Ett nytt infrastrukturprojekt föreslås av finska näringslivstoppar, där en fast förbindelse mellan Finland, Åland och Sverige via Väddö diskuteras.
Det är ett förslag om en fast järnvägsförbindelse mellan Finland, Åland och Sverige, med en kombination av tunnlar och broar, som har presenterats i en ny rapport från Finlands Näringsliv, Palta och Byggbranschen. Väddö ligger som tilltänkt knutpunkt i Sverige, vilket Norrtelje Tidning skrev om först.
Till grund för förslaget från ligger den kollapsade handeln med Ryssland och en osäker framtid för handelsvägar västerut, rapporterar Yle.
– Det är ett ofattbart stort projekt som i princip inte har utretts alls. Därför föreslår vi en utredning som en del av strategin, säger Jyri Häkämies, vd för Finlands Näringsliv EK.
Projektets omfattning är betydande, och någon kostnadskalkyl finns ännu inte. Den föreslagna sträckan uppskattas dock bli omkring 170 kilometer lång.
Kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, Ulrika Falk (S), ser förslaget som intressant men betonar att det är en fråga som ligger på nationell nivå.
– Spontant är det en spännande tanke att knyta de nordiska länderna närmare varandra, säger Ulrika Falk.
Någon detaljerad kostnadsanalys eller samhällsekonomisk nytta är ännu inte utredd.
– Det finns inga beräkningar på samhällsnyttan, men generellt gynnar det kommunen när statliga investeringar görs i vår infrastruktur, säger Falk.
Förslaget har dock en lång väg att gå innan det eventuellt kan bli verklighet. Falk menar att om projektet skulle realiseras är det en infrastrukturinvestering av en sådan omfattning att det sannolikt ligger långt in i framtiden.
– Det skulle, om det är möjligt att genomföra, vara ett väldigt stort projekt för Finland och Sverige som i så fall ligger långt in i framtiden, säger Falk.
Samtidigt betonar hon att Norrtälje kommun fokuserar på andra infrastruktursatsningar för att förbättra vardagen för kommunens invånare.
– Från kommunens sida arbetar vi i första hand gentemot Trafikverket och andra aktörer för att få till investeringar i bättre vägar, rondeller och cykelvägar för att skapa möjligheter för ett växande näringsliv och kortare, säkrare pendlingsmöjligheter för våra invånare, avslutar Ulrika Falk.
Har du tips på nyheter vi kan skriva om? Klicka här!
Friskis & Svettis på Väddö säljer sin fastighet i Älmsta till Väddö Vård. – Det här är positiva nyheter för våra medlemmar, säger Camilla Taipale, verksamhetschef på Friskis & Svettis.
Bakgrunden till försäljningen är ett beslut som föreningens styrelse fattade redan 2023 för att stärka ekonomin och möjliggöra en nystart. Enligt Camilla Taipale, innebär försäljningen att föreningen kan fokusera på sin kärnverksamhet.
– Det blir en ny fräsch omstart av verksamheten och vi kan istället fokusera på det vi är bra på, det vill säga träning och inte fastighetsskötsel, säger hon.
Hon förklarar att försäljningen inte påverkar medlemmarnas möjligheter att träna under den närmaste tiden.
Föreningen blir nämligen kvar i lokalerna, fast som hyresgäster till Väddö Vård. Samtidigt pågår arbetet med att hitta en ny lokal på Väddö, vilket Norrtelje Tidning också skrivit om.
– Vi har fört dialoger med andra fastighetsägare och företagare men vilka dessa är kan jag inte gå in på i nuläget, berättar verksamhetschefen.
Camilla Taipale, verksamhetschef på Friskis & Svettis berättar om nystarten på Väddö i samband med att de säljer fastigheten till Väddö Vård.
För Friskis & Svettis är detta början på något nytt och något som ska gynna medlemmarna.
– Vi ser det här som en positiv nystart. Vi är en medlemsförening och det här vill vi göra tillsammans med våra medlemmar och funktionärer som finns på Väddö, avslutar Camilla Taipale.
En trafikolycka inträffade på torsdagseftermiddagen på väg 283 på Väddö. Polis och räddningstjänst har larmats till platsen.
