På tisdagen inkom ett SOS Alarm avseende en trafikolycka på E18 i Norrtälje kommun och flera personer ska ha förts till sjukhus.
Det var på tisdagen, strax innan klockan 14 som larmet beträffande en olycka på E18, inkom till SOS Alarm. Olyckan skall ha involverat flertalet fordon och har enligt Trafikverket en mycket stor påverkan på trafiken Rösa och Ledinge.
– Vi kommer snart att släppa på trafiken och det är flera personer som förts till sjukhus, säger räddningstjänstens ledningscentral till Allt Om Norrtälje.
Annons
Skadeläget på de drabbade är ännu oklart.
Enligt uppgifter till Norrtelje Tidning ska det röra sig om totalt tre personer som förts till sjukhus för vård.
Under vecka 48 registrerades 148 misstänkta brott i Norrtälje kommun. Allt Om Norrtälje presenterar listan varje vecka.
Av anmälningarna gällde 93 brott som ska ha begåtts under veckan, medan resterande avsåg händelser som inträffat tidigare.
Stöld utan inbrott är den vanligaste brottskategorin, följt av trafikbrott och narkotikarelaterade ärenden. Uppgifterna bygger på polisens så kallade dygnslista som analyserats av nyhetsbyrån Newsworthy.
Brottsanmälningar de senaste fyra veckorna
Sett till den senaste månaden har det upprättats sammanlagt 609 brottsanmälningar i Norrtälje kommun. Bland dessa är stöld utan inbrott den dominerande kategorin.
Annons
Hela listan över veckans polisanmälningar i Norrtälje
FOTO: Daniel Rämsel/ThorRune, Wikimedia Commons (Public domain)
Enligt statistik från Transportstyrelsen, som Newsworthy har analyserat, har antalet parkeringsböter i Norrtälje kommun ökat med drygt 300 stycken under första halvåret 2024 jämfört med samma period förra året.
Enligt statistik från Transportstyrelsen, som Newsworthy har analyserat, har antalet parkeringsböter i Norrtälje kommun ökat med drygt 300 stycken under första halvåret 2024 jämfört med samma period förra året.
Under perioden januari 2022 till juni 2024 har det registrerats totalt 17 569 parkeringsförseelser i Norrtälje kommun, med ett totalt bötesbelopp på cirka 8,8 miljoner kronor. Den vanligaste orsaken till att man får böter är att man parkerar på platser med parkeringsförbud.
Detta har lett till 4 111 anmärkningar till ett värde av över 2,4 miljoner kronor. För riket som helhet är den vanligaste förseelsen emellertid att man parkerar utan synlig biljett.
Sedan 2022 har 263 parkeringsanmärkningar i Norrtälje inte kunnat drivas in. Det sammanlagda värdet för detta är 127 800 kronor.
Den vanligaste anledningen till de obetalda böterna är att det rör sig om utländska registreringsskyltar, eftersom Transportstyrelsen saknar system för att skicka påminnelser till utlandet.
Annons
Därför får man p-böter i Norrtälje - hela Listan
Överträdelse
Avgift
Antal bötfällda
Totalt värde
Parkerat i område eller på plats där parkeringsförbud gäller
400–600 kr
4 111
2 465 800 kr
Parkerat utan synlig biljett eller motsvarande
400 kr
3 819
1 527 600 kr
Parkerat utan att ha ställt in p-skiva
400 kr
3 294
1 317 600 kr
Stannat eller parkerat för nära korsning
600 kr
1 918
1 150 800 kr
Parkerat mer än 24 timmar på vardag
400 kr
1 067
426 800 kr
Parkerat på gågata
600 kr
528
316 800 kr
Stannat eller parkerat mot färdriktningen
400–600 kr
525
314 600 kr
Stannat eller parkerat i terräng inom tätbebyggt område
400 kr
492
196 800 kr
Stannat eller parkerat på gång- eller cykelbana
600 kr
355
213 000 kr
Stannat eller parkerat på hållplats eller laddplats
400–600 kr
331
164 000 kr
Parkerat med hjul utanför rutan
400 kr
289
115 600 kr
Stannat eller parkerat på parkering för rörelsehindrade med mera
600–1 000 kr
255
243 800 kr
Parkerat på huvudled
600 kr
241
144 600 kr
Parkerat längre än tillåten tid
400 kr
127
50 800 kr
Stannat eller parkerat i område eller på plats där stoppförbud gäller
400–600 kr
109
65 200 kr
Stannat eller parkerat för nära övergångsställe eller cykelöverfart
Enligt Socialstyrelsens senaste undersökning får äldreomsorgen i Norrtälje kommun fortsatt höga betyg.
