Annons:

Rekordmånga elever i Norrtälje straffas för skolk

publicerad 11 juli 2024
- av Daniel Rämsell
Antalet gymnasieelever som får sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro ökar fortsatt i Sverige, och i Norrtälje är siffrorna högre än på många år. FOTO: Alexander Castman

Antalet gymnasieelever som får sitt studiebidrag indraget på grund av ogiltig frånvaro ökar fortsatt i Sverige, och i Norrtälje är siffrorna högre än på många år.

Enligt en sammanställning från Newsworthy, baserad på nya siffror från CSN, är det 311 gymnasieelever i Norrtälje som fått sitt studiebidrag indraget under läsåret 2023/2024. Detta motsvarar 16,4 procent av eleverna i kommunen, vilket är en ökning från 305 elever läsåret innan.

– De senaste 15 åren har vi sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, bortsett från pandemiåren, säger Peter Engberg, analytiker på CSN i ett pressmeddelande.

Just pandemin är emellertid något som Tomas Imeryd (KD), ordförande i utbildningsnämnden nämner som en tänkbar orsak till de höga siffrorna.

– Vi har diskuterat detta i förvaltningen och vår uppfattning är att det verkar vara ett post-covid-fenomen, men det är inget som är klarlagt än, säger Imeryd. Vi måste dock titta på detta närmare, eftersom det är i skolan barn lär sig – inte hemma, fortsätter han.

När en gymnasieelev har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro kan skolan rapportera det till CSN, som då kan besluta att studiebidraget skall dras in. I hela landet har antalet elever som berörs ökat över tid, och det finns stora regionala skillnader i hur frånvaron rapporteras. Skolverket har visat att olika kommuner, skolor och lärare kan ha olika rutiner för frånvarorapportering, vilket kan påverka statistiken.

I Norrtälje har en högre andel elever fått studiebidraget indraget jämfört med riket i helhet. I hela landet rörde det sig om omkring 38 100 elever, vilket motsvarar 10,7 procent och den högsta siffran hittills.

Annons:

Vad planerar utbildningsnämnden att göra för att få bukt med problematiken?

– Föräldraansvaret är det viktigaste i den här frågan. Det är mångt och mycket omyndiga barn detta rör sig om och det är föräldrarna som uppfostrar och skolan som fostrar, säger Tomas Imeryd.

Statistiken visar också att det är vanligare att elever på fristående gymnasieskolor som får sitt studiebidrag indraget jämfört mot elever på kommunala skolor. I Norrtälje drogs studiebidraget in för 17,6 procent av friskoleeleverna under 2023/2024, jämfört med 15,8 procent av eleverna på kommunala skolor.

Robert Beronius (L), ordförande i barn- skolnämnden tror att fenomenet beror på att studiesvaga elever väljer yrkesprogram.

– Notera att de fristående gymnasieskolorna i kommunen nästan bara har yrkesprogram och att det är mer studiesvaga elever som söker sig och kommer in på yrkesprogrammen. Överlag går många elever på yrkesprogram i vår kommun, medan elever som vill gå andra program i högre utsträckning söker sig till gymnasieskolor i andra kommuner. Jag skulle gissa att det är det som syns i statistiken, säger Beronius.

Det är också vanligare att pojkar får indraget studiebidrag än flickor, och detta mönster följs även i Norrtälje. Andelen pojkar med indraget studiemedel var 16,9 procent jämfört med 15,9 procent för flickorna.

Annons: