fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
annons

NORRTÄLJE. Benke och Fia förebygger narkotika- och vapenanvändning på skolor i Roslagen med hjälp av sina hundar. – Det är fantastiskt att få möjligheten arbeta med våra fyrfota vänner och tillsammans kunna bidra till minskad drog- och vapenanvändning bland unga, säger Bengt Haking Salmin, delägare i Roslagen Specialsök.

annons
annons

Roslagen Specialsök är ett litet företag som gör stor skillnad. Benkt och Fia Salmin Haking bidrar nämligen tillsammans med sina tre Border collies till ett bättre Roslagen, genom förebyggande sök av narkotika och vapen, på bland annat kommunens skolor.

– Vi arbetar med förebyggande sök av narkotika och vapen. För närvarande är det narkotikasöket vi inriktar oss på, säger Benkt.

Benkt har haft ett genuint hundintresse i hela sitt liv och anförskaffade sig en hundförarutbildning redan i lumpen. Det är länge sedan, men intresset för hundar har knappast svalnat och många hundar har det blivit på vägen. Förutom hundförare i bevakningsbranschen under 15 år, utbildning till hundinstruktör samt en stor hundvana har han genom åren låtit sig utbildas inom narkotika- och vapensök. Hans fru Fia kompletterar med sjukvårdsutbildning och instruktörsutbildning inom Svenska brukshundsklubben – tillsammans driver de framgångsrikt Roslagen Specialsök

– Både jag och Benkt har hundar som vårt största intresse och att kunna arbeta med dessa fantastiska hundar och samtidigt bidra till en bättre värld är en ynnest, säger Fia.

För närvarande har paret två Border collies som de bor, sover och arbetar med och en tredje kamrat är påväg. Border collies är kända för sin intelligens och hängivenhet, vilket förutom disciplinen och lugnet hos hundarna är utmärkta egenskaper för ändamålet.

– Vi märker när vi är ute på jobb att på exempelvis skolor, så blir situationen lätt avdramatiserad när vi uppträder med lugna och sansade hundar som arbetar i tysthet, säger Benkt.

Ett klassiskt uppdrag för hundekipaget är förebyggande narkotikasök på skolor. Tillsammans ofta med en representant från den aktuella skolan får hundarna söka igenom varje skrymsle och vrå – mycket mer kan eller vill de berätta på grund av den stora sekretess de jobbar under.

– Det största fyndet vi gjort under ett uppdrag har varit narkotika till ett värde av 60 000 kronor, förklarar Fia. Man blir lite ambivalent i sina känslor när man påträffar droger. Man blir glad att man kan bidra till minskad narkotikaanvändning genom specifika fynd, samtidigt som man blir ledsen att det finns droger på skolor och i områden där våra ungdomar befinner sig i vårt Roslagen fortsätter hon.

Visionen för paret är att stärka skolor, bostadsrättsföreningar och företag genom att bidra till en narkotikafri miljö.

– Det är fantastiskt att få möjligheten arbeta med våra fyrfota vänner och tillsammans kunna bidra till minskad drog- och vapenanvändningen bland unga, avslutar Benkt.

annonser
annonser
Kommentera via Facebook