Totalt uppger 88 procent av hemtjänstkunderna och 83 procent av boende på äldreboenden att de är nöjda med omsorgen. Detta överträffar såväl rikssnittet som resultaten för Stockholms län.
Bemötande, trygghet och förtroende är områden där Norrtälje presterar särskilt väl.
– De höga omdömena bekräftar att vi erbjuder en äldreomsorg som är trygg och håller en hög standard. Vi är stolta över de positiva resultaten och ser nu framåt med fokus på att fortsätta utveckla och säkra kvaliteten på lång sikt för en god och nära vård och omsorg, säger Hanna Stymne Bratt (S), ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje, i ett pressmeddelande.
Undersökningen har även utvärderat nya områden som personalens språkkunskaper och kompetens. Resultaten visar att äldre generellt är nöjda med personalens språkliga förmåga och relevanta kunskaper. Samtidigt framgår att det råder en brist på undersköterskor inom omsorgen. För att möta detta satsar Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) på kompetensutveckling och validering för att stärka yrkeskategorin och säkerställa kvaliteten på lång sikt.
– Resultaten i årets undersökning är mycket positiva, men vi nöjer oss så klart inte med det. Arbetet med att utveckla äldreomsorgen fortsätter. Det är viktigt för mig att de äldre känner sig trygga och får en omsorg av hög kvalitet. Att lösa kompetensbristen är en viktig del i detta, och med satsningar på validering och utbildning tar vi steg mot en hållbar omsorg som fungerar även på lång sikt, säger Hans Andersson (L), vice ordförande i direktionen för Sjukvård och omsorg i Norrtälje.
Undersökningen genomförs årligen av Socialstyrelsen och syftar till att kartlägga de äldres upplevelse av äldreomsorgen och används som underlag för utveckling och förbättring. Deltagarna utgörs av personer över 65 år som vid årets slut 2023 hade hemtjänst eller bodde på ett särskilt boende för äldre.
På onsdagen var Sverigedemokraternas ledamöter från Justitieutskottet på studiebesök på Norrtäljeanstalten. – Det är jättebra att representanter från Justitieutskottet kommer ut till anstalterna för att se hur vi har det, säger Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten.
Det var under ett två timmar långt studiebesök som Jimmie Åkesson (SD) och några av Sverigedemokraternas ledamöter i Justitieutskottet fick insyn i verksamheten på Norrtäljeanstalten. Representanterna fick en rundvandring av anstaltens ledning.
– Det är jättebra att representanter från Justitieutskottet kommer ut till anstalterna för att se hur vi har det. Vi presenterade anstalten, nuläget och de utmaningar som vi har, säger Magnus Jönsson, anstaltschef på Norrtäljeanstalten.
Vilka är de största utmaningarna ni har på anstalten i nuläget?
– Generellt i Kriminalvården, så är det beläggningsläget och platserna. Vi behöver fler platser, säger Magnus Jönsson.
Hur ansträngt är det på Norrtäljeanstalten?
– Vi har de platser vi har. Vi har fullbelagt och antalet intagna kommer att stiga och det är det som är utmaningen, säger han.
Efter besöket på Norrtäljeanstalten lyfte Sverigedemokraterna, med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen, fram sin kriminalpolitik som en av partiets prioriterade frågor.
”Sverigedemokraterna ligger i yttersta framkant när det gäller kriminalpolitiken och förståelsen för Sveriges enorma problem. Det är Sverigedemokraternas politik som ser till att fler brottslingar, och under längre tid, hamnar där de hör hemma – bakom lås och bom. Det är av största vikt att vi fortsätter att vässa vår politik för alla länkar i rättskedjan, inklusive kriminalvården och Sveriges alla anstalter”, skriver Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson på Instagram efter besöket på Norrtäljeanstalten.
Allt Om Norrtälje söker Jimmie Åkesson för en kommentar om besöket på Norrtäljeanstalten.