Skulle 100 svenska 19-åringar skrämma Putin var det tänkt?

publicerad 7 februari 2022
- av Pove Persson
SIGNERAT POVE

Här ska förlöjligas. Här ska hånas. Dock med en smula allvar.

Vad i hela? tänker kanske någon av er.

Jag med, men möjligen av annan anledning. Men det är just därför jag ska göra det.

För vad i hela h-vete är det för skådespel, för buskis, vi ser i konungariket Sverige sedan en tid tillbaka? Eller, ja, i alla fall på en ö en bit öster om vårt kära fastland.

Tydligen kan man göra vad som helst för lite uppmärksamhet, främst inrikes, men TÄNK OM man även uppmärksammar det i den stora världen?

Va!?! Tänk om den stora världen får en känsla av att vi betyder något. Viktiga, duktiga Sverige visar löständerna. Maken till trams.

Visst, det är minst sagt oroligt i Europa just nu. Och i vanlig ordning, med ryggmärgsreflex, skylls allt på den stora busen i öster, förr Sovjetunionen, nu Ryssland.

Det var och är förvisso en skurkstat, men söte Jesus, är inte de vi så gärna slickar baken på, The Land of The Free, långt västerut, USA, i stort likadana, bara i annan skepnad?

Självutnämnd världspolis, ni vet, ”den enda stormakten”. Ni vet de som så gärna, utan att lyckas särskilt väl, försöker bomba fram demokrati världen över, men mest i trakter där det finns olja eller andra resurser som naturen kan erbjuda västvärlden (läs i första hand USA).

Gubben Putin i Ryssland är en galning. Det står utom allt tvivel. Odiskutabelt är han det. En i världen av livsfarliga män med makt. Men vänta lite nu.

Jag backar till 1962, då ryssarna bestämde sig för att placera ut ballistiska robotar, kärnvapenbestyckade, på Kuba.

När USA upptäckte dessa blev det minst sagt kalabalik och världen var under knappt två veckor på randen till ett tredje världskrig. Krisen löstes slutligen genom en överenskommelse där Sovjetunionen offentligt drog tillbaka sina kärnvapen medan USA i hemlighet avvecklade sina atomrobotar i Turkiet. Allt väl.

Men var det en rimlig reaktion från USA? Varför en reaktion alls? Kuba tillät ju Sovjetunionen att göra det de gjorde. Och Kuba borde väl själva få bestämma, som en suverän stat, vilka man är kompisar med, vilka man allierar sig med. Självklart, väl? Eller gäller det bara vissa?

Nu till 2022. Och det är väl då lika självklart att Ukraina själva ska få bestämma vad de vill.

Ryska trupper tassar nu på gränsen och tycks invänta order om att utöka sin invasion (i östra Ukraina skedde den redan 2014, Krimhalvön, remember).

Det är en allvarlig kris så klart och Ryssland ska ge blanka fan i Ukraina och andra länder givetvis. Men även om reaktionen är galenskap går den att förstå. Ryssland känner sig pressat, så klart.

Vänd på det hela. Lek med tanken på att Ryssland 2022 hade kommit överens med, säg, Mexiko om att de kan få ingå i en återuppbyggd eller nybyggd rysk försvarsallians.

Sitt still i båten USA och Nato, Mexiko får ju göra som de vill. Eller hur USA? Troligt.

USA skulle givetvis gått bananas över att få fienden så nära inpå.

Precis som Ryssland och ryssar tänker nu när det pratas eventuellt Nato-anslutning för grannlandet Ukraina. Ryssarna vet ju att efter Natoanslutning kommer det placeras bland annat strategiska vapen i Ukraina, precis i anslutning till Ryssland. Så klart de reagerar och agerar.

Det är vårt ständiga västperspektiv som spökar igen.

Vår uppfattning om att USA alltid är den goa gubben i konflikt med Ryssland. Och att Ryssland är djävulen själv.

Men, vet ni. Så tycker mängder av ryssar, vanligt folk, om Nato och USA. Det är lika fast tvärt om, liksom. Och det är väl, oavsett åt vilket håll rädslan, hatet och avskyn drar, förståeligt i all sin galenskap?

Jag mötte rädslan och västhatet hos flera ”vanliga” ryssar när jag reste runt i Ryssland en tid för länge sedan. Många kulor har skjutits, många bomber har sprängts av många i världen, i både öst och väst, sedan den resan, men jag tror inte rädslan och hatet har minskat i den alltmer polariserade och aggressiva värld vi lever i.

Tillbaka till Sverige. Till Gotland.

Herregud. Ryska skepp seglar in i Östersjön, som de har landgräns mot, och Sverige mobiliserar på Gotland, som med media som fanbärare länge kallats ett slags ryskt Sverige. Så Intresserade av Gotland påstås ryssarna vara.

Sverige skickade för någon vecka sedan, för att möta det ryska ”hotet”, soldater och militärfordon som patrullerade i gotländska hamnar och på Visbys gator.

Nu är jag ju lika lite militär säkerhetsexpert som random reporter på kvällstidning, eller ännu mindre, men tror någon på fullaste allvar att Vladimir Putin om han var på vippen att inta Gotland skulle backa för att där patrullerar 100 svenska 19-åringar, av vilka vissa dessutom uppges vara obeväpnade?

Putin tar Gotland på en kvart oavsett 100 svenska 19-åringar eller ej, oavsett om hela Sveriges försvar samlas på ön. Det är vad självutnämnde militärexpert Persson tror det.

Ursäkta, men vad är det för fjantig teater vi sysslar med? Vad kostar detta trams i en tid då bland annat sjukvården skriker efter resurser?

Sluta lek, sluta tramsa, sluta låtsas.

Bara sluta.

Pove Persson – Mitt Roslagen

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!