Svag bältesanvändning bland Epatraktorförare

publicerad 7 november 2023
- av Redaktionen

31 augusti infördes nya regler för A-traktorer där det sedan dess krävs bältesanvändning. Enligt en undersökning från Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF ser man att många ungdomar ändå förbiser bälteskravet.

Trots de nya reglerna väljer många unga att hoppa över att använda bälte när de kör A-traktor. I mätningen ser man att unga män är sämre på att använda bälte jämfört med unga kvinnor. Av de unga männen använde endast en tredjedel bältet medan nästan hälften av de unga kvinnorna också valde bort det. Mätningen gjordes emellertid innan kravet om bältesanvändning trädde i kraft 31 augusti.

– Då fanns inte kravet på bälte i A-traktor, men i mopedbil har kravet funnits sedan länge, förutsatt att man inte använder hjälm och det gör i praktiken ingen. Det är bra att det nu finns bälteskrav för A-traktor, fast vi tror inte att kravet i sig räcker. Vi måste få ungdomarna att förstå varför bälte är viktigt, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst, i ett pressmeddelande.

Lokal annonsör

För att komma till rätta med problemet och höja medvetenheten kring säkerhet i trafiken, har NTF, tillsammans med Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, producerat sju informationsfilmer. Filmer vänder sig särskilt till unga förare av A-traktorer och mopedbilar och deras föräldrar. Filmerna belyser bland annat vikten av bältesanvändning även i långsamtgående fordon och tar upp andra viktiga ämnen som hastighet, distraktion, trimning och alkohol i trafiken.

– Det är en utmaning att få ungdomar att tänka på konsekvenser av sitt beteende. Vi hoppas ändå att de nya filmerna kan få unga tjejer och killar att tänka till och undvika riskfyllda beteenden. Filmerna blir ett av flera verktyg som kan bidra till en säkrare trafik, säger Malin Lundgren, verksamhetschef NTF Väst.

Filmerna kommer att fungera som ett komplement till den befintliga AM-utbildningen. Genom filmerna uppmanas också föräldrar att åka med sina ungdomar för att uppleva körstil och diskutera hur undomarna kan bli säkrare på vägarna.

Lokal annonsör


FAKTARUTA
NTF:s mätningar genomfördes i tolv svenska kommuner under hösten 2022, där totalt 423 personer i mopedbil eller A-traktor observerades. Med de nya filmerna hoppas NTF och dess samarbetspartner bidra till en säkrare trafikmiljö för alla.