Roslagen Pride: En tioårig resa mot inkludering, acceptans och kärlek

publicerad 8 augusti 2023
- av Daniel Rämsell

NORRTÄLJE. Roslagen Pride firar i år sitt tioårsjubileum under RFSL Roslagens regi. Allt Om Norrtälje har intervjuat Helena Lodin, projektledaren för Roslagen Pride som berättar om festivalens utveckling, betydelsen för Norrtälje, framtidsutsikterna för festivalen och vad de viktigaste budskapen är.

  • Roslagen Pride har växt enormt sedan dess start för tio år sedan. Enligt Helena Lodin, projektledaren för Roslagen Pride, har festivalen inte bara ökat i antal besökare, utan även avseende engagemanget och antalet dagar festivalen pågår.

– Först och främst så har den växt, väldigt mycket! Både i antal besökare men också i antal engagerade och antalet dagar den pågår, berättar Lodin.

Festivalen har också fått en mer lokal anknytning, med lokala företag och organisationer som vill engagera sig och visa hur de arbetar med HBTQI-frågor. Den lokala förankringen är en viktig del av festivalens framgång och bidrar till att skapa en inkluderande atmosfär där ALLA är välkomna.

Roslagen Pride är mer än bara en festival – det är en plattform för att lyfta och synliggöra HBTQI-frågor.

-Vi skapar en plats där dessa frågor får lyftas och belyser även det viktiga i att alla ska få synas och ta plats, säger Lodin.

Eventet kombinerar festligheter och kultur med allvarliga och tuffa samtalsämnen, vilket skapar en viktig och utmanande cocktail av aktiviteter och diskussionsämnen. 

– Jag tror att fler och fler tycker att det här är ett viktigt ämne nära hjärtat och att folk vill visa var de står i dessa frågor, något vi tycker är fantastiskt. Sedan har festivalen växt och blivit något för hela familjen, vilket bjuder in till fler besökare, säger Helena. 

Festivalen har haft många minnesvärda ögonblick genom åren, men en höjdpunkt för Lodin är alltid paraden.

– Paraden är alltid en fantastisk höjdpunkt varje år, det är något magiskt med att tillsammans tåga genom Norrtäljes gator och visa att kärleken övervinner allt, säger hon.

För att uppmärksamma festivalens tioårsjubileum har Roslagen Pride i år valt att ha ännu fler programpunkter under veckan – allt ifrån karaoke och stand-up till föreläsningar och träningspass.

– Vi är också väldigt stolta att kunna presentera dragartisten “Imaa Queen” som vi hoppas ska locka många besökare, vi kan lova att det kommer bli något alldeles extra, berättar Lodin.

Roslagen Pride är också en viktig del av kampen för HBTQI-rättigheter. Helena betonar vikten av att lyfta HBTQI-frågor världen över och att man skall kunna känna sig trygg oavsett var man bor.

– Så länge samhället och världen ser ut som den gör behöver vi fortsätta kampen, det finns faktiskt inga andra alternativ, säger hon.

Festivalen spelar också en viktig roll för att förbättra mental hälsa och självbild hos HBTQI-ungdomar i Norrtälje.

– Vi som arbetar med Roslagen Pride vet hur viktigt det är att kunna vara del av ett sammanhang, att få bli synliggjord och accepterad, förklarar Lodin.

För de som aldrig har varit på en Pride-festival förut, men som överväger att delta i Roslagen Pride, har Lodin några enkla råd:

– Kom som du är och ta med alla du känner. Kika på veckans schema och delta i de olika eventen som sker och vem vet, kanske lär du dig något nytt? Avsluta sedan veckan med att fira med oss i Societetsparken på lördagen. Sjung och dansa i paraden, njut av alla fantastiska artister, kika runt bland utställarna och ät gott från de lokala matförsäljarna. Sedan dansar vi natten lång, säger Lodin.

När det gäller framtiden för Roslagen Pride, hoppas Helena att festivalen får leva vidare och att den fortsätter att vara en självklar del av sommaren i Roslagen.

– Jag hoppas också att fler och fler vill engagera sig, både privatpersoner och företag, säger hon.

Kan du avsluta med att beskriva Roslagen Pride med tre ord?
– Välkomnande, roligt och kärleksfullt! En vecka full av härligheter, där alla är välkomna att vara precis sig själva. Kan det bli bättre, avslutar Helena Lodin med en retorisk fråga. 

HELA PROGRAMMET

MÅNDAG 21 AUGUSTI 
Malga Kubiak Filmfestival. Filmfestivalen startar den 21 augusti på ABF Norrtälje och fortsätter i skärgården på Björkö Konstnod senare under veckan. Se mer info i evenemanget https://fb.me/e/2MWyVxBes

Tid: 12.00 – 21.00 

4 filmvisningar i Bio Borgen 

Arrangör: ABF Norrtälje, Björkö Konstnod och Roslagen Pride 

Plats: Folkets hus, Galles Gränd 5 

HIIT-pass med pridetema
 
peppig musik, härlig stämning och utlottning av priser. Gratis, anmäl dig i receptionen. 

Tid: 16.30 – 17.15 

Arrangör: Nordic Wellness Norrtälje City 

Plats: Kvarngränd 1, 761 30, Norrtälje 

  • Dans Fusion. Friskis & Svettis firar Roslagen Pride lite extra genom att bjuda på träning. Anmäl dig i receptionen när du kommer. 

Tid: 18.00 

Arrangör: Friskis & Svettis Norrtälje 

Plats: Gustav Adolfs väg 51, Norrtälje  

TISDAG 22 AUGUSTI 

Tid: 12.00 – 13.00 

Arrangör: ABF Norrtälje, Tupilak och Roslagen Pride 

Plats: ABF Norrtälje, Folkets hus, Galles gränd 5, 76130 Norrtälje 

 

  •  HBTQI häng och spelning med bandet “Nonchalant attityd”. 