Enligt de initiala uppgifterna från SOS Alarm rörde det sig om en kollision med flera inblandade fordon.
Olyckan skedde strax norr om Norrbyle, utanför Grisslehamn och enligt Trafikverket var två bilar involverade.
Larmet om olyckan inkom klockan 13.21 och enligt Trafikverket har olyckan en stor påverkan på trafiken.
– Det är två bilar som frontalkrockat och fyra personer ska vara drabbade. Ambulans och räddningstjänst är på plats, polis är på väg. En person kommer att föras till sjukhus, säger Henrik Jynnesjö, ledningsoperatör på räddningstjänstens ledningscentral.
– Ambulans och polis har precis lämnat och en person har fått föras till sjukhus, säger Patrik Svensson, presstalesperson på SOS Alarm.
EckeröLinjen har för andra året i rad utsetts till “Sveriges bästa rederi” vid resebranschens prestigefyllda gala Grand Travel Award.
Prisutdelningen ägde rum på Grand Hôtel i Stockholm under torsdagskvällen och arrangerades av branschtidningen Travel News.
Rederiet var en av totalt fem nominerade rederier som tävlade om utmärkelsen, tillsammans med Destination Gotland, Stena Line, Tallink Silja och Viking Line.
På plats för att ta emot priset fanns vd Tomas Karlsson och marknadsdirektör Maria Hellman-Aarnio.
– Detta pris går till personalen och allt det gedigna arbete vi gjort tillsamman i hela organisationen. Att erbjuda våra gäster en guldkant i vardagen genom en god ombordupplevelse är alltid i fokus för oss. Oberoende om man väljer en resa för att uppleva Åland eller en dagskryssning med vänner. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med vårt fantastiska gäng för att skapa ännu fler minnesvärda upplevelser för de som reser med oss, säger Eckerö Linjens VD Tomas Karlsson, i ett pressmeddelande.
Tävlingen arrangerades för 33:e gången av Travel News, som är nordens största affärstidning för reseindustrin.
– Att vinna Grand Travel Award för andra året i rad är en enorm ära och ett bevis på vårt fortsatta engagemang för att leverera enastående upplevelser till våra gäster. Vår personal är hjärtat i vår verksamhet, och det är deras outtröttliga insatser som gör detta möjligt. Vi är oerhört stolta och tacksamma för deras engagemang och förtroendet från våra gäster, säger Eckerölinjens marknadsdirektör Maria Hellman-Aarnio.
På onsdagen observerades en varg i Norrtälje kommun och Länsstyrelsen var på plats för spårning. De lyckades säkra DNA från en individ och nu uppmanas djurägare att se över sina stängsel. FOTO: Skandobs/Privat
På onsdagen observerades en varg i Norrtälje kommun och Länsstyrelsen var på plats för spårning. De lyckades säkra DNA från en individ och nu uppmanas djurägare att se över sina stängsel.
Det var under natten till onsdagsmorgonen, klockan 05.23, som en varg fångades på bild av en viltkamera. Observationen skedde på Lipvägen, strax väster om Älmsta i Norrtälje kommun, och Länsstyrelsen var på plats för att spåra vargen.
– Vi var på plats och spårade och har lyckats spåra en ensamvarg. Vi fick tag på DNA från individen som vi har skickat in för analys, säger Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.
Vilken DNA-källa rör det sig om?
– I det här fallet rör det sig om urin som vi skickat på analys, säger Fransson.
Tidigare, under natten till onsdagen, gjordes ytterligare en vargobservation som registrerades till Skandobs. Denna gång sågs vargen i Häverö. Fransson bekräftar att även denna observation gäller en korrekt art och sannolikt rör det sig om samma varg.
– Det rör sig sannolikt om samma varg. Det är även i närområdet där vi spårade under gårdagen, säger han.
Är det något allmänheten bör tänka på?
– Man får gärna rapportera in observationer till Skandobs.
Är det något särskilt som djurägare bör tänka på?
– Om man bedriver jakt med lös hund finns det speciella skyddsvästar med stålpiggar på ryggen. Det rekommenderas, och man kan få bidrag från oss. Man bör också se över sina stängsel om man har sina djur ute, avslutar han.
