annons
NORRTÄLJE. Norrtälje skateboardförening vill främja hälsa och jämlikhet hos ungdomar även vintertid – drömmen skulle vara ett allaktivitetshus där kommunens unga kan samlas för konserter, konstutställningar och andra former av kreativt skapande, säger Anders Elisson, 34 år och ordförande i föreningen.
annons
annons
I över ett halvt decennium
har skateboardåkning varit en omåttligt populär aktivitet bland unga världen över. Intresset och populariteten har knappast svalnat och sporten debuterade som OS-gren sommaren 2021. Samma år lades grunderna för en ny ideell förening i kommunen, Norrtälje skateboardförening och nu vill de att kommunen skall bygga en inomhushall, så att sporten och kulturen kan utövas även vintertid.
– I grund och botten handlar det om att ta vara på den kultur och gemenskap som frodas i skateparkerna och göra något mer av den, berättar Anders, som hoppas att en inomhuspark skall förena Norrtäljes unga medborgare även vintertid.
Föreningen startades av fyra ungdomar från Norrtälje, som utövar såväl skateboard som kickbike. Tillsammans med sina föräldrar lade de grunden till föreningen – vips, så startades Norrtälje skateboardförening med ordförande Anders Elisson i spetsen, som studerar till ämneslärare i religion och historia.
För några år sedan satsade Norrtälje kommun cirka tre miljoner kronor på att bygga en skatepark bakom badhuset i Norrtälje. Väl investerade pengar enligt många, då den bidragit till ungas välbefinnande och gemenskap, vilket i sin tur kan hålla unga borta från destruktiva aktiviteter. Skateparken kan dock av förklarliga skäl enbart nyttjas under sommarhalvåret, eftersom den är belägen utomhus och nu vill alltså föreningen att det skall investeras mer pengar.
– Vinterhalvåret är långt, många unga tappar intresset och blir stillasittande. En inomhuspark skulle därför främja hälsa hos en stor grupp unga i kommunen. Den andra anledningen är att sporterna har vuxit avsevärt sedan utomhusparken byggdes och ofta är den så överfull med folk att det inte går att åka. Många väljer bort parken och åker i hamnen istället. En till park skulle med andra ord tjäna sitt syfte även på sommaren, fortsätter Elisson.
Intresset för skateboard och kickbike bland Norrtäljeborna är enormt och 34-åringen ser att en överfull skatepark under vår- och sommarhalvåret i kombination med ett snabbt växande medlemsantal i föreningen är en indikation på att intresset redan finns för en inomhushall. Närmaste inomhushall för att utöva sporten är Fryshuset, två timmar bort. Enligt Anders dras många ungdomar till den här typen av sport och intressen på grund av närheten till frihet och han poängterar även att utövandet är mer flexibelt än andra sporter, eftersom man inte behöver förhålla sig till träningstider. Fryshuset använder bland annat skateboardåkning som verktyg för integration, som i sin tur inkluderar personer från socioekonomiskt svaga grupper, eftersom sporten i relation till exempelvis fotboll eller ishockey är en förhållandevis billig sport.
– Det här gör också att det blir en väldigt stor gemenskap eftersom människor i spridda åldrar, olika kön, etnicitet, sexuell läggning eller olika socioekonomiska förhållanden kan mötas i detta sätt att tänka. Många finner en räddning i kulturen på det sättet, att de finner sig en plats i den. För att unga ska fortsätta att hitta sin plats och sin fokus via kulturen krävs det dock förutsättningar för att kunna utöva sporten året runt, vilket det just nu inte gör i Norrtälje, säger Elisson.
I många kommuner finns det stora möjligheter för unga att utöva sina intressen under uppstyrda förhållanden. Inte minst är Fryshuset i Stockholm och Allis i Uppsala goda exempel på platser där ungdomar tillåts vara kreativa och utöva sina fritidsaktiviteter även inomhus.
– För tillfället ligger all fokus på att hitta en lokal för att i samverkan med kommunen kunna etablera en inomhushall. Visionen efter det, när vi har hallen som utgångspunkt, är dels att kunna anordna events med fokus på sporten, som exempelvis tävlingar, men också att kombinera kulturen med annan kultur i Norrtälje, såsom dans, musik och konst. Drömmen skulle vara ett allaktivitetshus där kommunens unga kan samlas för konserter, konstutställningar och andra former av kreativt skapande. Lite som Allis i Uppsala, många kommuner satsar på den typen av verksamhet just nu, avslutar Anders.