Telia och Post- och Telestyrelsen (PTS) har nått ett genombrott i ett pilotprojekt som förlänger reservkraftstiden för mobilbasstationer från fyra timmar till upp till 110 dagar – pilotprojektet pågår på Furusund.
Det är vid en av Telias mobilbasstationer i Roslagen som man kombinerar fossilfri vätgas, bränsleceller, solceller och batterier för att säkra mobilnätets drift även vid långvariga elavbrott.
Mobilbasstationer är idag beroende av ström från elnätet, med batterier och dieselaggregat som kortvariga reservkraftslösningar på fyra timmar. Projektet på Furusund utforskar hur hållbara och förnybara energikällor kan förstärka den digitala infrastrukturen.
– Vi är alla beroende av stabil strömförsörjning för att säkerställa en redundant och pålitlig uppkoppling. Med samhällets krav på tillgänglighet och det rådande omvärldsläget finns ett ökat behov av att försörja master även vid längre strömbortfall, säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, i ett pressmeddelande.
Projektet är det första i sitt slag och testar en kombination av energikällor för att maximera driftstiden. Målet är att utveckla kostnadseffektiva och hållbara lösningar som kan appliceras på mobilbasstationer över hela landet.
– Enbart batterier eller diesel är inte långsiktigt hållbara lösningar för att säkra längre reservkraft på viktiga mobilsiter och motståndskraft inom Sveriges digitala infrastruktur. Det krävs en kombination av flera teknologier och fortsatt utveckling, vilket har varit högsta fokus i projektet. Resultaten hittills är banbrytande inom sitt område, med flera månaders reservkraft jämfört med de fyra timmar som uppnås enligt dagens föreskrifter, säger Anders Ekblad, ingenjör på enheten för robusthet, på PTS.
Projektet drivs med stöd från PTS, och Telia ansvarar för projektledning, byggnation och drift av anläggningen. Samarbetet omfattar också företag som Euromekanik, Powercell, Polarium och Soltech.
En testperiod pågår fram till december 2025 och kommer att utvärdera kostnadseffektivitet, tekniska utmaningar och potentiella tillämpningar för framtida utveckling av den svenska digitala infrastrukturen.