Stal diesel från grävmaskin – skyllde på höga bränslepriser

publicerad 22 maj 2023
- av Daniel Rämsell

ROSLAGEN. En tonårspojke i Norrtälje kommun dömdes till ungdomstjänst efter att ha försökt stjäla diesel från en grävmaskin. Pojken skyllde på de höga bränslepriserna för sitt agerande. 

En tonårspojke greps nyligen för att ha försökt slanga diesel från en grävmaskin på en åker i närheten av Broby, beläget i Norrtälje kommun. Trots sitt nekande dömdes tonåringen till 35 timmars ungdomstjänst.

Händelsen ägde rum en sen novemberkväll förra året, då polisen larmades om att tre personer slangade diesel från en grävmaskin på en åker. De misstänkta personerna flydde från platsen när vittnet lyste mot dem med bilens strålkastare. Polisen genomförde en sökning med hundpatrull men lyckades inte spåra de inblandade.

Vid grävmaskinen upptäcktes åtta bränsledunkar, varav tre var fyllda med sammanlagt 60 liter diesel. Dessutom hittades en sopsäck innehållande två strålkastare och en varningslampa som tillhörde grävmaskinen.

En kort bit därifrån, parkerad längs vägen, fann polisen en A-traktor som innehöll ytterligare fem bränsledunkar. När polisen kontaktade traktorns ägare, fick de reda på att det var hans tonårsson som brukade använda fordonet, men han visste inte var sonen befann sig.

Under förhör uppgav tonårspojken att han hade tillbringat natten i skogen innan han vågade återvända till A-traktorn. Han var då utmattad. Han förklarade att anledningen till stöldförsöket var de höga dieselpriserna.

Pojken hävdade att brottet borde bedömas som försök till stöld eftersom han inte lyckades ta med sig något från platsen. Norrtälje Tingsrätt var dock inte övertygad av hans argument och dömde honom till 35 timmars ungdomstjänst för stöld.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!