Ragnar Tauson har fångat en misstänkt varg på bild med hjälp av en åtelkamera på sin arrenderade mark på Väddö. Nu vill han varna djurägare. FOTO: Privat
Ragnar Tauson har fångat en misstänkt varg på bild med hjälp av en åtelkamera på Väddö. Nu vill han varna djurägare.
– Folk behöver vara uppmärksamma och jag vill varna djurägare, säger Ragnar Tauson.
Det var under natten mellan torsdagen och fredagen som Ragnar och hans jaktsällskap var ute på vildsvinsjakt. Under natten lyckades de fälla ett vildsvin. Dagen efter ringde Ragnars jaktkamrat och uppmärksammade honom på att en misstänkt varg hade fångats på kameran. Ragnar bedömde bilden själv är också övertygad om att det är en varg som man fångat på bild, vilket Norrtelje Tidning var först med att rapportera om.
Han vill särskilt uppmärksamma hund-, får- och hästägare i området avseende observationen.
– Det är viktigt att varna de som har djur. Vi har sett en varg i Granö, nära Väddö, och den verkar röra sig fritt, säger Ragnar Tauson.
Bilden från åtelkameran visar djuret snett bakifrån, men Ragnar är säker på sin sak.
– Jag är övertygad om att det är en varg. Jag tror att den drogs hit av lukten av blod från vildsvinet. Det finns inget annat det kan vara, säger han.
* Observationen är inte inskickad till Skandobs och har heller inte blivit bedömd av Länsstyrelsen.
På måndagskvällen larmades räddningstjänsten till en brand på Hotell Havsbaden, enligt uppgifter från SOS Alarm.
Det var klockan 19.55 som en brand uppstod i en torktumlare på hotellet, men när räddningstjänsten anlände till platsen hade hotellpersonalen redan hunnit släcka branden.
– Det var ett tekniskt fel på en torktumlare och kläder började brinna. Personalen lyckades släcka branden snabbt och det ventileras nu på platsen, säger vakthavande ledningsoperatör på räddningstjänstens ledningscentral.
På måndagen inkom ett SOS Alarm beträffande en trafikolycka på väg 283 strax söder om Älmsta.
Det var på måndagskvällen klockan 19.39 som räddningstjänst kallades till väg 283, söder om Älmsta avseende en singelolycka. Enligt trafikverket är det en personbil som kolliderat med ett djur och olyckan har stor påverkan på trafiken.
– Det är en personbil som krockat med en älg. Det är inga personskador och vi har precis lämnat platsen, säger räddningstjänstens ledningscentral.
Roslagens skärgård, med sina oräkneliga öar, pittoreska sjöbodar och ofta orörda natur, lockar såväl fastboende som fritidsboende med sin unika charm och natursköna omgivningar. För de som drömmer om ett liv nära havet, eller funderar på att sälja sitt älskade sommarställe, finns det dock en rad aspekter att tänka på. Vi har träffat två av Norrtäljes mest erfarna skärgårdsmäklare, Michelle Cardonius Friberg och Staffan Westerberg, från Mäklarhuset i Norrtälje, som delar med sig av sina bästa tips för dig som vill köpa eller sälja fastighet i Norrtäljes skärgård.
Att arbeta som skärgårdsmäklare innebär en särskild typ av kompetens och erfarenhet som kan vara avgörande för lyckade fastighetsaffärer i skärgården. Både Michelle och Staffan har en stark anknytning till Roslagen, och deras gedigna lokalkännedom spelar en vital roll för att lyckas i deras yrke.
– Det är jätteviktigt att mäklaren har lokalkännedom och en anknytning till skärgården som man lever och arbetar i. Det har vi på Mäklarhuset, säger Michelle Cardonius Friberg, som bor i Spillersboda och är specialiserad på den södra skärgården i Roslagen. Att vi är specialiserade på skärgården i Roslagen är en enorm fördel, för såväl köpare som säljare, fortsätter Michelle.
Staffan Westerberg, som har en bakgrund inom affärsvärlden, blev mäklare efter en lång karriär på Statoil. Med en stor passion för naturen och ett starkt engagemang för sina klienter, har han specialiserat sig på skärgårdsställen på den södra kusten, inklusive öarna kring Blidö och Yxlan.
