Från globala äventyr till lokal fastighetsexpert

Annonssamarbete

publicerad 6 april 2024
- av Roslagen Media Group AB

Carina Sälls karriärväg har tagit henne från storföretag som IKEA, amerikanska Unilever till fastighetsbranschen, i idylliska Toscana i Italien till en framträdande roll inom fastighetsbranschen i Norrtälje. Hennes resa har präglas av oväntade möten och insikter om människors behov, vilket har format henne till en skicklig aktör med en särskild inriktning på nyproduktion.

Hon är mäklaren som nästan blivit synonym med att hantera utmanande situationer. För att förstå hur behöver vi gå tillbaka till början. Till IKEA i Stockholm. Där lades grunden för en djup förståelse för människor och deras behov, en kunskap som visat sig vara lika framgångsrik i fastighetsbranschen.

– Att vara en god lyssnare, bemöta varje person med tålamod och empati, att inte ta saker personligt och alltid sträva efter att lösa problem på bästa möjliga sätt, har blivit en del av mitt yrkesmässiga DNA.

Utöver IKEA har hon också jobbat med fastigheter i Italien och förmedlat vingårdar i Toscana.

– På en vinskörd i Florens träffade jag en mycket trevlig svensk man som hade bott länge i Italien. Vi blev vänner, han gav mig stöd och många bra råd kring mitt nya hemland. Jag fick skriva mig på hans och hans frus adress för att underlätta visumförfarandet.

Mannen visade sig inte vara vem som helst. Det var fotbollslegendaren Kurt Hamrin, en av Sveriges bästa spelare genom tiderna.

– Jag hade ingen aning om vem han var, när jag ringde hem tappade mina föräldrar andan. Kurt var en oerhört generös person som fortsatte att hjälpa mig under tiden i Italien.

Carina återvände hem till Stockholm för att starta ett eget fastighetsföretag med inriktning mot Italien. Flytten till Norrtälje för 26 år sedan var inte bara en förändring av adress, utan starten på en ny livsfas.

– Jag flyttade till vackra Väddö med min familj. Efterhand har flera av mina nära och kära också valt att slå rot här i kommunen.

Vem som förmedlade de nybyggda bostäderna till släktingarna är kanske ingen långsökt gissning.

– Det är så klart extra trevligt att de köpte nyproducerade lägenheter som jag förmedlade. Det är också ett kvitto på att jag till 100% kan stå för det jag förmedlar.

Sedan 2006 har Carina helt fokuserat på Credentias och Hemriks nyproduktion. Hon menar att den skiljer sig från traditionell fastighetsförmedling främst genom den långa tiden man har kontakt med kunderna. Det kan ta flera år från den första kontakten till den stora finalen då kunderna äntligen får flytt in i sin nya bostad.

– Processen inleds med ett markområde, där planering och design utarbetas tillsammans med byggherren och arkitekter. Detta steg omfattar allt från planlösningens utformning till detaljer som köksplacering och inredningsval. Kunden är involverad från början, vilket möjliggör en skräddarsydd lösning för en personlig prägel och för att skapa sin drömbostad.

Överlämningen av nycklarna markerar finalen på en process där köparen har varit aktiv i sitt deltagande, vilket ofta leder till en hög grad av tillfredsställelse.

– Det känns nästan som att vara på någons examen, där det ofta fälls lyckotårar och det delas ut en massa kramar. Jag har ju varit med från början till att kunden valt sin bostad, genom det uppstår ett unikt band. För unga blir det nästan en overklighetskänsla vilket är fantastiskt att få vara en del utav.

Det är något som Carina menar är lika speciellt varje gång trots att det blivit en hel del tillträden genom åren. Numera är hon en av de som jobbat på Mäklarhuset längst.

– Att arbeta på Mäklarhuset är att vara en del av ett team där kompetens och ömsesidigt stöd är grunden för vår framgång. Det är en miljö där växa och man kan utvecklas, omgiven av kollegor som delar min passion för fastighetsbranschen.

En av de mest minnesvärda stunderna på Mäklarhuset var när hon och hennes team lyckades genomföra en affär under exceptionella omständigheter – att skriva kontrakt på en avlägsen ö ute i skärgården.

– Här handlade det om att lösa en situation som kan tyckas vara omöjligt. Kontraktet skulle skrivas på snabbt, en av parterna befann sig på en ö långt ute i skärgården. Min kollega Michelle ger sig ut med sin båt och får påskrift. Hon möter upp mig i Norrtälje hamn och jag springer upp till banken där kunderna satt och hinner precis i tid innan banken ska stänga. Kunderna visste inte vad som försiggicks utan jag satt där med ett leende på läpparna med vetskapen att genom teamwork så klarar vi på Mäklarhuset allting. Det är något jag får energi utav.


Tre snabba:

Om du vore en typ av fastighet, vilken skulle du vara och varför?

Skulle nog vara en trädkoja med glasfönster mot skogen eftersom jag älskar naturen.

Berätta om en gång när du vände en nästan omöjlig situation till en framgångsrik försäljning.

Kom till en visning och ett tungt betongfundament blockerade entrédörren. Ett gäng kunder stod utanför denna söndag och ville in. Jag kunde pressa mig in, men ingen av kunderna lyckades. Vi skrattade gott åt detta. Till slut lyckades jag få tag på en person som kunde komma med en pallastare och flytta fundamentet och visningen kunde genomföras.

Vilken superkraft skulle vara mest användbar i ditt jobb som mäklare?

Kloning av mig själv

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!