Ica Väddö firar 20 år sedan flytten

publicerad 22 april 2022
- av Pove Persson
annons

ÄLMSTA. Den 26 april för 20 år sedan lämnade Ica Väddö, då Ica-Kassen, ön för att ta plats på fastlandet, på andra sidan bron. På 20-årsdagen ska det firas.
– Vi kommer att ha event, med provsmakning och extrapriser hela den veckan. Och just den 26 april bjuder vi på kaffe och tårta, säger butikschefen Linus Ryderborn.

annons
annons

Ica på Väddö och i Älmsta har en gedigen historia. När Iris och Rune Jorlin byggde nytt på ö-sidan om Älmstabron 1976-77 ansågs nybygget på 245 kvadratmeter ”enormt”.

Lite annat nu.

Lokal annonsör

Ica-handlaren Mats Ryderborn berättar:

– Mina föräldrar, Lennart och Gertrud, tog över Ica vecka 17 1979. Butiken byggdes sedan ut minst fem gånger, sedan gick det inte att utöka mer utan att ta för mycket av parkeringen.

Mats tog över efter sina föräldrar och när butiken växt ur dåvarande plats planerade Mats att bygga nytt på industriområdet söder om Älmsta.

– Då blev jag kontaktad av Leif Lennartsson som drev Mac Arvids som då föreslog att vi skulle slå ihop våra påsar. Efter en hel del samtal och idéutbyten blev det så. Mac Arvid höll då till i Vivos före detta lokaler i centrala Älmsta.

Lokal annonsör

Och det är där Ica Väddö håller hus sedan 20 år, men i betydligt större kostym.

– Vivo var liksom grundbyggnaden, men vi gjorde då en rejäl utbyggnad och landade på 1 600 kvadrat, i dag har vi, efter tre ytterligare utbyggnader, 2 998 kvadrat, säger Mats.

Flytten har varit mycket lyckad och Ica Väddö är i dag en butik med ett väldigt stort sortiment och de säljer väldigt mycket lokalproducerat.

– När vi flyttade hit kunde jag inte föreställa mig att det skulle bli så bra som det har blivit, säger Mats. Vi dubblade vår omsättning redan första året. Då sa jag vid ett tillfälle till personalen att de nu fick vara med på en resa mot 100 miljoner i omsättning per år. Folk tyckte jag var galen, de skakade på huvudena. Men något år senare var vi där.

Och butiken, som har 40 fastanställda och en mängd extrapersonal under högsäsong, utvecklas hela tiden.

I skrivande stund monteras solpaneler på taket, något som kommer generera 20 procent av butikens elbehov.

– Sedan har vi laddstolpar för elbilar på gång, berättar Linus. En supercharger och tre vanliga laddstolpar. De ska stå klara till sommaren.

Superchargern är en investering på över 500 000 kronor. Halva den investeringen bidrar Klimatklivet genom länsstyrelsen och Naturvårdsverket.

Åter till 20-årsfirandet.

Det ska bli riktigt kul, säger Linus. Vi kommer ha en hel del extrapriser, självklart 20-kronorspriser. Vi kommer ha event och provsmakningar i butiken, vilket vi inte kunnat haft under pandemin. Och tårta och kaffe bjuder vi som sagt på den 26:e, mellan klockan 10 och 15.

annonser
annonser