Här gör många fel på högerregeln i Norrtälje – Skärgårdens Trafikskola svarar och förklarar

Annonssamarbete

publicerad 3 december 2023
- av Roslagen Media Group AB
Fyrvägskorsningen mellan Esplanaden och Götgatan. Många bilister tror att de kör på huvudled.

Många bilförare har problem med högerregeln, vilket kan leda till onödiga bilolyckor. Det finns några specifika platser där Norrtäljeborna ofta gör fel. Skärgårdens Trafikskola reder ut vad som gäller och varför det ofta blir missförstånd.

Högerregeln, är en grundläggande men ofta missförstådd del av trafikreglerna och visar sig gång på gång vara en utmaning för många bilförare. Regeln, som kräver att förare ska ge företräde åt fordon från höger vid okontrollerade korsningar, är avgörande för att undvika kollisioner och säkerställa en smidig trafikflöde.

I Norrtälje finns det en rad korsningar där högerregeln skall tillämpas men där många bilister gör fel.

– En vanlig plats där vi observerar att bilister gör fel är korsningen – Götgan – Esplanaden, vid Norrtälje sjukhus, säger Pelle Elfving trafiklärare på Skärgårdens Trafikskola. Många gör fel här och har svårigheter att tillämpa högerregeln. Sannolikt tror bilisterna på Esplanaden att de kör på huvudled, vilket de alltså inte gör, fortsätter Pelle.

Pelle påpekar att en stor del av problematiken ligger i bristen på medvetenhet och förståelse för hur regeln skall tillämpas.

– Det gäller att vara extra uppmärksam i korsningar och se till att förstår vem som har företräde. Det är viktigt att komma ihåg att högerregeln alltid gäller, oavsett storleken eller typen av vägen, såvida inga andra skyltar eller signaler anger annat, säger Pelle. Tänk alltså ALLTID högerreglen, fortsätter han.

Finns det andra ställen i Norrtälje där bilister har svårigheter med högerregeln?

– Ja, egentligen på alla platser där högerregeln skall tillämpas, men en solklart plats där bilister gång på gång har svårigheter att tillämpa regeln är mellan Stegelbäcksgatan och Götgatan, där vi se ser att bilister som kör på Stegelbäcksgatan har svårigheter att lämna företräde åt bilister som kommer från Götgatan, säger Elfving.

FAKTARUTA:
Har du några sista tips på hur man skall tänka för att det inte skall bli fel?

Var uppmärksam: Håll alltid ögonen öppna när du närmar dig en korsning. Se efter fordon som närmar sig från höger.

  1. Sänk farten: Även om du inte ser några fordon, är det klokt att minska farten när du närmar dig en korsning. Detta ger dig mer tid att reagera om ett fordon plötsligt dyker upp.
  2. Lär känna området: Om du ofta kör i samma område, försök att memorera korsningarna och vilka som styrs av högerregeln. Detta kan förbereda dig bättre när du närmar dig dessa korsningar.
  3. Öva god bedömning: Ibland, även om högerregeln gäller, kan det vara säkrare att låta andra fordon passera först, särskilt om det råder osäkerhet om den andra förarens avsikter.
  4. Var beredd att stanna: Ha alltid i åtanke att du kan behöva stanna helt vid en korsning för att ge väjningsplikt.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!