Norrtälje sjukhus toppar nationellt kvalitetsindex

publicerad 26 mars 2024
- av Nicklas Salmin
Karin Hoff, Marita Andersson och Kickan Andersson ansvarar för Norrtälje sjukhus registrering i kvalitetsregistret SPOR. FOTO: Tiohundra
Annons:

Norrtälje sjukhus utmärker sig som en av Sveriges främsta inom rapportering till det nationella kvalitetsregistret SPOR, vilket spelar en avgörande roll i att höja standarden på operationsvården på sjukhuset.

SPOR, som står för Svenskt perioperativt register, är ett av de mest omfattande globala registren för operationsvård, där detaljerad data från patientens första besök till eftervård samlas.

– SPOR är ett av världens största register i sitt slag. Hit rapporterar vi allt runt varje operation, från kallelse till hemgång. Den data som samlas i registret är värdefull för utvecklingen av vården, i forskningssyfte, för att öka kvaliteten och korta väntetiderna, säger operationsundersköterska Karin Hoff, i ett pressmeddelande.

Hoff, tillsammans med sina kollegor Kickan Andersson och Marita Andersson, är en del av det team som ansvarar för sjukhusets bidrag till SPOR. De betonar vikten av ett tvärprofessionellt samarbete för att säkerställa kvaliteten i rapporteringen.

– Det är ett lagarbete, där många professioner är delaktiga, både på mottagningarna, operation och vårdavdelningarna. IT-enheten har också en viktig roll i arbetet, säger Marita Andersson.

Datainsamlingen är inte bara viktig för forskning och utveckling utan också för sjukhusets egna kvalitetsförbättringar.

– Tack vare den data som sammanställs kan vi tydligt se var i vårdkedjan det finns förbättringspotential. Om det till exempel visar sig att många lider av illamående under uppvaket efter operation får vi titta på vad vi kan göra annorlunda. Det kan också handla om smärta efter operation och att patienterna har rätt kroppstemperatur efter ingreppet, vilket är viktigt för kroppens läkningsförmåga, säger Kickan Andersson.

Norrtälje sjukhus toppar SPOR:s kvalitetsindex för 2023 tillsammans med Södertälje sjukhus.

– Det är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt med detta, på hela sjukhuset. Det är också roligt att vi som litet sjukhus kan leverera så bra resultat inom det här viktiga området, säger Karin Hoff.

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!