Capio lurar skattebetalarna på pengar – läkare felregistrerar besök medvetet

publicerad 13 december 2023
- av Redaktionen
"Det är ett bedrägeri i stor omfattning, berättar en tidigare anställd för SVT."
Annons:

Vårdjätten Capio skall ha manipulerat registrering av vårdbesök för äldre, vilket resulterat i betydande extraintäkter, enligt SVT. En tidigare anställd vittnar om att företaget medvetet lär ha genomfört onödiga akutbesök och felregistrerade planerade besök som akuta, en åtgärd som har lett till betydande kostnader för skattebetalarna och likaledes betydande extraintäkter till vederbörande läkare.

Det var på onsdagen som SVT Nyheter Stockholm avslöjande att manipulation inom äldrevården hos Capio, en av de större vårdgivarna i Stockholms län förekommer systematiskt. Enligt en tidigare anställd har Capio systematiskt utfört onödiga akutbesök och felaktigt registrerat dessa, för att på så sätt öka intäkterna.

– Det är ett bedrägeri i stor omfattning, berättar en tidigare anställd för SVT.

Äldreboenden med dygnet-runt-bemanning och vårdtjänster på plats står inför två typer av vårdbesök: planerade och akuta. En viktig skillnad mellan dessa är att akuta besök genererar extraersättning från regionen. SVT:s visselblåsare avslöjar att Capio medvetet registrerar planerade besök som akuta för att maximera intäkterna.

– Det är ett lurendrejeri, säger visselblåsaren, till SVT.

Det framkommer att Capio även gjort det lönsamt för läkare att delta i felaktigheterna. Läkare har kunnat tjäna upp till 10 000 kronor extra i månaden genom att registrera fler akutbesök.

I jämförelser med Familjeläkarna, en annan stor vårdkoncern inom särskilda boenden i länet, kan man se en markant skillnad i registreringen av akutbesök. Mellan åren 2016 och 2022 registrerade Capio 24,5 procent av besöken som akuta, medan Familjeläkarna endast hade 9 procent.

– Det säger sig självt, det är inte möjligt att vart fjärde besök är ett akutbesök. Det ska ligga på högst några procent, säger SVT:s källa.

”Capio ser mycket allvarligt på de anklagelser som riktas mot oss och som vi avser att utreda ordentligt, för att klargöra och säkerställa fakta”, skriver Capio i ett pressmeddelande som svar på SVT:s avslöjande.

Capio som vårdaktör i Norrtälje, finns i form av ASIH, avancerad sjukvård i hemmet.

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!