fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
annons

Kommunens goda resultat för 2021 gör att kommunen nu kan satsa extra pengar på kvinnors hälsa genom en satsning på en mammografibuss.

annons
annons

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor och var tionde kvinna riskerar att få bröstcancer före 75 år ålder. I Norrtälje kommun väljer nästan var tredje kvinna bort mammografi jämfört med var femte i hela landet.

– En mammografibuss är inte bara en rättvisefråga utan är bra för folkhälsan i vår kommun. Det känns väldigt bra att vi nu att satsa på det här området, säger Staffan Tjörnhammar (M), tf ordförande kommunstyrelsen.

Mammografibussen kommer att bli en satsning tillsammans med Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON), och kan nu göras efter det goda resultat kommunen gjorde 2021 och de därmed förbättrade likvida medlen i kommunen.

– Det är en investering i folkhälsa. Tidig upptäckt av bröstcancer kan minska och hindra både lidande och död, och är viktigt för alla invånare, säger Bino Drummond (M), ordförande kommunstyrelsen (föräldraledig).

– Vår kommun är väldigt stor till ytan. Med satsningen på en mammografibuss så ökar vi tillgängligheten och skapar möjlighet för fler kvinnor att genomgå en mammografikontroll. Tillsammans med KSON ser vi nu möjligheten att förbättra folkhälsan i hela kommunen, säger Per Lodenius (C), 1:e vice ordförande kommunstyrelsen.

– En mobil mammografienhet kräver en mindre insats ur ett finansiellt perspektiv, men innebär en stor samhällsnytta. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det fördelaktigare att tillhandahåll en mobil mammografienhet, i förhållande till att man inte upptäcker cancer i god tid och därmed får en betydligt dyrare behandlingsprocess. I detta sammanhang kan också möjligheten att kombinera de mobila enheterna med prostataundersökning vara ytterligare ett sätt att effektivisera och ge både vården och innevånarna större möjlighet att planera och förebygga vårdbehov. Vi har länge velat göra den här satsningen och jag är mycket nöjd över att vi nu kan göra verklighet av det, säger Robert Beronius (L), kommunalråd.

– Många kvinnor i kommunen, kanske speciellt i de norra kommundelarna, har långt till mammografimottagningar och för dem är det är en viktig satsning, säger Göte Vaara (KD), gruppledare.

annonser
annonser
Kommentera via Facebook