Skärpt straff för mannen med “La Familia”-koppling

publicerad 10 januari 2023
- av Redaktionen

NORRTÄLJE. Hovrätten skärpte nyligen straffet för den 43-åriga man som sedan tidigare dömts till fängelse för en rad brott begågna i bland annat Norrtälje kommun. Mannen misstänkts även ha kopplingar till det kriminella MC-gänget La Familia men nekar själv den kopplingen.

Det var under sommaren 2022 som 43-åringen gick in i en lägenhet i Sollentuna och, enligt hans egen utsaga, skulle “hälsa på en gammal kompis” som var hemma hos sin mamma. Mannen var maskerad och hade en kniv i varje hand när han gick in genom altandörren. När mamman bad honom att lämna lägenheten, tryckte han en kniv mot hennes hals och krävde att hennes son – hans “kompis” – skulle följa med honom “på en promenad i skogen”. Sonen kände sig tvungen att följa med och de var borta i flera timmar innan sonen kom tillbaka hem.

Såväl mamman som sonen har berättat i efterföljande förhör att de var livrädda och att 43-åringen också har ringt och skickat hotfulla meddelanden till dem efter händelsen.

Lokal annonsör

Vid rättegången i Attunda tingsrätt i höstas, stod mannen också åtalad för att ha misshandlat sin dåvarande flickvän som bodde i Bergshamra och för att ha skickat henne flertalet hotfulla SMS med innebörden att han skulle skada eller döda henne. Han stod också åtalad för ett inbrott i ett fritidshus i Bergshamra under januari 2022. Grannar såg inbrottet och ringde polisen som spårade mannen genom polishund till ett närliggande hus där polisen hittade stöldgods.

Mannen stod också åtalad för att, i ett fall med en yxa, ha uttalat allvarliga hot mot närstående, deras partners, poliser och andra personer som av en slump hade hamnat i hans närhet under tiden när han var i affekt.

I oktober dömde tingsrätten 43-åringen till två års fängelse för bland annat inbrottsstöld, skadegörelse, hot mot tjänsteman, grovt olaga tvång, misshandel.

Domstolens avgörande överklagades sedermera till Svea hovrätt, men innan den rättegången hann äga rum dömdes mannen tillsammans med två andra män till fängelse för flera grova utpressningsförsök som skall ha begåtts i Sundsvall i mars 2021. De andra männen är bröder och har, enligt Sundsvalls tingsrätt, kopplingar till det kriminella MC-gänget La Familia.

Lokal annonsör

I flera av fallen sökte de tre männen upp målsägarna i deras hem för att överlämna skriftliga kravbrev undertecknat av “La Familia” samtidigt som de gjorde tydliga anspelningar om att målsägarna skulle utsättas för våld om de inte betalade.

Förutom fem månaders fängelse för sin inblandning i utpressningsbrotten, dömdes 43-åringen att, tillsammans med de två bröderna, betala drygt 50 000 kronor i skadestånd till tre av brottsoffren.

I december skärpte Svea hovrätt straffet för brotten som skall ha varit begångna i bland annat Norrtälje kommun till fängelse i två år och tre månader. Han skall även betala drygt 200 000 kronor i skadestånd till elva brottsoffer.