17 rattfulla yrkesförare under polisens trafikvecka

publicerad 25 februari 2024
- av Daniel Rämsell
Över 2000 förare av lastbilar och taxibilar kontrollerades med fokus på trafiksäkerhet under polisen nationella trafikvecka. Flertalet rattfyllerister bland yrkesförarna. FOTO: Polisen

Över 2000 förare av lastbilar och taxibilar kontrollerades med fokus på trafiksäkerhet under polisens nationella trafikvecka. Flertalet rattfyllerister bland yrkesförarna.

I enlighet med polisens nollvision, som siktar på att eliminera allvarliga skador och dödsfall i trafiken, genomfördes en riktad kontroll av yrkestrafiken mellan 12 till 18 februari.

I region Stockholm granskades över 800 lastbilar och 1200 taxibilar.

– I Stockholms city arbetade vi med med en särskilt avsatt resurs vilket bland annat ledde till att vi kontrollerade drygt 500 taxiförare. Av dessa fick ett 60-tal böter för olika typer av brott mot taxitrafikförordningen. Sju fordon blev också avskyltade då de till exempel inte hade besiktat taxametern, säger Anders Wetterström, ansvarig för trafikarbetet i lokalpolisområde Norrmalm i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Ytterligare resultat från kontrollerna visade på överträdelser gällande kör- och vilotider hos 52 av de kontrollerade yrkesförarna. Under veckan rapporterades även 123 förare för fortkörning och 17 för rattfylleri, varav tio förare förlorade sina körkort.

På Gotland fokuserade polisen på tidböcker, färdskrivare, last och belysning, där 40 lastbilar kontrollerades. Många av dessa uppvisade brister i sina tidböcker.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!