Debatt: Bygg ett u-hus i Norrtälje – barn och unga är framtiden

publicerad 4 februari 2022
- av Redaktionen
annons

Alla barn och unga behöver en god start i livet. Det behövs förebilder. Vi vuxna ska vara förebilder. Förebilder är också ungdomsledare. Förebilder finns i skolan. Det vi vill är en plats för samling på fritiden. Kvällar och helger. Året om. En plats för kompisar och häng. Vi är många i Centerpartiet som vill fixa till ett U-hus för alla ungdomar.

annons
annons

Många av oss minns U-huset i Norrtälje hamn – Ungdomarnas medelpunkt – då. Sen blev dom utan. Revs 2014. Marken behövdes för bostäder.

Fortsättningen blev att ungdomsverksamheten skulle inrymmas i Rodengymnasiet. Där fungerar det bra – men inte för alla. När U-huset stängdes fanns löften att bygga nytt. Nu, sju år senare, finns fortfarande ingen inomhushall med omväxlande verksamhet för denna stora målgrupp. Vi vill ha en hall med värme. Under tak på vintern.

Lokal annonsör

I det rivna U-huset fanns plats för mycket. Sång, musik, konst, akrobatik, cirkus och en hall för skateboard. Vi ser ett behov av att återetablera ett modernt U-hus där allt finns samlat på en plats. Lokaler som piggar upp unga och kreativa. En plats för integration mellan människor, där kreativitet och fysisk aktivitet bryggar över. Där det är roligt och inspirerande att hänga tillsammans med både trygga vuxna och föreningslivet.

Det finns moderna förebilder i andra kommun. Ett exempel är Allis-huset i Uppsala. Googla på det! Ett U-Hus fullt av aktiviteter som ger utrymme för det spontana utövandet av rörelse och fysisk aktivitet vilket i sin tur bidrar till bättre psykisk hälsa och ökat välmående. Ett U-Hus där barn- och unga ges möjlighet till fysisk kreativ frihet, obunden till träningspass och regelböcker. Här finns dans, parkour, klätterväggar, inomhushall för skateboard och kickbike, gaming och replokaler för sång och musik.

Vi ser att ett U- hus bidrar till att främja hälsa för Norrtälje kommuns invånare oavsett bakgrund, kön, etnicitet, sexuell läggning eller socioekonomiska förhållanden!

Nu vill vi skapa ett U-hus värt namnet – en plats där det ges möjligheter och skapas nya vägar till kreativitet, kultur och rörelseglädje hos våra barn och unga.

Lokal annonsör

David Säll, CUF
Sofia Händel, C
Jacob Christman, C
Alexander Bejermyr, C
Ronny Jansson, C
Karina Åberg, C

Kommentar direkt från Bengt Ericsson, C, ordförande i Kultur- och fritidsnämden:

Efter att ha tagit del av er debattartikel ”Barnen är framtiden” kan jag bara hålla med. Information: Det finns redan stöd på flera håll, bland andra i kommunens Mål & Budget 2021–2023 sid 85 och i vårt Kultur- och fritidspolitiska program 2019–2022, sid 2. ”Nämnden ska fortsatt stödja och vara en aktiv dialogpartner till ideella föreningar som aktivt arbetar med värdegrundsfrågor och som stödjer verksamheter inom kultur och fritid, med särskilt fokus på verksamheter riktade till barn och unga, personer med funktionsvariationer och pensionärer”.

Vem och vilka som ska äga, driva och sköta verksamheten i ett U-hus får bli en del av fortsättningen. Mitt råd – fortsätt arbeta med ert genomtänkta förslag.

annonser
annonser