Annons

Sju snabba med succéförfattaren från Hallstavik

publicerad 3 november 2021
- av Redaktionen

Rose Tillberg Mattsson är aktuell med sin tredje roman ”Hotelldirektören utan minne” som är en av tre böcker som getts ut av förlaget Visto. Triologin handlar om en ung änka som köper ett hotell och bygger på den sanna historien om Roses farmor som ägde Häverödals Hotell mellan 1962-1964.



Till att börja med, vem är Rose?

– Jag är född och uppväxt i Hallstavik men bor numera i Herräng. Jag jobbar idag på yrkesgymnasiet i Hallstavik. Jag gillar att ha många bollar i luften och att gå från idé till handling.

När började du skriva?
– Tror det började med tecknandet. Min morfar jobbade på Holmens, tog alltid hem långa pappersremsor som jag älskade att rita på och med åren blev tecknandet till noveller. Hyrde en skrivmaskin av Tobaks-Lasse som han kallades och sen satt jag och grannbarnen och skrev dikter och noveller på kvällarna.

Hur gick din debut till?
– Det var tävlingar på Facebook där man skulle skicka in sina texter och jag hade en del som låg och skräpade i byrålådan då jag alltid haft ett intresse för att skriva. Jag dammade av dem och skickade in helt enkelt. Att jag sen blev uttagen nästan varje gång blev en härlig överraskning. 2014 debuterade med en novell på ”Ordberoende förlag” som fick en av de bästa recensioner av Jean Bolinder på DAST Magazine och på den vägen är det.

Din farmor som böckerna baseras på, vad hade ni för relation?
– Vi hade faktiskt ingen relation. Hon var ganska kall mot mig. Trots att hon blev gammal och vi bodde nära varandra träffades vi aldrig. Utan jag hade ett telefonsamtal med henne och det var det jag fick. Det räckte till tre böcker. Snacka om att koka soppa på en spik.

Vilken är din favoritkaraktär i dina böcker?

– Lisen i trilogin om ”Hotelldirektören” är min absoluta favorit. Även Peggy hör dit. De båda representerar alla dessa duktiga kvinnor som fanns när jag växte upp, både i Hallstavik och på andra ställen där jag bodde. Karaktären Lisen blir ensamstående mamma i början av 60-talet. Det är en tjej som inte har någon utbildning efter folkskolan, men är otroligt smart och duktig. Och har en järnstyrka. Hon får aldrig någon riktig chans, beroende på att hon väljer fel typ av man. Många läsare, både män och kvinnor, har särskilt nämnt både Lisen och Peggy som karaktärer de gillar. Det gör mig glad.

Var kommer din inspiration ifrån?

– Jag har lyssnat mycket på andra och så ser jag i bilder. Älskar att höra livsberättelser. Har alltid umgåtts med äldre människor. Även när jag var ung. Tittar mycket på kroppsspråk, som är en klart underskattad källa till fantasi. Har träffat mycket människor genom mina jobb och har deras berättelser kvar i minnet.

Hur finner du ro för att sätta dig ner och skriva?

– Letar inte efter ro, utan jag sätter mig bara och ”stänger av”. Jag sitter vid köksfönstret och skriver vid matbordet. Där har jag koll på allt runtomkring. Både utomhus och inomhus. Visst, när jag ska sätta ihop alla kapitel, få struktur innan jag lämnar ifrån mig manuset, då måste jag vara ensam med mina lappar och kapitelindelningar.

Sanna Jansson
Allt om Norrtälje

Annons

Svaveldioxidutsläpp på Hallsta pappersbruk – räddningstjänst på plats

publicerad 26 november 2024
- av Daniel Rämsell
"Det är ett kemikalieutsläpp av svaveldioxid i ett beredningsrum men kemikalierna verkar inte har spritt sig utanför rummet"

På tisdagen inkom ett larm avseende en brand på Hallsta pappersbruk, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm. 

Det var på tisdagseftermiddagen klockan 12.40 som pappersbrukets interna brandlarm gick och enligt uppgifter från räddningstjänsten är det ett kemikalieutsläpp som föranlett att brandlarmet utlösts.

– Det är ett kemikalieutsläpp av svaveldioxid i ett beredningsrum men kemikalierna verkar inte har spritt sig utanför rummet. Räddningstjänst är på plats just nu, säger Ludvig Sääf, presstalesperson på räddningstjänstens leningscentral.

