan innebära stor fara, säger Lena Sundberg, företagssköterska hos Hela Företagshälsovård i Norrtälje.

annons
annons

TBE är en fästingburen virussjukdom som kan ställa till det rejält för människor. Och av de som drabbas får 20-30 procent allvarliga symptom och hos dessa leder ett fall av hundra till döden.

– Det är väldigt viktigt att vaccinera sig mot TBE, säger Lena Sundberg.

Och reder ut skillnaden mellan borelia och den betydligt farligare TBE.

– TBE blir du smittad av direkt när fästingen biter, den smittar genom fästingens saliv. Borelia smittar först när fästingen suttit på dig några dagar, den smittar då genom dess maginnehåll som hamnar i människan.

TBE är en virussjukdom som har sitt ursprung i Roslagens skärgård. Men den har spridit sig och finns nu längs hela norrlandskusten också.

Kan eller ska då alla vaccinera sig mot TBE?

– Det finns vissa andra sjukdomstillstånd som gör att TBE-vaccinet inte hjälper, säger Lena Sundberg. Det framkommer när man fyller i sin hälsodeklaration innan vaccinationen. Det är inte farligt för någon att ta vaccinet, men i vissa fåtal fall hjälper det alltså inte.

Om man vill vaccinera sig tar man kontakt med vårdcentraler eller vaccinbussarna som dyker upp på olika plaster inför vår och sommar.

– Det viktiga är att man vaccinerar sig, inte var, säger Lena Sundberg. Det är också viktigt att påpeka att de allra flesta återhämtar sig från TBE, men om man vill undvika att hamna bland de 20-30 procent som blir allvarligt sjuka är vaccination lösningen.

Fakta:

ANNONS:

Vad händer om man får TBE?

Vissa får inga symptom alls sedan de smittats, medan andra får influensaliknande symptom inom en vecka eller två efter bettet. I en första fas kan man drabbas av allmän sjukdomskänsla, trötthet, huvudvärk och feber på 38 grader eller mer.

De allra flesta återhämtar sig, men 20 till 30 procent får i andra andra sjukdomsfas hög feber, över 40 grader, svår huvudvärk eller andra neurologiska sjukdomar på grund av inflammation i hjärnan eller i hjärnhinnan.

Källa: vaccin.se

Så skyddar du dig mot fästingbett:

Vaccination, heltäckande kläder när du är i skog och mark, ha gärna ljusa kläder så är det lättare att se fästingarna. Du bör tänka på att skydda dig hela året. För även om fästingar trivs bäst när det är varmt och fuktigt finns risken att bli biten året om.

Källa: vaccin.se

Schema för TBE-vaccin för personer äldre än 50 år, samt personer med nedsatt immunförsvar, oavsett ålder:

Grundvaccination, 4 doser. Efter dos 1 ska dos 2 tas en månad senare. Dos 3 ges två månader efter dos 2. Dos 4 i god tid innan kommande säsong. Påfyllnadsdoser, Dos 5, ges tre år efter dos 4 och dos 6 fem år efter dos 5. Därefter fyller man på vart femte år.

Källa: Smittskydd Stockholm


Lena Sundberg på Hela Företagshälsovård uppmanar människor att vaccinera sig mot den fästingburna virussjukdomen TBE. Foto: Pove Persson

annonser
annonser

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!