Efter 25 år av verksamhet på Söderarm går en epok mot sitt slut. Näringslivsprofilen Anngret Andersson står nu inför att avsluta sin verksamhet i slutet av 2024. Orsaken är att Försvarsmakten valt att återta kontrollen över området, ett beslut som innebär att Anngret måste lämna ön.
Anngret Andersson och hennes man Åke har varit bofasta på Söderarm i 18 år och har under dessa år drivit en framgångsrik verksamhet som erbjudit allt från konferenser till upplevelser.
– Vi har kämpat i 25 år och rustat upp anläggningen till det skick den har idag. Trots att vi inte äger byggnaderna har vi stått för alla investeringar och underhåll inuti husen, säger Anngret.
Söderarm AB som är driftbolaget bakom verksamheten har haft ett avtal med Fortifikationsverket, som äger ön och fastigheterna på den. Parterna har under en period haft en dialog kring hur avtalet kan förlängas.
– Vi förstod rätt tidigt att de ville använda ön till militära ändamål och vi har försökt att gå försvarsmakten tillmötes, genom att erbjuda militären logi och mat, menar Anngret.
Men så blev det inte. Trots all kommunikation damp det ner ett brev i postlådan.
– Där stod det att de ville disponera hela området från och med 2026. Efter det fick vi inga mer besked, när vi frågade vad de skulle använda platsen till fick vi till svar att det är hemligt. Försvarsmakten vinner alla tvister så det är ingen idé att ta det här vidare, förklarar Anngret.
Det betyder att Söderarm AB kommer bedriva verksamhet året ut. Hur det ska bli under 2025 är i dagsläget oklart.
– Vi har en dialog med fortfikationsverket och det är en ömsesidig vilja att avslutet ska vara ett upplägg som är bra för alla parter. För Försvarsmakten har ett grundläggande uppdrag om att värna om bofasta och företag i skärgården, men det känns inte som att de följer det.
En del av Försvarsmaktens återtagande av Söderarm kommer enligt Anngret innebära att det i framtiden blir ett landstigningsförbud på ön.
– Det är jättetråkigt för ytterskärgården, för jag har under hela mitt liv jobbat för en öppen skärgård. Det här här kommer i princip innebär att hela ytterskärgården dör ut.
Det är samtidigt något oklart vad Anngret och Åke kommer göra efter de flyttar ifrån ön.
– Vi kommer från Tjöckö och har kvar ett hus där, dit vi kommer att flytta. Men jag har slängt upp en massa bollar i luften nu, och förhoppningsvis kommer det leda till att jag kommer kunna fånga en av dessa. Men jag siktar på att på något sätt vara kvar i besöksnäringen, säger Anngret.
Har du någon förståelse för att Försvarsmakten behöver göra det här, med tanke på det förändrade säkerhetsläget?
– Jag förstår såklart att situationen i Ukraina och inträdet i NATO påverkar, men jag har låg förståelse för bristen på insyn och kommunikation från dem. Nu har jag bara hört en massa rykten.
Hur känns det för dig?
– Behöver jag ens säga det? Jag och min man har bott här i 18 år och är såklart jätteledsna. Det är inte roligt på något sätt. Men samtidigt är vi glada för över alla människor som vi träffat under åren.