Annons

Artikeln kan komma att uppdateras.

Annons

Svaveldioxidutsläpp på Hallsta pappersbruk – räddningstjänst på plats

publicerad 26 november 2024
- av Daniel Rämsell
På tisdagen inkom ett larm avseende en brand på Hallsta pappersbruk, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm.

På tisdagen inkom ett larm avseende en brand på Hallsta pappersbruk, enligt preliminära uppgifter från SOS Alarm. 

Det var på tisdagseftermiddagen klockan 12.40 som pappersbrukets interna brandlarm gick och enligt uppgifter från räddningstjänsten är det ett kemikalieutsläpp som föranlett att brandlarmet utlösts.

– Det är ett kemikalieutsläpp av svaveldioxid i ett beredningsrum men kemikalierna verkar inte har spritt sig utanför rummet. Räddningstjänst är på plats just nu, säger Ludvig Sääf, presstalesperson på räddningstjänstens leningscentral.

Annons

Artikeln kan komma att uppdateras.

Annons

Framgångssagan Note: Peter Jansson om resan från Görla till börsnotering

publicerad 19 november 2024
- av Daniel Rämsell
Peter Jansson tog Note till börsnotering. Nu leder han Företagslabbet och hjälper blivande entreprenörer.

Peter Jansson är en av grundarna till det som sedermera blev företaget Note, en av Roslagens mest framstående företagshistorier inom teknik och produktion. Hans karriär startade i Norrtälje, där han direkt efter gymnasiet och lumpen började arbeta på en liten elektronikfirma, Lintron Elektronik, med 25 anställda. Nu berättar han om sin resa från Görla till börsnotering och om sitt engagemang för Norrtäljes näringsliv.  

Med en bakgrund som gymnasieingenjör tog han plats på företagets utvecklingsavdelning och blev snart produktionsledare. Året var 1986, och detta blev början på en resa som skulle leda till stora förändringar för såväl företaget som för Peter själv och Norrtäljes näringsliv.

När elektronikföretaget som Peter arbetade på var till salu 1990 såg han tillsammans med kollegorna Mats Hultin och John Olov Karlsson en möjlighet att köpa det.

Annons

Sagt och gjort – trojkan inledde en imponerande tillväxtresa som ledde till en tiofaldig expansion på under ett decennium. Bolaget gick från 25 anställda och växte till 350 på nio år – en växtvärk och utveckling som Peter beskriver som intensiv, utmanande och lärorik.

– Det var en enorm resa, där jag fick vara såväl produktionschef som HR-chef. Vi anställde enormt mycket personal under den perioden, vilket var väldigt utmanande. Det gäller att hitta rätt kompetens och ställer höga krav på utbildningar inom företaget, säger Jansson.

Expansionen fortsatte även internationellt. I slutet av 90-talet gick bolaget samman med ett företag som hade en fabrik i Polen och lockade till sig investerare. Detta var ett steg som tog bolaget utanför Sveriges gränser, med fabriker i Litauen, Estland, Finland och Polen, och Peter blev ansvarig för bolagets Östeuropaverksamhet.

– I slutet av 90-talet började det bli väldigt hett att man skulle lägga ut produktionen och outsourca till framförallt Östeuropa. Vi hade ingen erfarenhet av detta, vi som var grundarna, så vi gick ihop med ett annat företag från Stockholm som redan hade en fabrik i Polen. De plockade även med sig investerare till oss som investerade 40 % i vår fabrik. Vi släppte alltså en hel del aktier från vår fabrik, säger Jansson.

Kravet från investerarna var börsnotering innan 2005, vilket realiserades under 2004 när Note blev ett publikt bolag.

– Det var mycket jobb men en fantastisk resa och erfarenhet, konstaterar Peter om tiden inför börsintroduktionen.

Med decennier av erfarenhet från bolagsbygge och produktion avslutade han sitt engagemang i Note 2009. Engagemanget för entreprenörskap slutade emellertid inte där och Peter började engagera sig i Norrtäljes näringsliv för att stötta andra entreprenörer.

