Visst är vi män som grupp bättre än så – Eller?

publicerad 6 november 2021
- av Pove Persson
SIGNERAT POVE

Polis och andra varnade i förra veckan för en tafsardag. Bra så.

Men varningar av det slaget borde väl ha gått ut varje dag sedan evigheter med tanke på hur män och pojkar generellt bettet sig sedan urminnes tider.

Välkommen till kvinnor och tjejers vardag.

Lokal annonsör

Det stormade rejält några dagar härom veckan på grund av att det på sociala medier sägs att unga killar och män ska ha uppmanats till att de en viss dag skulle tafsa på tjejer, filma det, och sedan visa det på nätet.

Visst, en uppmaning som sannerligen är upprörande i sig.

Men än mer upprörande, i alla fall förvånande, var reaktionerna från många människor.

De kunde bland annat ”inte förstå hur sådana vidrigheter kan få förekomma”.

Lokal annonsör

God morgon, säger jag till de yrvakna vuxna.

Tafsande har tyvärr funnits så länge jag kan minnas och säkert längre än så.

Det är något som kvinnor tvingats växa upp med och det är något som unga tjejer tvingas växa upp med, även om jag personligen tror att det ”var värre förr”. I dag känns tjejer generellt tuffare och tar tack och lov i allt större utsträckning ingen skit.

Det stora problemet genom åren är att tafsandet fått passera och i vissa fall fortfarande tillåts passera med lite skratt och fnitter och mycket ”ryggdunkande” killar emellan. Det är som att själva ordet ”tafsande” förminskar det övergrepp det faktiskt handlar om.

Vi är många som har varit där. Jag minns själv hur vi killar i mellan- och högstadiet i olika utsträckning lät våra händer landa där de absolut inte ska landa utan ett medgivande först.

Det var och är säkert spännande i en ung mans hjärna, ja. Men det betyder inte att det är okej att tafsa, känna på någon, mot dennes vilja.

Hur det landade hos den tjej som blev tafsad på fanns inte längst fram i hjärnan hos oss pojkar om jag säger så.

Tyvärr gör det fortfarande inte hos en hel del vuxna män. Göran Lambertz, advokaten som nyligen av en kvinna anklagades för våldtäkt, är ju ett tydligt bevis för detta. ”Jag bli kladdig när jag dricker” var hans bisarra förklaring av och ursäkt till sitt beteende.

De flesta av oss tafsande småkillar som inte ens hade fått skäggväxt vid tidpunkten slutade med dumheterna i takt med åldern.

Men, som sagt, fortfarande finns det alldeles för många vuxna män som tar sig friheten att begå övergrepp genom tafsande. Fråga valfri tjej/kvinna i krogbranschen…

Hur komma till rätta med detta då?

Ja, det kommer säkerligen inte upphöra än på nåra generationer, om ens alls.

Men vi får inte bara fortsätta med att vifta bort det som bagateller eller pojkstreck. För så kallade pojkstreck som sedan fortgår hos vissa vuxna övergår raskt till mer medvetna övergrepp.

Och så kan vi inte ha det. Så får vi inte ha det 2021 eller senare.

Vi vuxna måste ta ansvar för detta. Vi måste prata med våra barn, både pojkar och flickor. Få dem att förstå vad det där ”oskyldiga” egentligen är och framför allt riskerar att bli.

Pojkarna måste läras att förstå att man aldrig, aldrig ska göra något mot någon annans vilja. Inte ta sig friheter på andras bekostnad.

Tjejerna måste få veta och stärkas i att det aldrig är okej om någon tar på dem utan samtycke, oavsett åldrar.

För jag tror att betydligt grövre övergrepp grundläggs redan i ett till synes mindre allvarligt beteende.

Det handlar så mycket om respekt. Att respektera varandra.

Och alldeles för många män gör inte det. Och det är lika bedrövligt som sorgligt.

För visst är vi män som grupp bättre än så?

Eller?

Pove Persson – Mitt Roslagen