Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.
Som icke Norrtälje-bo finns många skäl till att känna avund när man kommer hit. Vinter som sommar. Norrtälje är inte bara en härlig blandning av den gamla staden och ny modern arkitektur, utan utbudet av restauranger av hög kvalité och finess höjer stadens värde än mer. I mitt tycke. Jag menar, bara utmed Hamnpromenaden ligger tre restauranger av det slaget. Förstklassigt läge, fina lokaler och intressanta menyer. Det är fler än i hela Åkersberga. Som råkar vara min hemort. Det är till en av dessa restauranger jag är på väg.
Bild på Jonas Spångberg.
Till Wine & Dine. Jag ska träffa Tobias, som äger och driver stället. Det har nämligen visat sig att vi delar en passion -vin. Vad är det som gör vin så intressant då? Vad gör att en vinintresserad kontaktar en annan? Jo, det finns en romantik kring vin oöverträffad av någon annan jordbruksprodukt på jorden. Att tillverka vin, med alla sina komplexa dofter och smaker, är lika mycket en konst som vetenskap. Det krävs kunskap och höga insatser att förvandla druvor till vin. Till exempel, regn precis innan skörd sväller druvorna och bidrar till mindre kraft i smaken. Utspädda, kan man säga. Lång växtsäsong tillåter rikliga och komplexa smaker att utvecklas. Sluttningen eller marken där druvorna växer, och dräneringen av den, antalet soltimmar druvorna utsätts för, påverkar smaken och kvalitén av druvorna. För att inte tala om hur man behandlar druvorna efter att man plockat dem! Och hur man plockar dem.
Vidare så är vin är en avspegling av en specifik plats från en viss tid med sina unika förutsättningar, tillverkat av människor med passion och generationers förfinad kunskap. Vin är ett levande väsen som ändrar personlighet med tiden. Inte nödvändigtvis till det bättre, det är en smaksak, men det förändras. Tänk bara, vin tillverkat för hundra år sedan är fullt drickbart idag, och ger en koppling till en svunnen tid och de människorna som odlade och plockade druvorna innan de sedan tillverkade vinet. Spännande!
Men detta gäller långt ifrån alla de viner som erbjuds på Systembolagets hyllor. Tyvärr. Men på Wine & Dine erbjuds de. Utanför lokalen tar Tobias emot mig i minusgrader och snålblåst. Dessvärre slår dörren igen bakom honom och låser oss ute. Vi öppnar inte förens klockan tre, förklarar Tobias och tar fram mobilen för att ringa personalen där inne. På hyllor i värmen innanför de höga fönstren står hundratals vinflaskor i parad. Vi blir snart insläppta och finner plats i ett par sköna fåtöljer i en luftig och ljus lokal som med sin inredning känns varm och välkomnande. Glatt berättar Tobias om sin passion till mat och dryck, kärleken till Italien, och hur detta ligger till grund för beslutet att öppna en vinbar här i Norrtälje. Modigt, tycker jag, som vet att Stockholm genomgått en vinbars-boom de senaste åren och erbjuder en mängd bra ställen. Åker man då inte dit om man vill gå ut? Det kanske man gör, säger Tobias, men det finns fortfarande många som stannar i Norrtälje och det är här jag vill vara verksam.
Bild på Wine & Dine längst hamnpromenaden medan det snöar.
Menyn på Wine & Dine erbjuder få större rätter, fokus ligger på mindre assietter som man med fördel kan ta in några utav och dela inom sällskapet. Och prova vin till. Vinlistan på Wine & Dine är ihopsatt med fokus på mindre producenter där kvalité och hantverk är tydligt. Vinlistan är spännande läsning för en vin-nörd, och här finns såklart viner från de kända distrikten i de stora vinländerna men även från små och inte så kända, men ack så bra. Som Alto Adige i nordligaste Italien, hemvist för otroligt goda vita viner. Här finns även vin från länder som Ungern och Portugal, där båda levererar fantastiska viner till bra pris. Såklart erbjuds även vin på glas, vilka ändras med jämna mellanrum för att erbjuda den nyfikne möjligheten att prova sig igenom utbudet och upptäcka vin och hur fantastiskt gott det kan vara.
Bild på Wine & Dines vinmeny där det står ”in vino veritas” vilket betyder ”i vinet finns sanningen.
Prova till exempel en spännande Chianti Classico ihop med en burrata med sardeller. Eller varför inte prova den vita druvan Kerner som är populär i Syd Tyrolen och Tyskland, som det tyvärr bara finns två viner av på Systembolaget. Timmen jag och Tobias har att ses på är snart förbi, uppslukad av vinsnack och vinanekdoter. Vi skiljs åt med överenskommelsen att slå våra intressen ihop och göra något tillsammans i vinets tecken. Jag går mot bilen mer avundsjuk på Norrtälje-borna nu än innan. Tänk, en fantastisk vinbar mitt i stan, skapad av passionen och kärleken till mat och dryck. Men att sälja in det hemma som ett skäl att flytta till Norrtälje inser jag kommer bli svårt. Men jag ska bidra till förkunnandet av vin på mitt sätt. Med vintips och lättsmält fakta kring vad som får visst vin att vara just det vinet. Många tips framöver kommer att komma från Systembolagets beställningssortiment, från bra producenter som gör vin i mindre skala av hög kvalité. För hittar du en producent av kvalitativa viner så är även deras enklare viner av hög kvalité.
Prisvärda hantverk som hyllorna i butikerna inte stoltserar med. Så om du inte redan gjort det, skapa ett konto på Systembolagets hemsida. Först ut är ett fantastiskt vitt vin från topproducenten Cantina Terlan i Alto Adige i nordöstra Italien, gjort på druvan Sauvignon Blanc. Druvorna är odlade på uppemot 600 meters höjd, vilket ger varma dagar och kyligare nätter som bidrar till en finfin syra i vinet. Men skräms inte av den, syra är en bra egenskap när det kommer till livslängd av vin, och är den avstämd med smaken så får man ett fräscht och mycket smakrikt vin. Som detta. Finns på hyllorna på vissa Systembola gsbutiker. Winkl Sauvignong Blanc, 2022. Pris 199kr, art.nr. 2799.
Nästa vin är ett rött vin från lite längre söder ut i Italien, nämligen Abruzzerna. Producenten heter Umani Ronchi och är även de en riktigt bra producent med viner i flera prisnivåer. Det här vinet är en blandning av druvorna montepulciano och cabernet sauvignon, där monteplciano är en populär druva utmed den italienska östkusten där producenten håller till. Vinet bjuder på fin körsbärsfrukt, viol och örter. Det är sällsynt med den här sortens kvalité under hundralappen! Finns på fasta sortimentet. Bianchi Montepulciano d’Abruzzo, 2022. Pris 91kr, art.nr. 7126.