Hon ska peppa elever i kommunens skolor till läsning

publicerad 27 april 2023
- av Redaktionen

Elsa Toll. Där har ni namnet på kommunens nya skolbibliotekarie.
Hon ska inspirera till läsning, besöka kommunens skolor och uppdatera utbudet av böcker.

Tjänsten ambulerande skolbibliotekarie är helt ny i Norrtälje kommun.

– Tanken är att jag ska åka ut till skolorna i Norrtälje kommun och hjälpa till att uppdatera utbudet av böcker och inspirera eleverna till läsning. Fokus ligger på att få mellanstadieeleverna att bli mer intresserade av läsning så att de kan utveckla sin språkförmåga och på så sätt få upp sina betyg. Bra läsförståelse är en fördel i alla ämnen, det hjälper även eleverna i sin personliga utveckling och stärker empatin, säger Elsa Toll.

Elsa, som kommer från Jönköping men numera bor i Norrtälje, har tidigare arbetat på ett gymnasiebibliotek i hemstaden samt på ett folkbibliotek i Hallstahammar.

– Jag ser fram emot uppdraget. Jag känner mig hemma i skolmiljön och det ska bli väldigt spännande att få åka runt och hjälpa till att få ordning på biblioteken. Jag ser fram emot att träffa elever och försöka ge rätt bok till rätt person, inspirera dem till allt som litteraturen har att erbjuda. Jag vill visa att läsning inte behöver vara något tråkigt eller jobbigt – det kan vara roligt! säger hon.

Johan Kant, grundskolechef i Norrtälje kommun, är glad att skolbiblioteken ska få ett lyft.

–  Det behövs ett uppdaterat utbud av böcker och att vi satsar mer på att väcka barnens intresse för läsning. Tyvärr läser barnen allt mindre och det är värst bland mellanstadieelever. Därför gör vi den här satsningen, så att vi ska kunna vända trenden, säger han.

Tjänsten är en projektanställning på ett år.

– Förhoppningen är att det sedan kan bli en permanent lösning, säger Johan Kant.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!