Annons

Ny förening ska främja jämlikhet och hälsa hos unga – letar lokal

publicerad 27 januari 2022
- av Daniel Rämsell

annons

NORRTÄLJE. Norrtälje skateboardförening vill främja hälsa och jämlikhet hos ungdomar även vintertid – drömmen skulle vara ett allaktivitetshus där kommunens unga kan samlas för konserter, konstutställningar och andra former av kreativt skapande, säger Anders Elisson, 34 år och ordförande i föreningen.

annons
annons

I över ett halvt decennium

har skateboardåkning varit en omåttligt populär aktivitet bland unga världen över. Intresset och populariteten har knappast svalnat och sporten debuterade som OS-gren sommaren 2021. Samma år lades grunderna för en ny ideell förening i kommunen, Norrtälje skateboardförening och nu vill de att kommunen skall bygga en inomhushall, så att sporten och kulturen kan utövas även vintertid.

– I grund och botten handlar det om att ta vara på den kultur och gemenskap som frodas i skateparkerna och göra något mer av den, berättar Anders, som hoppas att en inomhuspark skall förena Norrtäljes unga medborgare även vintertid.

Föreningen startades av fyra ungdomar från Norrtälje, som utövar såväl skateboard som kickbike. Tillsammans med sina föräldrar lade de grunden till föreningen – vips, så startades Norrtälje skateboardförening med ordförande Anders Elisson i spetsen, som studerar till ämneslärare i religion och historia.

För några år sedan satsade Norrtälje kommun cirka tre miljoner kronor på att bygga en skatepark bakom badhuset i Norrtälje. Väl investerade pengar enligt många, då den bidragit till ungas välbefinnande och gemenskap, vilket i sin tur kan hålla unga borta från destruktiva aktiviteter. Skateparken kan dock av förklarliga skäl enbart nyttjas under sommarhalvåret, eftersom den är belägen utomhus och nu vill alltså föreningen att det skall investeras mer pengar.

– Vinterhalvåret är långt, många unga tappar intresset och blir stillasittande. En inomhuspark skulle därför främja hälsa hos en stor grupp unga i kommunen. Den andra anledningen är att sporterna har vuxit avsevärt sedan utomhusparken byggdes och ofta är den så överfull med folk att det inte går att åka. Många väljer bort parken och åker i hamnen istället. En till park skulle med andra ord tjäna sitt syfte även på sommaren, fortsätter Elisson.

Intresset för skateboard och kickbike bland Norrtäljeborna är enormt och 34-åringen ser att en överfull skatepark under vår- och sommarhalvåret i kombination med ett snabbt växande medlemsantal i föreningen är en indikation på att intresset redan finns för en inomhushall. Närmaste inomhushall för att utöva sporten är Fryshuset, två timmar bort. Enligt Anders dras många ungdomar till den här typen av sport och intressen på grund av närheten till frihet och han poängterar även att utövandet är mer flexibelt än andra sporter, eftersom man inte behöver förhålla sig till träningstider. Fryshuset använder bland annat skateboardåkning som verktyg för integration, som i sin tur inkluderar personer från socioekonomiskt svaga grupper, eftersom sporten i relation till exempelvis fotboll eller ishockey är en förhållandevis billig sport.

– Det här gör också att det blir en väldigt stor gemenskap eftersom människor i spridda åldrar, olika kön, etnicitet, sexuell läggning eller olika socioekonomiska förhållanden kan mötas i detta sätt att tänka. Många finner en räddning i kulturen på det sättet, att de finner sig en plats i den. För att unga ska fortsätta att hitta sin plats och sin fokus via kulturen krävs det dock förutsättningar för att kunna utöva sporten året runt, vilket det just nu inte gör i Norrtälje, säger Elisson.

I många kommuner finns det stora möjligheter för unga att utöva sina intressen under uppstyrda förhållanden. Inte minst är Fryshuset i Stockholm och Allis i Uppsala goda exempel på platser där ungdomar tillåts vara kreativa och utöva sina fritidsaktiviteter även inomhus.

– För tillfället ligger all fokus på att hitta en lokal för att i samverkan med kommunen kunna etablera en inomhushall. Visionen efter det, när vi har hallen som utgångspunkt, är dels att kunna anordna events med fokus på sporten, som exempelvis tävlingar, men också att kombinera kulturen med annan kultur i Norrtälje, såsom dans, musik och konst. Drömmen skulle vara ett allaktivitetshus där kommunens unga kan samlas för konserter, konstutställningar och andra former av kreativt skapande. Lite som Allis i Uppsala, många kommuner satsar på den typen av verksamhet just nu, avslutar Anders.

annonser
annonser

Annons
Annons från Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

Tre restauranger i Norrtälje på topplista över Sveriges bästa burgare

publicerad Idag 6:00
- av Nicklas Salmin
Sammansatt bild på en Hamburgare och Norrtäljebåten.
Sajten Burgerdudes har släppt sin årliga rankning av Sveriges 100 bästa hamburgerställen, och tre av dem finns i Norrtälje kommun.

Sajten Burgerdudes har släppt sin årliga rankning av Sveriges 100 bästa hamburgerställen, och tre av dem finns i Norrtälje kommun.

På plats elva återfinns Bonden och Burgaren på Väddö. Det lokala mejeriet, som bland annat tillverkar ekologisk burgarcheddar, beskrivs av Burgerdudes som en favorit.