– Jag älskar att vara ute i vår skärgård, särskilt under tidig vår och sen höst när man är helt själv ute på öarna. Det är en fantastisk upplevelse att få bo och arbeta här, berättar Staffan.
Utmaningar och möjligheter i skärgården
Att sälja eller köpa en fastighet i skärgården kan skilja sig avsevärt från fastlandsfastigheter. En av utmaningarna är säsongen, som är relativt kort.
– Säsongen ligger från vår till sen höst, vilket exempelvis kan begränsa möjligheten att ta sig ut till alla fastigheter, förklarar Michelle. Samtidigt tar affärerna i skärgården också i genomsnitt längre tid, vilket både köpare och säljare måste vara medvetna om.
Michelle Cardonius Friberg, skärgårdsmäklare på Mäklarhuset
Eftersom tillgängligheten i skärgården ofta är begränsad och att det inte alltid är möjligt att enkelt nå fastigheter med bil, behöver mäklaren vara noggrant förberedd på objekten, redan vid första mötet med säljaren för att få en klar bild över marknadsvärdet, fördelarna med ön, vad som finns på ön, tillgängligheten och fastighetens eventuella utmaningar. Michelle och Staffan har även tillgång till egen båt, för att kunna ta sig ut till svårtillgängliga platser. De har även certifikat Klass 8, vilket innebär att man får köra kunder i båt för kommersiellt syfte.
– Många fastigheter ligger på öar och det är viktigt att vi som mäklare har kunskap om hur man kan ta sig till och från exempelvis en sommarstuga. Många intressenter efterfrågar pendlingsmöjligheter till fastlandet och då gäller det att vi känner till vilka transportmöjligheter som finns, berättar Staffan.
Trender och tips för skärgårdsfastigheter
En tydlig trend som både Michelle och Staffan har märkt av är att komfort har blivit allt viktigare för köparna. Många vill att deras fritidshus ska vara lika bekväma som deras permanentbostäder.
– Köparna är intresserade av moderna lösningar för vatten och avlopp, och de vill ofta att det redan ska finnas en infrastruktur på plats. Det är också viktigt för köparna att veta hur pass bebyggd en fastighet är, vilket kan påverka vad man får göra på fastigheten i framtiden. Det kan exempelvis handla om hur strandskyddet kan påverka möjligheterna till byggnation på en fastighet, var tomtgränser går eller vilka servitut som gäller, berättar Michelle.
Staffan Westerberg, skärgårdsmäklare på Mäklarhuset.
För säljare är det viktigt att förbereda sig väl inför en försäljning och ta i beaktande vad köparna är ute efter.
-Går du i säljtankar, så ta kontakt med en skärgårdsmäklare i tid, så att du kan förbereda dig på bästa sätt. Mäklaren kan guida dig i förberedelserna så att man inte gör jobb i onödan och som kanske inte skapar värde, säger Staffan.
Ofta är det samma saker som både säljaren och köparen behöver vara medvetna om men som inte alltid är självklara.
– Det är lika viktigt för köparna att ha koll på viktiga detaljer som exempelvis infrastruktur eller vilka möjligheter det finns för att bygga ut fastigheten, säger Michelle som återigen betonar vikten av en kunnig Mäklare.
Att köpa eller sälja en fastighet i Roslagens skärgård kan alltså vara både spännande och utmanande. Men genom att anlita en skärgårdsmäklare med lokal expertis och erfarenhet av skärgårdsfastigheter kan man säkerställa att inga viktiga detaljer missas i köp- eller säljprocessen. Rätt kompetens hos mäklaren kan alltså göra stor skillnad.
För att du ska kunna vara så förberedd som möjligt inför köp eller sälj av en fastighet i Roslagens skärgård listar Mäklarhuset nedan sina bästa tips för lyckade affärer.
För den som planerar att köpa eller sälja en fastighet i Roslagens skärgård finns det flera viktiga aspekter att tänka på:
Hur är fastigheten bebyggd och vad får man göra på fastigheten? Kolla noggrant på befintliga byggnader och vad som är tillåtet enligt bygglov. Detta påverkar möjligheterna att bygga ut eller ändra fastigheten. På vissa öar kan det dessutom finnas en detaljplan som begränsar vad som får göras. Skärgårdsmäklaren hjälper dig i processen.
