Från sportchef till berättare: Bosse Andersson högläser på Norrtälje stadsbibliotek

publicerad 13 november 2023
- av Daniel Rämsell

I en spännande övergång från sportens dynamik till litteraturens värld, förbereder sig Bosse Andersson, den välkända sportchefen för Djurgårdens IF, för att delta i Norrtäljes läsmaraton nu på onsdag. Med sin nysläppta bok “Super-Bosse – från blodröda siffror till blårandiga framgångar”, planerar Andersson att bjuda på en högläsning på stadsbiblioteket som där han delar med sig av sina erfarenheter från fotbollens värld.

Hur kom idén till boken ”Super-Bosse – från blodröda siffror till blårandiga framgångar” till?

– Iden kom till efter att det varit ett antal personer som varit på mig däribland flera förlag, om att jag skulle skriva en bok genom åren. När Birro fyllde 50 så fick han i present att skriva en bok och att det var jag som skulle vara med i den. Den 20 november har jag varit tio år i Djurgården som sportchef. Vi hade gått från en tuff ekonomisk situation som vi lyckats vända på. Det roliga är att man får en insyn i realtid hur föreningen har utvecklats, säger Andersson till Allt om Norrtälje.

Lokal annonsör

Hur lång tid tog det att skriva boken?

– Vi påbörjade arbetet i januari, så det har gått snabbt. Vi har fått bra respons och feedback. Det som folk tycker är häftigt är att man får en nutidresa, vilket jag tror är unikt. Man får en inblick i hur vardagen ser ut i realtid. Det finns också ett liv på sidan om som presenteras. Birro har skrivit ihop detta på ett fantastiskt sätt och vi märker att det finns ett enormt intresse av att läsa den här boken, säger Bosse Andersson.

Hur var det att arbeta tillsammans med Marcus Birro i skapandet av boken?

– Det har varit turbulent, vi är två helt olika personer. Men vi fick ihop ett första utkast snabbt som redan då kändes över förväntan. Det är mycket känslor och man får ett nytt perspektiv på livet och såklart känner man en viss stolthet, fortsätter han.

Lokal annonsör

Vilka delar av din resa i Djurgården var viktigast för dig att inkludera i boken?

– Hela berättelsen kring den ekonomiska resan. Vi har gått från fyra miljoner till 250 miljoner. Det sätter spår i framgångsresan Djurgården.

Kan du nämna en person som har varit ovärderlig för dig i Djurgården

– Jag kan inte göra det här ensam såklart. Henrik Bergren (VD i Djurgården, red anm.) har såklart varit ovärderlig för Djurgården och för min framgång, säger Andersson.

Har du några personliga favoritavsnitt eller anekdoter från boken som du skulle vilja dela med dig av?
– Jag tycker att boken belyser insynen i spelareaffärer och får se hur en spelar växer och utvecklas över tid. Man får en sådan insyn genom boken, säger Bosse.

Hur gick det till när du valde att delta på läsmaran?

– Det var en bra tajming. Jag fick ett samtal från Nicklas Salmin och vi skulle göra den här releasen på Åtellet samma dag. Det var en vaken Nicklas Salmin som gav mig frågan.

Vad kan besökarna förvänta sig?

– Jag kommer att läsa lite ur min bok och Birro kommer läsa Berghagens biografi, som han också har skrivit.

När du bodde i kommunen, var du mycket på stadsbiblioteket?

– Nej det var jag inte. Däremot på bokbussen när jag bodde i Rö.

Hur känner du inför att delta i Norrtäljes läsmaraton?

– I och med boken och det man gjort så har man kommit i situationer och mött folk som man inte trodde att man skulle stöta på. Man har varit på förlaget och träffat andra författare. Jag trodde inte att jag skulle få sitta på ett bibliotek och göra högläsning. Samtidigt känns det otroligt spännande och utvecklande.

Vad betyder det för dig att få läsa högt ur din egen bok vid detta evenemang?

– Vi har inte bestämt oss än vad vi delar med oss av. Jag tror att det handlar lite om livsresan – om man är en talang och hur man kan möta människor och inte döma människor på förväg.

Vad hoppas du att läsarna ska ta med sig från din bok?

– Jag hoppas att besökarna får en härlig stund och insyn i en annan värld.

Du har sagt att du ser dig själv mer som en berättare än en författare. Kan du utveckla vad det betyder för dig?

– Det är omöjligt att jag hade fått ihop en bok. Däremot är jag bra på att snacka. Jag är bra på att träffa människor som kan få ihop en bok, säger Anderson. Det är jag otroligt tacksam för och vad Birro har skapat.

Vilken typ av litteratur föredrar du personligen att läsa?

– Jag kan inte säga att jag är en bokmal…


Bosses högläsning:

Var: Stadsbiblioteket i Norrtälje

Datum: Onsdag den 15 november

Tid: 16.00

Medverkande: Bosse Andersson, Marucs Birro och Nicklas Salmin

Läsmaran pågår mellan 10-18 och totalt åtta lag deltar under den dagen.