Historien om hur ett lokalt designföretag gjorde kläder till världens mest sedda musikvideo

publicerad 1 juli 2022
- av Nicklas Salmin
Annons:

NORRTÄLJE. Anna och Martin Eneroth är lokala företagare som designar och producerar manliga högtidskläder. Tidigare hade de en butik på Posthusgatan, men det är nog inte bara där man har sett deras kläder. Deras kavaj hade nämligen huvudrollen i musikvideon till låten ”Lean on” av Major Lazer och DJ Snake, som blev en megahit och under en period också världens mest sedda musikvideo. Detta är berättelsen om hur två lokala entreprenörer tog världen med storm.


Allt börjar med kärlek. Så även för Martin och Anna Eneroth som under 2005 skulle gifta sig. Paret, som alltid varit modeintresserade, scannade av marknaden efter lämpliga kläder att ha på sig vid vigseln. För Anna var det inget problem, att som kvinna hitta en brudklänning var lätt. Svårare var det för Martin. Han ville ha på sig något speciellt, inte bara en svart kavaj som många normalt har på sig i alla möjlig situationer. Men det visade sig att det fanns få högtidskläder för modeintresserade män. De flesta män hade nog accepterat läget och köpt någon dyr kostym från ett italienskt modehus. 

Men inte Martin, han beslutade sig för att sy en egen Nehru-kavaj. Det här fortsatte gnaga i paret, som under bröllopsresan till Tulum i Mexiko inte kunde släppa det faktum att det nog fanns en lucka på modemarknaden som inte var fylld. De menade det mesta som fanns var fyrkantigt, hade dålig passform och sämre material. Efter bröllopsresan började Martin sy upp en provkollektion utifrån tanken att kläderna skulle ha en slimmad passform, tygerna lite mer lyxiga och därtill mönstrat med annorlunda detaljer. Konceptet kallade de för ”Urban dandy”. Därifrån gick det fort, de deltog på en bröllopsmässa på Grand Hótel året därpå och gensvaret blev stort och många fascinerades av att deras koncept, som gick under namnet ”By Eneroth”, var något helt nytt.

Från Norrtälje till världssuccé
Spolar vi fram till år 2015 så är företaget etablerat. Paret har en butik på Posthusgatan i Norrtälje och deras kläder har flitigt använts av kända svenskar på TV och bröllop. Under en ljummen septemberdag får Anna Eneroth ett samtal från en svensk stylist, angående att hon ville låna en kavaj till en musikvideo som skulle spelas in i Blå hallen i Stockholm.
– Jag var lite skeptiskt i början, vi hade fått rätt många liknande frågor under åren. Men hon sade att de skulle göra en internationell musikvideo varpå jag svarade att jag gärna ville lyssna på låten innan de fick låna kläderna, säger Anna Eneroth.

Efter lite fram och tillbaka fick Anna lyssna på låten. Hon gillade den men hade inte hört talas om Major Lazer eller DJ Snake innan. Stylisten berättade att just DJ Snake gillade kläderna, och därefter gick det snabbt. Dagen efter var kläderna upphämtade.
– Jag trodde inte låten skulle bli så stor. Men jag förstod att de hade lite budget eftersom de också skulle åka till Indien, men tänkte inte mer på det, menar Anna.

Vad kände du efter att du insåg att låten blev en megahit och just nu visats 3,6 miljarder gånger på Youtube?
– Det var helt ofattbart, rätt så otroligt att våra kläder visats så många gånger. Det gör oss stolta för vad vi har gjort, säger Anna.

Efter musikvideoinspelningen kom stylisten tillbaka med kläderna i en påse, med en hälsning att DJ Snake verkligen gillade den lånade kavajen, byxorna och skjortan. Kläderna har däremot inte sålts vidare utan de har haft kvar dem som en provkollektion och lånat ut till olika modevisningar.

Vilka reaktioner har ni fått efteråt?
– Det vi sagt det till tycker det är jättehäftigt, men det är inte många som vet om det. Vi har väl inte skyltat med det så mycket, säger Anna.

Går det att se kläderna såhär efteråt?
– Ja, vi kommer faktiskt ha en sommarbutik på Magnussons mäkleri vid Sjötullstorget under sommaren, mellan 2-10 juli. Då finns det möjlighet till måttsydda skjortor och kostymer, liknande dem som användes i videon, säger Anna.

Slutgiltigen, av låtens 1,6 miljarder lyssningar på Spotify, hur många kommer från familjens konton?
– Haha, inte många. Kanske 20 stycken, avslutar Anna.

Omslagsfoto: Musikvideon på youtube
Kavajfotot: Anna Enerot

Kavajen i musikvideon


Personfakta

Namn: Anna Eneroth
Ålder: 44
Familj: Man och två barn
Bor: Solbacka
Jobb: Verksamhetsutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen
Också känd för: Politisk engagerad inom Centerpartiet Norrtälje

Företagsfakta

  • Ägare: Martin och Anna Eneroth
  • Bildades i Stockholm 2006
  • Baserad i Norrtälje sedan 2014
  • Idag har de ingen fysisk butik utan en webshop.

Länkar

Företaget ”By Enerot”
https://www.byeneroth.com/collections/by-eneroth

De mest kollade youtubeklippen:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_de_mest_visade_videorna_p%C3%A5_Youtube


Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!