Annons

Roslagens Sjövärnskår riskerar att förlora viktig kommunikation: “En fara för liv”

publicerad 13 juni 2024
- av Daniel Rämsell
Janne Ernstgård (Roslagens sjövärnskår) och Anders Ahlström (Räddningschef på Norrtälje kommun)

Roslagens Sjövärnskår har varit verksamma sedan 2004 och gjort många frivilliga samhällsinsatser i skärgården. Nu står de inför stora utmaningar när de riskerar att förlora tillgången till det viktiga Rakel-systemet.

Enligt Janne Ernstgård, ansvarig för Roslagens Sjövärnskår, kommer detta att få allvarliga konsekvenser för både sjukvårdstransporter och brottsförebyggande arbete i Norrtälje skärgård.

Annons

– Förlusten av Rakel innebär att våra invånare i södra skärgården, särskilt mellan Ljusterö och Furusund, riskerar att få upp till två timmar längre transport till sjukhus vid nödsituationer. Det är ju i förlängningen en risk för fara för liv.

Dessutom försvåras möjligheten att samverka med polis och räddningstjänst vid brott och larm, något som tidigare har varit en viktig del av sjövärnskårens arbete. På bara två år har de lyckats gripa båt- och motortjuvar sex gånger. Trots de allvarliga konsekvenserna ser Janne och hans team inga omedelbara alternativ till Rakel.

– Vi har inga lösningar till det i nuläget. Vi får försöka köra så gott vi kan med den utrustning vi har. Men får vi inga skarpa uppdrag längre, så blir det ju på sikt att alla hoppar av. Alla är ju med här för att de brinner för att göra skillnad.

Anders Ahlström, räddningschef på Norrtälje kommun, förklarar att beslutet att dra in Rakel för sjövärnskåren är grundat på säkerhetsöverväganden och inte på ekonomiska skäl.

– Anledningen är att vi har en alldeles utmärkt samverkan som är ganska begränsad och vi klarar den samverkan med telefon, säger Ahlström. Vi har två frivilliga brandförsvarsföreningar på Singö och Björkö, där det fungerar alldeles utmärkt utan Rakel.

Ahlström understryker att det är en fråga om säkerhet och kontroll över vilka som har access till systemet och hur enheterna används.

– Det är en ren säkerhetsbedömning för att vi ska veta vem som hanterar enheterna och vilka som är inne i systemet. Vi har bedömt att det fungerar lika bra med telefon för de behov vi har.

Sjövärnskåren menar att det kommer få allvarliga konsekvenser för såväl sjukvårdstransporter som brottsförebyggande arbete i Norrtälje skärgård. Vad säger du om det?

– För vår del påverkas inte vår samverkan med Sjövärnskåren av huruvida de har Rakel eller inte, vi kan hantera kommunikationen med telefon. För deras samverkan med andra myndigheter har vi föreslagit att de för dialog direkt med dom, exempelvis regionen eller Polisen.

Faktaruta:

Rakel är ett statligt system för radiokommunikation för aktörer med samhällsviktig verksamhet, till exempel Polismyndigheten, Tullverket, Försvarsmakten, räddningstjänst, ambulanssjukvård, Kriminalvården, Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Trafikverket, Skatteverket, SOS Alarm och kommunal/statlig krisberedskap.

Källa: Wikipedia

Annons

Höga betyg för äldreomsorgen i Norrtälje

publicerad Igår 6:00
- av Daniel Rämsell
Enligt Socialstyrelsens senaste undersökning får äldreomsorgen i Norrtälje kommun fortsatt höga betyg.

Enligt Socialstyrelsens senaste undersökning får äldreomsorgen i Norrtälje kommun fortsatt höga betyg.

Totalt uppger 88 procent av hemtjänstkunderna och 83 procent av boende på äldreboenden att de är nöjda med omsorgen. Detta överträffar såväl rikssnittet som resultaten för Stockholms län.

Bemötande, trygghet och förtroende är områden där Norrtälje presterar särskilt väl.

– De höga omdömena bekräftar att vi erbjuder en äldreomsorg som är trygg och håller en hög standard. Vi är stolta över de positiva resultaten och ser nu framåt med fokus på att fortsätta utveckla och säkra kvaliteten på lång sikt för en god och nära vård och omsorg, säger Hanna Stymne Bratt (S), ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje, i ett pressmeddelande.

Undersökningen har även utvärderat nya områden som personalens språkkunskaper och kompetens. Resultaten visar att äldre generellt är nöjda med personalens språkliga förmåga och relevanta kunskaper. Samtidigt framgår att det råder en brist på undersköterskor inom omsorgen. För att möta detta satsar Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) på kompetensutveckling och validering för att stärka yrkeskategorin och säkerställa kvaliteten på lång sikt.

– Resultaten i årets undersökning är mycket positiva, men vi nöjer oss så klart inte med det. Arbetet med att utveckla äldreomsorgen fortsätter. Det är viktigt för mig att de äldre känner sig trygga och får en omsorg av hög kvalitet. Att lösa kompetensbristen är en viktig del i detta, och med satsningar på validering och utbildning tar vi steg mot en hållbar omsorg som fungerar även på lång sikt, säger Hans Andersson (L), vice ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje.

