VR-teknik förändrar rehabiliteringen för nackskadade patienter på Norrtälje sjukhus

publicerad 25 november 2023
- av Nicklas Salmin
VR-teknik förändrar rehabiliteringen för nackskadade patienter på Norrtälje sjukhus
ANNONS:

På Norrtälje sjukhus testas nu Virtual Reality-teknik för att hjälpa patienter med nackskador att övervinna smärta och förbättra muskulatur och funktion genom anpassade övningar.

En ny era inom rehabilitering har inletts på Norrtälje sjukhus, där VR-teknik nu används för att behandla patienter med nackskador. Christer Skoog, som lider av en whiplashskada sedan 2009, är en av de patienter som nyligen påbörjat sin rehabilitering med VR-tekniken, under ledning av sjukgymnasten Pernilla Johnsson.

Med VR-glasögonen utför patienterna olika övningar och tester i en virtuell miljö. Tekniken gör det möjligt att skräddarsy träningen efter varje individs behov och förmåga, med målet att minska smärta och stärka nackens muskulatur.

– Det blev tråkigt och statiskt att upprepa samma övningar, men nu när jag tränar med hjälp av VR-glasögon tycker jag att träningen är rolig. Det är lite som ett TV-spel där jag gör olika uppgifter genom att vrida huvudet, säger patienten Christer, till Tiohundra, i ett pressmeddelande.

ANNONS:

Pernilla Johnsson, sjukgymnast, tillsammans med en kollega på sjukhuset, har implementerat den digitala träningsmetoden sedan i våras och märker en ökad följsamhet bland patienterna jämfört med traditionella metoder.

– Precis som Christer också säger, så uttrycker många att det är roligt, och då kommer man hit och tränar, säger Pernilla Johnsson.

VR-systemet erbjuder individanpassade övningar som varierar i svårighetsgrad och typ, från att styra ett klot på en balansbräda till att fånga en diskus med huvudrörelser. Efter varje träningspass går man tillsammans med patienterna gemensamt igenom resultaten, vilket ger en omedelbar och detaljerad överblick över framstegen.

Tekniken förbättrar inte bara patientens engagemang i sin rehabilitering utan bidrar även till en mer effektiv och målinriktad behandling.

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!