Nonchalant Attityd är ett Norrtälje baserat band med ungar i ålder 15-16 år spelar allt från punk till Beatles. Se mer info i evenemanget https://fb.me/e/2VsfW96Tk

Tid: 15.00 – 19.00, Spelningen börjar kl. 18.00 

Arrangör: Aktivitetshuset Magasinet 

Plats: Baldersgatan 14, 761 50 Norrtälje 

 

 Lunchmusik med konstutställning 

  • Lunchmusik med konstutställning och vernissage. Presenningsikoner – för allas lika värde. Presentation av konstutställningen Mats Hermansson, präst och konstnär 
  • Musik i kärlekens tecken ”Somewhere under the rainbow”, Daniel Edoff, organist 

Tid: 11.30 

Arrangör: Norrtälje-Malsta församling 

Plats: Kyrkogatan 2, 761 30 Norrtälje 

 

Step explode. Friskis & Svettis firar Roslagen Pride lite extra genom att bjuda på träning. Anmäl dig i receptionen när du kommer. 

Tid: 17.00 

Arrangör: Friskis & Svettis Norrtälje 

Plats: Gustav Adolfs väg 51, Norrtälje 

ONSDAG 23 AUGUSTI 

Föreläsning med Sofia Kuno 

  • Föreläsning om hat och hot. Riktar sig till organisationer som jobbar med målgruppen. Se mer info i länken https://fb.me/e/B8xcjRzM.  

Tid: 13.00 – 14.30 

Arrangör: RFSL Roslagen och RFSL Förbund 

Plats: ABF Norrtälje, Folkets hus, Galles gränd 5, 76130 Norrtälje 

Regnbågsträff 

Tid: 16.00 – 19.00 

Arrangör: Öppna Förskolan TioHundra 

Plats: Familjens Hus, Drottning Kristinas väg 70A, 761 42 Norrtälje  

  • Föreläsning 

Välkomna på visning av film och samtal på detta tema där Sofia Kuno, projektledare på RFSL Förbund kommer och föreläser. Sofia leder samtal med panel bestående av Representanter från RFSL Roslagen, med flera. Se mer info i evenemanget https://fb.me/e/1icTfvD3r

Tid: 17.00 – 18.00 

Arrangör: RFSL Roslagen, i samarbete med Roslagen Pride, RFSL Förbund och ABF Norrtälje 

Plats: ABF Norrtälje, Folkets hus, Galles gränd 5, 76130 Norrtälje 

 

Spin distans. Friskis & Svettis Roslagen Pride lite extra genom att bjuda på träning. Anmäl dig i receptionen när du kommer. 

Tid: 17.30 

Arrangör: Friskis & Svettis Norrtälje 

Plats: Gustav Adolfs väg 51, Norrtälje 

 

OPEN MIC 

Comedy club goes gay. Missa inte denna helkväll med Norrtälje Comedy club och Janne Westerlund som hoast. För mer info och biljetter https://fb.watch/mhUVi5DAzq/ 

Tid: 19.00 – 21.00 

Arrangör: ABF Norrtälje och Norrtälje Comedy Club 

Plats: Havspiren, Badstugatan 10, 761 40 Norrtälje 

 

TORSDAG 24 AUGUSTI 

“Det är bögarnas fel” 

I samband med Roslagen Pride föreläser Enerud om kampen mot HBTQ-människor som motiverande faktor i Putins krig mot Ukraina och Väst. Se mer info i evenemanget https://fb.me/e/35PDsR3Kk

Tid: 17.00 – 18.00 

Arrangör: RFSL Roslagen, Myndigheten för psykologiskt försvar och ABF Norrtälje 

Plats: ABF Norrtälje, Folkets hus, Galles gränd 5, 76130 Norrtälje 

 

Pride shopping med bubbel 

Tid: 16.00 – 20.30 

Arrangör: Nathalie Store 

Plats: Nathalie Store, Posthusgatan 10, 76130 Norrtälje  

Jympa. Friskis & Svettis firar Roslagen Pride lite extra genom att bjuda på träning. Anmäl dig i receptionen när du kommer. 

Tid: 17.00 

Arrangör: Friskis & Svettis Norrtälje 

Plats: Gustav Adolfs väg 51, Norrtälje 

 

Filmvisning “Min pappa Marianne”. I samarbete med Roslagen Pride bjuder ABF Norrtälje på gratis filmvisning och popcorn. Se mer info i evenemanget https://fb.me/e/1ezBuWzm7

Tid: 18.30 – 20.15 

Arrangör: RFSL Roslagen och ABF Norrtälje 

Plats: ABF Norrtälje, Folkets hus, Galles gränd 5, 76130 Norrtälje 

 

Queerkareoke! Missa inte denna kväll när den inbitna rockklubben Happy Shitty Day tar fram boan, plockar fram sina tightaste tights och kör sin queeraste version av YMCA! Mat och dryck finns och köket serverar genuin japansk mat. Se mer info i evenemanget https://fb.me/e/1prVNKhhy

Tid: 20.00 – 00.00 

Arrangör: ABF Norrtälje och Happy Shitty Day 

Plats: Tillfällegatan 8, 761 30 Norrtälje 

 

FREDAG 25 AUGUSTI 

 

Spin distans och Cirkelgym soft.
Friskis & Svettis firar Roslagen Pride lite extra genom att bjuda på träning. Anmäl dig i receptionen när du kommer. 

Tid: 10.00 

Arrangör: Friskis & Svettis Norrtälje 

Plats: Gustav Adolfs väg 51, Norrtälje 

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!