De skänkte fotbollsutrustning till fattiga barn i Afrika

publicerad 22 december 2021
- av Redaktionen

NORRTÄLJE. BKV Norrtälje och Rimbo IF gjorde tillsammans med hjälporganisationen LET US ALL UNITE en insamling av fotbollsutrustning till fattiga barn i Nairobi i somras. Utrustningen har nu kommit barnen till gagn och blev en mycket välkommen julklapp.
 – Det känns fantastiskt kul att kunna bidra till barnens välbefinnande, säger Lilian Akinyi, styrelseledamot i hjälporganisationen.

Det var i början av augusti i år som LET US ALL UNITE, en hjälporganisation bestående av främst sjukvårdspersonal från Norrtälje sjukhus, lade ut ett inlägg i Facebook-gruppen Norrtälje – vad händer på byn, med frågeställning om det fanns personer som hade överbliven fotbollsutrustning att skänka.

– Det blev en fullkomlig succé. Vi blev kontaktade av hur mycket folk som helst som ville hjälpa till, förklarar Lilian. I samband med inlägget hörde vi av oss till BKV Norrtälje som gladeligen bistod med otroliga mängder fotbollsmaterial. Sedan hörde Rimbo IF av sig och ville skänka spritt nya fotbollsskor, matchtröjor, träningskläder och så vidare.

Rimbo IF och BKV Norrtälje var alltså snabba på bollen och ville skänka stora mängder fotbollsutrustning.

– Det känns oerhört bra att våra kläder och skor som har legat i ett förråd får nytt liv och kommer till användning. Vi har länge haft tankar om att skicka dessa någonstans men inte riktigt vetat vart eller hur, så när organisationen hörde av sig kunde vi äntligen se till att sakerna kom till nytta, säger Jenny Lundborg Larsson, kansliansvarig hos Rimbo IF.

Medlemmar från LET US ALL UNITE har vid flertalet tillfällen besökt barnhem i Nairobi och har ett nära samarbete med två hem i Nairobis slumområden. Ett barnhem för gravt handikappade barn och ett barnhem för föräldralösa barn, som du kan läsa mer om här.

-Vi har kontinuerlig kontakt med båda barnhemmen och har nyligen byggt ett avloppssystem och kök till ett av dem, förklarar Petra Eklund, kassör i organisationen.

LET US ALL UNITE har tidigare skänkt bland annat mediciner, skolmaterial och betalat skolavgifter till fattiga barn i Kenya och har haft ambitionen att även förbättra barnens välbefinnande.

– Att få skolmaterial och mediciner är som att få strumpor i julklapp, något man behöver men såklart inte önskar sig, säger Eklund. När vi besökt barnhemmen har det framkommit att det är otroligt många som älskar fotboll, men de har inte haft adekvat fotbollsutrustning. Många av barnen har haft just fotbollsskor som sin högsta önskan, eftersom de utövar sporten barfota. Vi har dock inte kunnat prioritera detta förrän nu.

Organisationen brukar skicka kläder och andra förnödenheter via container till Nairobi. Den här gången tog dock transporten, på grund av rådande pandemi, mycket längre tid än vanligt.

 – Vi har en styrelsemedlem som bor i Nairobi och tar emot det vi skickar från Sverige och på så sätt säkerställer vi att det som skickas kommer rätt personer till användning, förklarar Lilian. Den här gången tog det dock mycket längre tid än vi hade räknat med, men blev en mycket välkommen julklapp till barnen, säger styrelsemedlemmen.

Organisationen har haft ambitionen att anordna en fotbollsturnering för barnen men det som ligger närmast i tiden är en stegräknartävling för personalen på Norrtälje sjukhus – ett event som blev mycket lyckat förra året.

– Stegräknartävlingen var mycket välkommet av personalen på Norrtälje sjukhus säger Petra Eklund. Det var som att slå två flugor i en smäll. Hälsofrämjande för personalen på sjukhuset och samtidigt kunde vi samla in pengar till våra boenden i Nairobi, förklarar Petra, som beskriver att nästa stegräknartävling kommer att gå av stapeln under första kvartalet 2022.

Mitt Roslagen

Foto Privat

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!