Efter flera år med gårdsrestaurang och avsmakningsmenyer i Torvalla tar kocken och sommelieren Clara Häggqvist nu klivet in till centrala Norrtälje.
Det är på Posthusgatan 1 som hon öppnar en ny restaurang under andra halvan av februari nästa år. Clara har en tydlig ambition: att föra med sig kvaliteten, känslan och den personliga matglädjen från landsbygden in till stan.
För henne handlar flytten om att utveckla något som redan finns, snarare än att byta spår.
– Det viktigaste är att behålla vår kvalitet och entusiasm kring matlagningen och servisen. Att göra vårt yttersta för att alla ska ha det så bra som möjligt. Inte ta något för givet. Och behålla glädjen och passionen för det vi gör, berättar hon.
Lokalen på Posthusgatan beskriver hon som en avgörande pusselbit.
– Jag har alltid varit svag för gamla saker med historia och själ, något som denna lokal definitivt bär på. Stora fina fönster, högt i tak plus att det ligger, på i mitt tycke, bästa adressen i stan, i kärnan av centrum. Så jag föll pladask. Kände också att det är en plats som jag kommer att trivas att jobba i, vilket kanske är det allra viktigaste för att det ska bli bra i längden, säger Häggqvist.
Hon ser sin satsning som ett komplement till övriga krogar i Norrtälje.
– Vi har ju alltid gjort vår grej på något vis, ganska oklassiskt upplägg och jag tänker att det också är den luckan som vi kommer fylla i Norrtälje. Ett komplement till de mer klassiska ställena.
Menyn kommer att vara mindre än i Torvalla, men med samma ambition om omsorg och variation.
– Vi kommer att ha en kortare meny med tre fasta rätter. Sedan kommer det finnas sött, snacks och kanske någon extra rätt att beställa till om man är sugen på mer. Mycket variation men förmodligen alltid en pasta på menyn.
Lokalt och småskaligt har varit en viktig del av ditt varumärke. Hur tänker du arbeta med lokala producenter i den nya satsningen?
– Vi kommer vilja utöka våra samarbeten ännu mer skulle jag säga. Så lokala producenter får väldigt gärna höra av sig. Just nu jobbar vi med två olika köttproducenter, odlar mycket grönsaker själva samt ska börja odla kulturspannmål på egen åker tillsammans med en granngård. För mig är det framtiden och så roligt att utveckla vidare.
Den nya restaurangen kommer också ha en tydlig vininriktning, med en del som fungerar mer som vin- och matbar för spontana besök.
– Vi kommer troligen ha en del som kommer fungera som mer vin/matbar för spontana gäster. Sedan kommer vi ha en del med förbokade platser för de som vill kunna boka i förväg. Jag är ju sommelier och längtar efter att få snacka vin med folk! Har redan viner jag vill korka upp.
Vilken känsla vill du att gästerna lämnar med efter sitt första besök i den nya restaurangen?
– Att de ska vara glada! Att de vill komma och hänga med oss snart igen.


















