Driven ungdom servar bilar och byter vinterdäck hemma hos kunden

publicerad 11 november 2023
- av Daniel Rämsell
Gustavo i blåställ

Gustavo Ramos Barbosa är inte som de flesta unga. Med en passion för mekanik som började i barndomen driver han nu Roslagens Bil- och cykelservice, ett UF-företag som erbjuder unika tjänster direkt där kunden befinner sig.

Sedan 13 års ålder har Gustavo Barbosa, idag 17 år haft en förkärlek för att fixa bilar och cyklar, något han sin fritid åt när han inte går i skolan.

– Sedan jag var 13 år har jag fixat bilar och cyklar hemma åt min familj, kompisar och grannar, berättar han passionerat.

Lokal annonsör

Med sin morfar, en pensionerad mekaniker, som mentor, skaffade han sig de färdigheter som nu ligger till grund för hans UF-företag, “Roslagens Bil-och cykelservice”, som han driver samtidigt som han studerar på Rodengymnasiet.

Ung Företagsamhet (UF) ger unga möjlighet att under ett skolår driva ett eget företag. Genom UF får eleverna praktisk erfarenhet av företagande, från idé till exekvering. Gustavo är ett lysande exempel på hur erfarenheten kan forma en ung entreprenörs karriär och framtid.

Hans företagsidé är lika enkel som den är genial:

– Vår verksamhet är baserad på att vi åker till kunden istället för att kunden skall till oss. Jag servar bilar, tar bort rost, lagar plåtar och om det så skulle önskas, målar vi över området som varit skadat av rost. Genom att vi åker till kunden behöver vi inte vara speciellt dyra, eftersom vi inte har några verkstadskostnader. Nu i övergången till vinter erbjuder vi även däckbyte. Det är smidigt för kunden att vi kommer till dem och inte tvärt om. Det är uppskattat, säger Gustavo.

Lokal annonsör

När man frågar Gustavo var inspirationen kom ifrån, skrattar han och berättar en anekdot om en dag då han fixade rosten på sin egen bil.

– Jag skulle säga att allt började en gång när jag fixade rosten på min bil och tänkte : “Gud vad jag hade betalat någon för att göra det här åt mig!” Det var där jag insåg att jag hade en chans att erbjuda en tjänst som man inte såg så ofta på marknaden, berättar han.

Men vägen till framgång är inte alltid lätt, speciellt när man kombinerar skola med företagande.

– Om det är något som jag har just nu med företagandet, så är det utmaningar, framförallt när det gäller tid. Den senaste tiden har jag jobbat 24/7 – om inte med företaget så är det skolan eller något i mitt privata liv som kräver min uppmärksamhet, säger Gustavo.

Men han ser positivt på framtiden och drömmer om att expandera, anställa fler ungdomar och att få fortsätta växa.