Andelen medlemmar i Svenska kyrkan fortsätter att minska, och i Norrtälje kommun har samtliga 17 församlingar tappat medlemmar det senaste året. Rimbo församling har lägst anslutningsgrad i kommunen.
2024 var 51 procent av Sveriges befolkning medlemmar i Svenska kyrkan. I Rimbo församling är motsvarande andel 55 procent – högre än rikssnittet, men den lägsta i kommunen.
Samtidigt har Lohärads församling högst andel med 72 procent anslutna.
Svenska kyrkan räknar med en fortsatt minskning av antalet medlemmar. Enligt kyrkans prognos väntas andelen sjunka till under 50 procent redan 2026, sett till hela landet. Minskningen beror främst på att fler medlemmar avlider än vad som tillkommer genom dop eller inträde.
I Rimbo församling är anslutningsgraden lägst i Norrtälje kommun, enligt siffror från Svenska kyrkan.
Helén Uddén, kyrkoherde i Roslagens Västra pastorat, menar att skillnader i åldersstruktur och befolkningstäthet kan förklara varför medlemsgraden är lägre i Rimbo.
“Om man jämför antal medlemmar i Rimbo församling, respektive till exempel Häverö-Edebo församling med tätort Hallstavik, där medlemsantalet är procentuellt högre än i Rimbo, ser man att medelåldern i Rimbo församling är lägre. Generellt sätt i hela Svenska kyrkan har vi färre medlemmar i åldrarna 18–40 år”, skriver hon i ett mail till Allt Om Norrtälje.
Hon påpekar också att glesbygdsförsamlingar ofta har ett högre medlemsantal än tätorts- och stadsförsamlingar, något som statistik på nationell nivå också visar.
För att motverka trenden arbetar kyrkan aktivt med lokal förankring och öppenhet.
“När det gäller medlemskommunikation, så jobbar vi ständigt med att föra dialog med församlingsbor och de som vistas i församlingarna, vi har ett väldigt transparant arbetssätt samt att vi är en öppen och inkluderande kyrka”.
Församlingen erbjuder allt från öppna caféer, frukostar, barn- och ungdomsgrupper till musikverksamhet och regelbundna gudstjänster. Trots ett brett utbud återstår utmaningar.
“Flertalet tror jag tycker att Svenska kyrkan fyller en viktig funktion i samhället, står för viktiga traditioner och att man skulle vilja stötta ett viktigt kulturarv, men ibland kommer livet och ekonomin emellan som gör att man under några år väljer att prioritera annat”, avslutar hon.