Sju snabba med succéförfattaren från Hallstavik

publicerad 3 november 2021
- av Redaktionen
Annons:

Rose Tillberg Mattsson är aktuell med sin tredje roman ”Hotelldirektören utan minne” som är en av tre böcker som getts ut av förlaget Visto. Triologin handlar om en ung änka som köper ett hotell och bygger på den sanna historien om Roses farmor som ägde Häverödals Hotell mellan 1962-1964.
Till att börja med, vem är Rose?
– Jag är född och uppväxt i Hallstavik men bor numera i Herräng. Jag jobbar idag på yrkesgymnasiet i Hallstavik. Jag gillar att ha många bollar i luften och att gå från idé till handling.

När började du skriva?
– Tror det började med tecknandet. Min morfar jobbade på Holmens, tog alltid hem långa pappersremsor som jag älskade att rita på och med åren blev tecknandet till noveller. Hyrde en skrivmaskin av Tobaks-Lasse som han kallades och sen satt jag och grannbarnen och skrev dikter och noveller på kvällarna.

Hur gick din debut till?
– Det var tävlingar på Facebook där man skulle skicka in sina texter och jag hade en del som låg och skräpade i byrålådan då jag alltid haft ett intresse för att skriva. Jag dammade av dem och skickade in helt enkelt. Att jag sen blev uttagen nästan varje gång blev en härlig överraskning. 2014 debuterade med en novell på ”Ordberoende förlag” som fick en av de bästa recensioner av Jean Bolinder på DAST Magazine och på den vägen är det.

Din farmor som böckerna baseras på, vad hade ni för relation?
– Vi hade faktiskt ingen relation. Hon var ganska kall mot mig. Trots att hon blev gammal och vi bodde nära varandra träffades vi aldrig. Utan jag hade ett telefonsamtal med henne och det var det jag fick. Det räckte till tre böcker. Snacka om att koka soppa på en spik.

Vilken är din favoritkaraktär i dina böcker?

– Lisen i trilogin om ”Hotelldirektören” är min absoluta favorit. Även Peggy hör dit. De båda representerar alla dessa duktiga kvinnor som fanns när jag växte upp, både i Hallstavik och på andra ställen där jag bodde. Karaktären Lisen blir ensamstående mamma i början av 60-talet. Det är en tjej som inte har någon utbildning efter folkskolan, men är otroligt smart och duktig. Och har en järnstyrka. Hon får aldrig någon riktig chans, beroende på att hon väljer fel typ av man. Många läsare, både män och kvinnor, har särskilt nämnt både Lisen och Peggy som karaktärer de gillar. Det gör mig glad.

Var kommer din inspiration ifrån?

– Jag har lyssnat mycket på andra och så ser jag i bilder. Älskar att höra livsberättelser. Har alltid umgåtts med äldre människor. Även när jag var ung. Tittar mycket på kroppsspråk, som är en klart underskattad källa till fantasi. Har träffat mycket människor genom mina jobb och har deras berättelser kvar i minnet.

Hur finner du ro för att sätta dig ner och skriva?

– Letar inte efter ro, utan jag sätter mig bara och ”stänger av”. Jag sitter vid köksfönstret och skriver vid matbordet. Där har jag koll på allt runtomkring. Både utomhus och inomhus. Visst, när jag ska sätta ihop alla kapitel, få struktur innan jag lämnar ifrån mig manuset, då måste jag vara ensam med mina lappar och kapitelindelningar.

Sanna Jansson
Allt om Norrtälje

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!