Egen sommar – möjlighet för ungdomar att förverkliga sina entreprenöriella drömmar

publicerad 31 mars 2023
- av Daniel Rämsell

NORRTÄLJE KOMMUN. För fjärde året i rad erbjuds kommunens ungdomar chans till att få hjälp med att driva eget företag med stöttning från kommunen. – Visionen är att öka ungdomars kunskaper, färdigheter och självförtroende inom området företagande och entreprenörskap. Vi vill erbjuda ett alternativ till traditionella sommarjobb och inspirera unga att gå sin egen väg, säger Fanny Wennman, näringslivssamordnare och utbildningsledare för projektet.

Egen sommar är ett projekt som pågått i sin nuvarande form sedan 2019 och syftar till att stimulera ungdomars entreprenörskap. Projektet är öppet för alla ungdomar i kommunen mellan 15 och 19 år, där medelåldern idag ligger på 16 år. Projektet startar varje år innan midsommar och deltagarna får en två veckor lång utbildning, där de lär sig grunderna i företagande, entreprenörskap och personlig utveckling. Efter utbildningen får ungdomarna chansen att driva sina egna företag under sommaren, med stöttning från utbildningsledarna och mentorer från det lokala näringslivet.

– Projektet växer för varje år, förra året hade vi 35 deltagare och våra förväntningar är att vi ska bli ännu fler i år. Vi är taggade på att träffa nya unga entreprenörer, säger Fanny.

Såväl Nyföretagarcentrum och Företagslabbet är med som samarbetspartners till Egen sommar. Alla deltagare som är intresserade av att fortsätta driva sina företag efter sommaren lotsas vidare till nyföretagarcentrum, där de får hjälp att komma igång ytterligare.

– Vi utbildningsledare finns tillgängliga för deltagarna även efter projektet och de kan höra av sig till oss när de vill. Det är fortfarande deltagare från tidigare år som hör av sig med frågor om företagande, jobb eller annat, säger Fanny. 

De enda kraven för att delta i Egen sommar är att du skall vara mellan 15 och 19 år – resten hjälper kommunen till med.

– Man behöver inte ha en affärsidé för att söka. Har man det så hjälper vi till att förverkliga den. Har man ingen affärsidé idé, så hjälps vi åt under utbildningen och kommer fram till en idé tillsammans, säger Wennman.

– Konceptet är samma som tidigare år men vi arbetar hela tiden med justeringar så att det blir bättre för varje år. I år har vi en ny utbildningslokal med en lounge-del på Campus Roslagen som vi tror kommer bli ännu bättre än den förra. Vi ser fram emot att kunna hjälpa kommunens ungdomar till att förverkliga sina drömmar, avlutar Fanny Wennman.

FOTO: Samuel Christiernin/Senio AB & Privat

 


Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!