SVANBERGA. Vill du träffa vikingar? Lära dig av dem om hur vikingar levde på vikingatiden? Då är Vikingabyn Storholmen värt ett besök. Nu har de öppet i tre veckor och programmet är uppdelat i tre temaveckor. Först ut, alltså denna vecka, är mat. Vad åt man, hur odlade man, vilken typ av kärl användes och hur förvarades maten är några av frågorna besökarna får svar på.
Besökarna kommer att få träffa riktiga vikingar som kommer att lära ut allt de kan. Ena veckan är fokus som sagt på mat, den andra veckan är byggnation, byggnader, trä och konstruktioner i fokus.
– Och det blir sedan också mycket fokus på hantverk, båtar och sjöfart, berättar Britta Zetterström Geschwind, viking och ordförande i Stiftelsen Storholmen Norden. Bland annat ska vi utlysa en båtnamngivartävling där besökarna får ge förslag på vad den kopia av Viksbåten, ett skeppsvrak från 1000-talet som hittades i Söderbykarls socken 1898, ska heta. Vinnaren, som presenteras den tredje och sista veckan, får sedan en exklusiv tur på Erken i Vikingabåten.
– Besökarna får sedan också prova på hantverk, bakning och matlagning, ullhantverk, ja allt som vi gör här i byn.
Givetvis finns också tre frigående getter i byn, getter som är från en 4H-gård, vilket har gjort dem vana med barn. Det är som sagt ett digert program som väntar och det finns något att göra och lära för alla.
– Det blir lekar från vikingatiden, kämpalekar, musik, frågestund om vikingatiden, runskola, sagostunder, gravfältsvandring, örtvandring och en hel del annat, säger Britta Zetterström Geschwind. När det gäller örtvandring får man lära sig vilka vilda växter som kan användas i olika sammanhang, till exempel inom läkekonst.
Besökarna får lära sig lystra till en signal från ett horn. Den signalen betyder nämligen att något särskilt händer i byn, som lekar, musik, föredrag eller så är sagoberättaren redo för en saga. De från vikingatiden autentiska byggnader och miljöer skapar en atmosfär som gör hela upplevelsen än mer värd att få sig till livs. I den relativt nybyggda långhallen erbjuds utställningar och café. Det finns också sju mindre hus, en smedja och örtagårdar.
På gångavstånd från byn finns ett vackert naturreservat vid sjön Erken och en bad- och lekplats med sandstrand. – De här veckorna brukar vi ha mellan 200 och 400 besökare per dag, så det ska bli spännande att se hur det blir i år, säger Britta Zetterström Geschwind.
Entrépris 2023
Barn 0-2 år: Fri entré
Barn 3-15 år: 100 kr
Vuxen: 125 kr
Senior: 110 kr
Biljett löses i entrén
Så hittar du till vikingabyn:
Med bil
Om du kommer från Stockholm och Norrtälje: Kör norrut på väg 76 en mil ca, tills du ser en skylt där det står ”Vikingaby”. Följ vägen till vänster mot sjön. Parkering på fältet.
Bussar från Stockholm och Uppsala till Norrtälje
Ta buss 676 från Tekniska högskolan för att komma till Norrtälje. Ca 1 timmes bussfärd.
Från Uppsala tar du buss 677 till Norrtälje. Ca 1 timme och 20 min bussfärd.
Buss från Norrtälje till Vikingabyn
Från Norrtälje till hållplats Svanberga affär kan du ta buss nr 636, 637 eller 641. Bussresan tar ca 10 minuter.