Solläget - vill du ha kvällssol eller morgonsol? Tänk på vilket solläge du föredrar. Sydvästläge är populärt för kvällssol, men kan vara blåsigt, vilket kan göra att en vindskyddad uteplats viktig.
Vatten och avlopp. Kontrollera att fastigheten har en modern och fungerande vatten- och avloppslösning. Om inte bör detta budgeteras för.
Servitut
Granska vilka servitut som finns, till exempel rätten att använda en väg eller brygga, eftersom de kan påverka fastighetens användning.
Rättigheter och närhet till båtplats. Undersök tillgången till båtplats och att rättigheterna är klara och tydliga, särskilt om båtplatsen är delad med andra fastigheter.
Är det en renodlad sjötomt - var noga med strandlinjen. Kolla noggrant på strandlinjen – bottenförhållanden och djup vid bryggan kan vara avgörande för båtägare och kan påverka fastighetens attraktivitet.
Strandskydd Har man en renodlad sjötomt kan strandskyddet påverka möjligheterna till byggnation på en fastighet. Här är det viktigt att fastigheten redan är bebyggd. Bryggan är en viktig del att kolla hur den är byggd samt att det finns bygglov eller servitut inskrivet på fastigheten.
Elmstanatta, en tradition med över 30 år på nacken, återvänder till Älmsta på fredag. Arrangörerna lovar en riktig familjefest med aktiviteter och underhållning för alla åldrar.
– Det är en riktig familjefest, det finns något för hela familjen, säger Mats Ryderborn, en av arrangörerna för Elmstanatta.
Många menar att Elmstanatta är Väddös nationaldag och man hoppas på närmare 30 000 besökare för evenemanget.
– Vi hoppas på att det blir närmare 30 000 besökare. Vi har beställt bra väder. Framförallt önskar vi en lugn och trevlig dag och kväll. Många ser Elmstanatta som Väddös nationaldag, säger Ryderborn.
Dagen börjar klockan 10:00 med knallemarknad och stort tivoli och fortsätter med olika aktiviteter och underhållning fram till klockan 01.00.
Nedan är hela schemat för Elmstanatta 2024.
Faktaruta: Program Elmstanatta 2024
Datum: 26 juli Tid: 10.00–01.00 Plats: Älmsta, Elmsta kanalpark, Elmsta park och Vikingalunden
Elmsta Kanalpark:
10:00–22:00 Knallemarknad och stort tivoli
10:00–18:00 Rundtursflyg med helikopter
Elmsta Park:
11.00 Båtturer med Eckerö linjen på Väddö kanal
13.30 Pyssel och allsång för barn med Annika Svärd
14.00 Föreningsstund
15.00 Utmärkelsen årets Väddöbo
15.15 Solosång av Simon Johnson
15.30 Ankrace
16.00 Kanallöpet
16.10 Sjöfartsmuseet och årlig kapprodd
16.30 Väddö golfklubb prisutdelning
17.00 Prisutdelning i EPA-utställningen
17.15 Lokala bandet Cower Crew
17.45 Prisutdelning i kanallöpet och kapprodden
18.00 Cower Crew fortsätter spela
19.00 Robin Sundbergh Grimm sjunger "Väddövisan"
19.10 Kanaldraget
Restaurang Zaatar:
18.00-22.00 Hemvändarkväll med musik från förr, mat, öl och vin. Zaatar öppet till 01.00
En kvinna har dömts till böter efter att ha kört bil med alkohol i blodet, efter en båttur med Eckeröjinjen.
Händelsen inträffade i mitten av december förra året när kvinnan körde av Eckerölinjens färja i Grisslehamn. På väg hem blev hon stoppad av polisen, som upptäckte att hon hade 0,7 promille alkohol i blodet.
Under rättegången förklarade kvinnan att hon hade åkt till Åland med en vän och två andra personer för att köpa taxfree-varor inför jul och nyår. Hon uppgav att hon under kryssningen drack en mellanöl och tre glas alkoholfri öl. Kvinnan hävdade vidare att hon inte kände sig alkoholpåverkad när hon satte sig bakom ratten.
Kvinnan döms nu till böter på 13 000 kronor för rattfylleri.