Hasse redo att hjälpa till med gravstenarna

publicerad 8 december 2021
- av Pove Persson

VÄDDÖ. Har dina anhörigas grav blivit markerad med en gul lapp? Då kommer du att bli tillsagd att åtgärda fästet av gravstenen, annars läggs den i kull.
– Jag är redo att hjälpa folk med att åtgärda gravstenarna, det är bara att kontakta mig, säger Hasse Jansson, Väddö, som driver Maskin O Montage.

Efter flera olyckstillbud och olyckor genom åren har nu gravstenar runt om i landet besiktigats på kyrkans begäran.

– Då gör det ett tryck- och dragprov för att se hur gravstenarna är fästa, om de tål belastningen, säger Hasse Jansson.

Lokal annonsör

Om de inte gör det fästes en gul lapp på graven, vilket betyder att det hela måste åtgärdas innan oktober 2022.

– En gravsten som inte står säkert är farlig, vilket en del olyckor visat, säger Hasse Jansson.

Att åtgärda fästet är upp till anhöriga till graven. Antingen själva, eller genom att anlita någon.

– Att fixa det själv är nog inte så enkelt, säger Hasse Jansson. Det handlar ju om att lyfta bort gravstenen, fixa så att den blir dubbad i sockeln på två ställen och sedan lyfta tillbaka den. Stenarna är ju ofta rätt tunga så det krävs en del utrustning för att ordna det.

Lokal annonsör

– Det är tydligen rätt vanligt att gravstenar bara är dubbade på ett ställe och då går den ju att vrida och i värsta fall välter den.

Bara på Väddö kyrkogård, där Hasse har anhörig-gravar, fanns massor av gula lappar på gravarna.

– Jag uppskattar att det rörde sig om 200 till 250 stycken, säger han.

Hasse Jansson jobbar dagligen i sin bilverkstad där han också lagar och servar allehanda maskiner. Han ser fram mot att få hjälpa människor med gravarna.

– Ja, dels för att det faktiskt är en samhällsinsats, dels för att jag får en chans att lämna verkstaden, att komma ut ur den, vilket är skönt ibland.

Hasse utgår från Väddö, i Östernäs där han har sin verkstad, men i mån av tid kan han rycka ut till gravstenar även på annan ort.

– Ja, har jag bara tid så kan jag tänka mig att åka till andra kyrkogårdar än Väddö. Det är bara att höra av sig så kommer vi överens om något, avslutar mångsysslaren.

Pove Persson, text

Anders Sjöberg, foto


Ser du en sådan här gul lapp vid din anhörigs grav är det dags att agera. Då måste gravstenens fäste ordnas så ingen olycka sker. – Jag såg runt 200-250 lappar bara på Väddö kyrkogård, säger Hasse Jansson


Hasse Jansson driver Maskin O Montage i Östernäs på Väddö.


Gravstenar är ofta väldigt tunga och en säkerhetsrisk om de inte är fästa ordentligt.


Hasse Jansson är redo att hjälpa alla de som ålagts att fästa gravstenarna vid sina anhörigas gravar. – Det är bara att höra av sig så hjälper jag till.