Alexander, 18 slog rekord på Egen sommar – fick blodad tand för entreprenörskap

publicerad 12 april 2023
- av Daniel Rämsell
ANNONS:

NORRTÄLJE. Alexander deltog i kommunens satsning Egen sommar för snart två år sedan. Han slog försäljningsrekord med sitt företag och har allt annat än trappat ned. – Tack vare Egen Sommar har jag insett att det är entreprenörskap jag ska hålla på med i framtiden, säger Alexander Hall, tidigare deltagare i Egen sommar.

Det var sommaren 2021 under Alexanders brors studentskiva som han mötte en representant för Egen sommar och idén kläcktes till att driva sin egen business till förmån för traditionellt sommarjobb.

– Det visade sig att jag träffade ledaren för Egens Sommar, Samuel. Han uppmanade mig att söka till projektet och på den vägen är det. Min bror var med i Egen sommar något år tidigare, och hade väldigt positiva erfarenheter från kommunens satsning. Jag blev taggad på att testa, säger Alexander.

Sagt och gjort – Alexander startade ES-företaget “Alex Services”, där han erbjöd hushållsnära tjänster till husägare – men det var erfarenheten av företagsprocesser som han värderar mest i efterhand.

– Företagets affärsidé var att erbjuda hushållsnära tjänster till husägare i Norrtälje Kommun till ett konkurrenskraftigt pris. Det viktigaste jag tagit med mig är dock införskaffandet av ny kunskap om företagande samtidigt som jag breddade mitt nätverk. Det var otroligt lärorikt att få inblick i hur det är driva ett företag, säger Alexander.

Egen sommar är ett projekt av Norrtälje kommun, som syftar till att stimulera ungdomars entreprenörskap. Projektet startar varje år innan midsommar och deltagarna får en två veckor lång utbildning, där de lär sig grunderna i företagande, entreprenörskap och personlig utveckling. Efter utbildningen får ungdomarna chansen att driva sina egna företag under sommaren, med stöttning från utbildningsledarna och mentorer från det lokala näringslivet.

– Jag fick en enorm stöttning. Ledarna för Egen sommar, vägledde mig dit jag ville. Jag fick förmånen att få en personlig rådgivare under sommaren av en erfaren företagare som gav mig många smarta idéer och insikter. Vi fick även möjligheten att lyssna på många inspirerande föreläsare som satte entreprenörskapshjärtat på hög puls. Vi fick även stöttning och rådgivning från Roslagens sparbank och Nyföretagarcentrum, säger Alexander.

Initialt var han lite osäker på om hans företagsidé skulle hålla och om han hade rätt kunskaper som krävdes för att driva ett eget företag. Den osäkerheten ändrades snabbt tack vare stöttningen han fick från projektet.

ANNONS:

– Innan jag startade var jag taggad och motiverad för att börja men jag var samtidigt väldigt osäker om det skulle vara kul eller om affärsidén skulle hålla. Jag fick däremot mycket vägledning och stöd så det löste sig alldeles utmärkt. Tack vare Egen Sommar har jag insett att det är entreprenörskap jag ska hålla på med i framtiden. Jag är övertygad om att för att kunna vara helt fri i samhället måste ta risken att starta eget. Men den risken är lätt att ta om man istället ser möjligheterna i entreprenörsskapet.

Du besegrade det tidigare säljrekordet när du deltog. Vad tror du är anledningen till det?

– Ja, jag slog säljrekordet men det varade inte så länge, för samma år var det ett annat företag som också slog det tidigare rekordet med ännu mer än vad jag gjorde. Jag är däremot nöjd ändå för jag gick in i projektet med målet att slå det tidigare rekordet, vilket jag gjorde. Även om jag inte hade tjänat en enda krona hade det varit värt tiden i och med den kunskapen jag fick.

Du vann ”Årets muntliga presentation” på egen sommar 2021, vad innebär det och hur upplevdes det?

– I slutet av sommaren höll man presentationer inför politiker, näringsidkare, Roslagens sparbank och personer från kommunen. Det var en unik upplevelse där man fick möjligheten att presentera sig själv och sitt företag inför väldigt intressanta människor. Priset innebar helt enkelt att juryn tyckte att min presentation var bäst, vilket jag än idag tycker är kul, avslutar Alexander.

Har du några tips till årets unga entreprenörer?

  1. Tänk på Egen Sommar som en lärling och sug åt dig så mycket som möjligt. Kunskaperna kommer sedan aldrig att lämna dig.
  2. Starta gärna företaget med någon annan då det blir mycket roligare om ni hjälps åt att utvecklas.
  3. Även om affärsidén kansk inte är revolutionerande, så gör man detta för att testa sina vingar, bredda sitt nätverk och ha kul.
  4. Gör ditt bästa i varje situation. Visa upp din bästa sida av dig själv och förbered din presentation/pitch. Jag blev exempelvis Headhuntad på grund av min presentation så ta vara på de grymma möjligheter ni får!

Alexander Hall jobbar idag med Roslagen Media Group AB som äger Alltomnorrtalje.se

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!