Norrtälje ökar kännedom om våld i nära relationer

publicerad 9 november 2022
- av Redaktionen

NORRTÄLJE. Norrtälje kommun uppmärksammar det stöd som finns att få för de som är drabbade av våld i nära relation. Detta i ett samarbete med grannkommunerna. – Konsekvenserna av våld i en parrelation kan vara mer skadliga för unga än för vuxna, säger Eva Elelid, samordnare på Trygg i Norrtälje kommun.

Under vecka 46 och 47 uppmärksammas kampanjerna “En vecka fri från våld och “Våld är aldrig OK”. I ett gemensamt samarbete mellan kommunerna Danderyd, Lidingö, Vallentuna, Vaxholm och Österåker hoppas de på att budskapet skall nå ut bredare.

– Många av våra kommuninvånare pendlar mellan både skolor och arbetsplatser i andra kommuner så genom att genomföra kampanjen tillsammans kan vi nå fler över vår kommungräns, säger Eva Elelid, samordnare på Trygg i Norrtälje kommun, i ett pressmeddelande.

Avsikten med kampanjerna är att öka medvetenheten kring våld i nära relation och på vilket sätt det påverkar människors psykiska hälsa. Kampanjen syftar också till att bredda perspektivet på vad våld i nära relation innebär. Även tvångssex, nedlåtande ord, utpressning, skadegörelse hemma, hedersrelaterat våld, aggressivt beteende, isolering och kontroll är våld i nära relation, skriver Norrtälje kommun.

I år fokuserar kampanjerna extra på våld i ungas nära relation eftersom detta kan vara mer skadligt än för vuxna.

– Konsekvenserna av våld i en parrelation kan vara mer skadliga för unga än för vuxna. Våldsutsatthet eller våldsutövande under ungdomstidens kritiska utvecklingsfas påverkar möjligheterna till en framgångsrik övergång till vuxenlivet, vilket i sin tur riskerar att få negativa konsekvenser längre fram i livet, säger Eva.

FOTO: Norrtälje kommun

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!