Han blev en central gestalt inom Nyföretagarcentrum som erbjuder kostnadsfri rådgivning och stöd till personer som vill starta eller nyligen har startat eget företag. Men Peter ansåg att han ville göra mer för blivande entreprenörer med fokus på att bygga långsiktiga och hållbara företag, varför han grundade Företagslabbet, som är en plattform för att stödja nya företagare genom råd och nätverk genom hela uppbyggnadsfasen i ett företagsbygge.

– Jag brinner för entreprenörskap och tycker att det är väldigt roligt att kunna bidra till att andra också lyckas starta och driva företag. Det är så viktigt för Sverige och för Norrtälje att det går bra för våra företagare. Det är detta som är ambitionen med Företagslabbet, säger han.

Företagslabbet och Nyföretagarcentrum har varit två viktiga plattformar för Peter. Genom dem har han kunnat stödja nya företagare med såväl praktiska råd som ovärderliga kontakter.

– Som blivande entreprenör saknar man ofta grundläggande kunskap om företagande. Det kan handla om hur man skall paketera sin produkt, hitta målgruppen eller välja rätt strategier. På Företagslabbet får man den hjälpen, men också tillgång till ett starkt externt och internt nätverk, förklarar han.

Vid sidan av sitt engagemang för entreprenörskap är Peter också aktiv inom idrottsvärlden och har varit ordförande för NIK i över tio år. Hockeyn kom in i hans liv genom familjens intresse för sporten, och Peter engagerade sig snabbt i klubbens arbete.

– Det är klart att min erfarenhet har kommit NIK till gagn, särskilt när det gäller kontakter inom näringslivet och kommunen. Vi har satsat på ungdomsverksamhet under lång tid, men nu börjar vi också satsa mer på A-laget, berättar han.

Trots sin långa och framgångsrika karriär har Peter inte slutat drömma och sträva framåt. Han vill se mer stöd för småföretagare från statens håll och ser ett stort behov av att stärka banden mellan näringslivet och kommunen.

– Jag arbetar tillsammans med kommunen på deras näringslivsstrategi för att förbättra relationen mellan näringslivet och kommunen. Kommunen skall vara en serviceinrättning till näringslivet, och det är det jag arbetar för, säger Jansson.

Med din erfarenhet – kan du ge blivande entreprenörer tre goda råd?

– Ta hjälp! Fakta är att om man tar hjälp så är resultatet att man klarar sig som företag i mycket högre utsträckning. Man måste vara väldigt engagerad och vara lösningsorienterad. Man måste ha mål och handlingsplan, annars driver man snett.

Vilket råd hade du givit till dig själv idag om du fick chansen att backa tiden till 80- och 90-talet?

– Med facit i hand önskar jag att jag tidigare i karriären lagt mer tid på balans mellan arbete, familj och fritid. Jag arbetade nog för mycket. Jag hade nog varit mer effektiv om jag hade haft en bättre balans, säger han.

Peter Jansson är inte bara en framgångsrik entreprenör, utan också en eldsjäl för Norrtäljes näringsliv och idrott. Trots sina framgångar värdesätter han balansen mellan arbete, familj och fritid – något han funnit i sin sommarstuga på Vätö, där han laddar energi för framtida utmaningar.

Annons

Mord i Hallstavik – 35-åring åtalad

publicerad 16 november 2024
- av Daniel Rämsell
En 35-årig man från Sundbyberg har åtalats för mord efter en våldsam händelse i Hallstavik, där en man avled av sina skador.

En 35-årig man från Sundbyberg har åtalats för mord efter en våldsam händelse i Hallstavik, där en man avled av sina skador.

Händelsen inträffade i slutet av juli, då polis och ambulans kallades till en bostad i Hallstavik efter ett larm om bråk. På platsen fann polisen en allvarligt skadad man, och en man kunde omedelbart gripas av polis.

Gärningsmannen anhölls initialt misstänkt för grov misshandel. När offret senare avled av sina skador omhäktades han, misstänkt för mord.

Annons

35-åringen skall ha utsatt offret för kraftigt våld, inklusive slag, sparkar och stampningar, vilket skall ha lett till allvarliga blödningar i hjärnan och bröstkorgen samt frakturer på revben.

Nu är 35-åringen i första hand misstänkt för mord, och i andra hand för synnerligen grov misshandel samt grovt vållande till annans död.

Utöver mordanklagelsen står han även åtalad för skadegörelse, olaga hot samt ringa narkotikabrott.

Send this to a friend