“Väddö Gårdsmejeri producerar Sveriges enda burgarcheddar och använder sin restaurang, Bonden & Burgaren, som ett perfekt showroom för sina produkter. Utöver den underbara osten kommer köttet från deras egen gård, och brödet bakas lokalt”, skriver Burger Dudes på sin hemsida.

Detta är andra året i rad som Bonden och Burgaren finns med på listan, även om de tappat två placeringar sedan förra året.

Minikedjan The Border, som öppnade en restaurang på Tullportsgatan i Norrtälje förra året, har också tagit sig in på listan. De hamnar på plats 19 och har dessutom utsetts till “Årets eldsjäl” av sajten.

Holy Subs, på Stockholmsvägen 49 i Norrtälje, intar plats 30 på listan.

Listan toppas av Funky Chicken Foodtruck i Nacka, som enligt Burgerdudes serverar Sveriges bästa hamburgare.

Hela listan hittar du här. 

Annons
Annons
Annons från Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

Läget på bostadsmarknaden i Norrtälje

publicerad Idag 5:00
- av Nicklas Salmin
Bild över hamnen och Tullportsgatan i Norrtälje.
"Det känns som att marknaden bubblar. Räntorna har blivit lägre och det finns ett uppdämt behov av att flytta"

Priserna på bostadsmarknaden i Norrtälje kommun har varit stabila de senaste tre månaderna, enligt uppgifter från Svensk Mäklarstatistik. Malin Wallin från Mäklarhuset delar med sig av sina tankar om hur bostadsmarknaden kan utvecklas framöver.

Under perioden oktober till december 2024 såldes 212 bostadsrätter i Norrtälje till ett genomsnittligt pris på 2,1 miljoner kronor, vilket är en ökning från 138 försäljningar samma period förra året.

Beträffande villor har priserna också varit stabila. Totalt såldes 127 villor i kommunen under fjolårets sista kvartal, med ett medelpris på 3,7 miljoner kronor. Priserna på fritidshus visar däremot en mindre uppgång på 1 procent jämfört med tidigare.

Annons

Malin Wallin, fastighetsmäklare och delägare på Mäklarhuset Norrtälje, beskriver bostadsmarknaden som lovande men stabil.

– Det känns som att marknaden bubblar. Räntorna har blivit lägre och det finns ett uppdämt behov av att flytta. Utbudet är fortfarande stort, vilket gör att priserna inte kommer att skena iväg, utan att det kan bli någon variant av normalmarknad, säger hon.

Medelpriset på försäljningarna av fritidshus har under de senaste tolv månaderna haft en uppgång på 1 procent.

– Fritidshussäsongen är alltid stor i kommunen, och vi har många spekulanter som varje vår söker fritidshus här. Vad gäller villor och bostadsrätter ser vi att det även där är utbudsstyrt, och just nu finns en större efterfrågan på färdigrenoverade bostäder, säger Malin Wallin.

Malin berättar också att det är en större efterfrågan på stabila och välskötta föreningar, och att spekulanter är mer pålästa om vad de bör undersöka gällande föreningars ekonomi.

– Detta är något som vi också är tydliga med mot våra spekulanter, så att de förstår vikten av det, fortsätter hon.

Vad tror du om bostadsmarknaden under våren 2025?

– Sammanfattningsvis känns det som att det kommer att bli en mer stabil och jämn marknad. Affärer kommer att göras i större utsträckning, avslutar hon.

Annons
Annons från Svensk Fastighetsförmedling Norrtälje

Trafikolycka i centrala Norrtälje – flera fordon inblandade

publicerad 23 januari 2025
- av Daniel Rämsell
På torsdagseftermiddagen inträffade en trafikolycka med flera fordon på Gustaf Adolfsvägen i Norrtälje.

På torsdagseftermiddagen inträffade en trafikolycka mellan flera fordon på Gustaf Adolfsvägen i Norrtälje.

Klockan 16:48 larmades SOS Alarm om händelsen, där flera fordon skall vara inblandade.

Det finns för närvarande inga uppgifter om personskador i samband med olyckan. Platsen för händelsen är vid korsningen mellan Gustaf Adolfsvägen och Stockholmsvägen.

– Det är en mindre olycka som har inträffat mellan två fordon. Räddningstjänst är på plats och vi har stängt av vägen i riktning mot Norrtälje, säger räddningstjänstens ledningscentral.

Artikeln kan komma att uppdateras.

Annons
Annons

Efter obduktion: Inget brott bakom tragedin i Norrtäljeån

publicerad 23 januari 2025
- av Daniel Rämsell
Bild på Kvarngränd vid Norrtäljeån.
Kroppen av den kvinna som hittades i Norrtäljeån i måndags morse har obducerats, och polisen konstaterar nu att det inte finns några misstankar om brott i samband med dödsfallet. FOTO: Nicklas Salmin

Kroppen av den kvinna som hittades i Norrtäljeån i måndags morse har obducerats, och polisen konstaterar nu att det inte finns några misstankar om brott i samband med dödsfallet.

Kvinnan upptäcktes av en förbipasserande vid Kvarngränd i centrala Norrtälje.

Senare under dagen initierade polisen en förundersökning om mord eftersom det initialt var oklart hur hon hade hamnat i vattnet.

Kroppen har nu obducerats och man misstänker inte att något brott ligger bakom händelsen, vilket Norrtelje Tidning var först med att skriva om. 

– Kroppen har obducerats och det det finns inga misstankar om något brott, säger Nadja Norton, presstalesperson på polisens regionsledningscentral.

Annons
Send this to a friend