Kristinagården i Hallstavik har lyckats minska matsvinnet med 57 procent mellan 2023 och 2025. En kombination av noggranna uppföljningar och en lugn måltidsmiljö bidrar till framgången.
På Kristinagården har personalen implementerat strategier för att minska matsvinnet. Genom att ständigt följa upp hur mycket mat som konsumeras och anpassa beställningarna efter behov har verksamheten sett en betydande minskning av svinnet.
– Hur mycket som går åt varierar, därför måste vi hela tiden stämma av. Det kan vara någon boende som är bortrest men det handlar också på hur rätten ser ut. Till vissa rätter kanske det går åt mer potatis än till andra, det vet vi av erfarenhet, säger Anna-Carin Carlberg i ett pressmeddelande.
För att skapa en trivsam måltidsupplevelse prioriterar Kristinagården en lugn atmosfär i matsalen.
Fasta placeringar och mobilförbud under måltiden bidrar till en behaglig miljö, menar de.
Mätningar från Socialstyrelsens visar att 90 procent av de boende upplever måltiderna som en trevlig stund på dagen.
Hållbarhetsstrateg Caroline Malthed framhäver att arbetet på Kristinagården är ett gott exempel på hur miljömässig och social hållbarhet kan kopplas samman.
– Genom att arbeta tillsammans kan vi förändra mer än vi tror, säger Malthed.