Undersökningen genomförs årligen av Socialstyrelsen och syftar till att kartlägga de äldres upplevelse av äldreomsorgen och används som underlag för utveckling och förbättring. Deltagarna utgörs av personer över 65 år som vid årets slut 2023 hade hemtjänst eller bodde på ett särskilt boende för äldre.

Annons
Annons

Jimmie Åkesson (SD) på studiebesök på Norrtäljeanstalten

publicerad Igår 5:00
- av Daniel Rämsell
På onsdagen var Sverigedemokraternas ledamöter från Justitieutskottet på studiebesök på Norrtäljeanstalten. FOTO: Pressbild

På onsdagen var Sverigedemokraternas ledamöter från Justitieutskottet på studiebesök på Norrtäljeanstalten. – Det är jättebra att representanter från Justitieutskottet kommer ut till anstalterna för att se hur vi har det, säger Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten.

Det var under ett två timmar långt studiebesök som Jimmie Åkesson (SD) och några av Sverigedemokraternas ledamöter i Justitieutskottet fick insyn i verksamheten på Norrtäljeanstalten. Representanterna fick en rundvandring av anstaltens ledning.

– Det är jättebra att representanter från Justitieutskottet kommer ut till anstalterna för att se hur vi har det. Vi presenterade anstalten, nuläget och de utmaningar som vi har, säger Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten.

Vilka är de största utmaningarna ni har på anstalten i nuläget?

– Generellt i Kriminalvården, så är det beläggningsläget och platserna. Vi behöver fler platser, säger Magnus Jönsson.

Hur ansträngt är det på Norrtäljeanstalten?

 

Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten tog emot SD:s representanter från Justitieutskottet. FOTO: Privat

– Vi har de platser vi har. Vi har fullbelagt och antalet intagna kommer att stiga och det är det som är utmaningen, säger han.

Efter besöket på Norrtäljeanstalten lyfte Sverigedemokraterna, med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen, fram sin kriminalpolitik som en av partiets prioriterade frågor.

”Sverigedemokraterna ligger i yttersta framkant när det gäller kriminalpolitiken och förståelsen för Sveriges enorma problem. Det är Sverigedemokraternas politik som ser till att fler brottslingar, och under längre tid, hamnar där de hör hemma – bakom lås och bom. Det är av största vikt att vi fortsätter att vässa vår politik för alla länkar i rättskedjan, inklusive kriminalvården och Sveriges alla anstalter”, skriver Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson på Instagram efter besöket på Norrtäljeanstalten.

Allt Om Norrtälje söker Jimmie Åkesson för en kommentar om besöket på Norrtäljeanstalten.

Annons
Annons

Kvinna misshandlad vid kyrkogård i Norrtälje – polisen söker vittnen

publicerad 6 december 2024
- av Daniel Rämsell
En kvinna blev misshandlad av en okänd man på Stegelbäcksgatan i Norrtälje. Nu söker polisen vittnen till händelsen. FOTO: Polisen/Daniel Rämsell

En kvinna blev misshandlad av en okänd man på Stegelbäcksgatan i Norrtälje. Nu söker polisen vittnen till händelsen.

Det var på tisdagsmorgonen den 26 november, mellan klockan 06.30 och 06.45, som kvinnan blev misshandlad. Kvinnan hade precis parkerat bilen nära kyrkogården när en okänd man plötsligt närmade sig och slog henne, vilket fick henne att falla omkull, enligt uppgifter till Norrtelje Tidning.

Den misstänkte gärningsmannen beskrivs som mörkt klädd och uppskattas vara i 30–40-årsåldern. Då området vanligtvis är trafikerat på morgonen hoppas polisen att någon kan ha gjort iakttagelser som kan hjälpa utredningen framåt.

På torsdagen gick polisen ut på sociala medier och uppgav att man söker vittnen till händelsen.

”Polisen söker vittnen till en misshandel som har skett på parkeringen på Stegelbäcksgatan vid kyrkogården 24-11-26 mellan klockan 06.30–06.45. Har du sett något? Ring 114 14.”

Personer med information om händelsen eller gärningsmannen uppmanas att kontakta polisen på telefon 114 14.

Annons
Annons

Fordonsbrand E18 mellan Rösa och Söderhall: “Hund och kvinna i bilen”

publicerad 6 december 2024
- av Daniel Rämsell
På fredagen larmades räddningstjänsten till en fordonsbrand i Norrtälje kommun, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm.

På fredagen larmades räddningstjänsten till en fordonsbrand i Norrtälje kommun, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm.

Det var klockan 12.57 som larmet inkom till SOS Alarm. Branden ska ha inträffat mellan Rösa och Söderhall. Enligt uppgifter från räddningstjänstens ledningscentral är det en fullt utvecklad fordonsbrand, och räddningstjänsten är på plats och arbetar med räddningsinsatsen.

– Det är en fullt utvecklad fordonsbrand. Vi är på plats nu och har stängt av båda körfälten i riktning mot Norrtälje. Det är en kvinna och en hund som färdats i bilen, men de verkar må bra, säger Peter Tistam, presstalesperson på räddningstjänstens ledningscentral.

Annons

 

Artikeln uppdateras.

Send this to a friend