Annons

Julbord i Roslagen: En djupdykning med experterna från Kocken & Grisen

Julbord

publicerad 24 oktober 2023
- av Redaktionen
Daniel Tottie och Marcus Backman
Daniel Tottie och Marcus Backman

När vintern sveper in över Sverige, förbereder sig Roslagens kulinariska experter för en av de mest älskade av våra svenska traditioner: julbordet. Daniel Tottie från ”Kocken och Grisen” ger oss en inblick i vad som gör ett julbord speciellt, och varför julbord ”med vilda smaker” kommer att bli årets höjdpunkt – allt ur en kockens perspektiv med fokus på Roslagens – häng med!

Daniel Tottie och Marcus Backman har bägge en lång erfarenhet som kockar och köksmästare på välrenommerade restauranger och har tillsammans i snart ett decennium levererat högkvalitativ mat till Rospiggarna genom sitt Cateringföretag. Med sin expertis har Daniel Tottie varit köksmästare för flera prisbelönta restauranger i Stockholm, varit kock i tv4 Nyhetsmorgon och har vid flera tillfällen fått äran att ansvara för maten på Nobelefterfesten.
Marcus har jobbat åt ingen mindre än Melker Andersson (känd för bland annat sin restaurang “F12” som fick en stjärna i Michelin-guiden 1997), och har varit kökschef för bland annat Grand Hotell Saltsjöbaden.

För första gången någonsin kommer Kocken & Grisen i år att duka upp sitt egna julbord som kommer gå att avnjutas i Hotell Roslagens lokaler. Vi tog oss tid att lyssna på deras expertis med fokus på Roslagen och vad man inte får missa på julbordet.
– Detta år är första gången vi skall erbjuda ett julbord i Roslagen, och vi har bestämt oss för att ta Roslagen med storm, säger Daniel Tottie. Vi fullkomligt älskar julbord och för oss handlar julborden mycket om mathantverk och det är det som kommer skilja våra julbord från andras, fortsätter han.

Annons

Vad utmärker just ert julbord?
– Vi har en stor passion för jakt och vilt och kommer låta det kännas på vårt julbord, det är därför vi kallar det ett “julbord med vilda smaker”

Hur skulle du beskriva den unika charmen med ett traditionellt svenskt julbord?
– Det är på ett julbord alla riktiga gamla mathantverk kommer fram. Julbordet är så mycket mer en bara god mat, det är hela den festliga stämningen och känslan av lyx och överflöd.

Vilka är de tre viktigaste komponenterna i ett julbord enligt dig?
– Sillarna, Janssons Frestelse och köttbullarna, säger Daniel med emfas.

Säg en rätt som är ett absolut måste på julbordet.
– Fräscha tillbehör är viktigt. Ett julbord är ofta mycket smaker, fett och salt. En syrlig grönkålssallad med sherryvinäger mellan fisken och köttet kan få smaklökarna att dansa och väcka aptiten efter mer, säger han.

Säg en rätt som inte hör hemma på julbordet.
– Gröt. Jag förstår inte folk som väljer att äta gröt på ett julbord när det finns så otroligt många smaksensationer att välja bland.

Har du några speciella minnen eller anekdoter kopplade till julbord som du kan dela med dig av?
– Ja! Jag kommer aldrig glömma när jag jobbade julbord ute på Fejan och vi stod och rökte ål. Flatrökta färska ålar, med extra grovsalt. Vi åt direkt ur röken. Det är bland de bästa matminnena jag har, säger Tottie.

Vad är typiskt för ett julbord i Roslagen?
– Jag tycker Roslagen har allt. Vi är en skärgårdskommun med en lång historia av fiskare och fiskförädling samtidigt som vi har många fina köttgårdar och gott om vilda djur.

Vilken rätt på julbordet tror du är mest underskattad och varför?
-Gubbröra, helt klart! Om man skulle bli strandad på en öde ö och bara fick ta med sig en maträtt hade jag nog valt en knäckemacka med gubbröra, säger Tottie med ett nästan dreglande leende.

Omvänt vilken är mest överskattad?
– Inkokt lax. I min mening är det grov misshandel av råvaran.

Kan du dela med dig av någon rolig anekdot om en gäst eller en situation som uppstått kring ett julbord som du varit på?
– Ja, absolut! Jag hade en gäst som var muslim. Han kom fram till mig och sa: ”Snälla, säg till mig att ingenting här på julbordet innehåller gris, så får jag äta det, allt ser så gott ut!”, delar Tottie med sig.

Vilket är det bästa skämtet att dra på ett julbord?
– Vilka svåra frågor du ställer! De tog nästan knäcken på mig!, säger Daniel, medan jag som är seg i kolan väntar på att skämtet skall komma.

Om du fick äta julbord med en kändis – vem skulle det vara?
– Skulle älska att få dela ett julbord med Edward Blom. En större livsnjutare får man leta efter, avslutar Daniel.

Annons

Bistro Magasinet: En Julupplevelse där svenska traditioner möter italiensk passion

Annonssamarbete

publicerad 24 oktober 2023
- av Roslagen Media Group AB
Nisreen och Aladdin
Nisren och Aladdin

Med en unik kombination av svensk jultradition och italiensk charm, bjuder Bistro Magasinet in till en julupplevelse som sticker ut. Nisreen Alhabbash, ägare av Bistro Magasinet, berättar om passionen för Italien och “tradition” som flytande och närmast subjektiv.

När man tänker på ett svenskt julbord, tänker man ofta på Janssons frestelse och köttbullar. Bistro Magasinet har valt att tänka utanför boxen. Med rötterna i Medelhavet och hjärtat i Norrtälje, har Nisreen och hennes familj skapat en julmeny som är både bekant och överraskande frisk på samma gång.

Hur kommer ert julbord skilja sig från andra?
– Det bästa med julen är att alla har sina egna traditioner och att det går att göra olika och kombinera det mesta. Det finns inga fel, skulle jag säga. Vi har fokus på ett italienskt julbord med trerättersmiddag och det är jul för oss. Men vi kommer även att ha en jultalrik med fokus på svensk tradition i vårt kafé. Det går att kombinera båda två för de som vill blanda smakerna eller om gästerna har olika preferenser sinsemellan, säger Nisreen.
Hållbarhet och miljövänlighet är centrala teman för många restauranger och individer idag, och Bistro Magasinet är inget undantag.

Hur anpassar ni ert julbord med tanke på hållbarhet och miljövänlighet?
– Vi siktar på att alltid ha den bästa kvaliteten när det kommer till råvaror och satsar på närproducerat – ofta går dessa hand i hand. Vi har valt att inte ha en julbuffé i år för att minska på matsvinnet. Istället gör vi allt på beställning.
Medan traditionella rätter som köttbullar och sill kommer att finnas på menyn, kan gästerna också förvänta sig några överraskningar.

Vilka traditionella rätter kan gästerna förvänta sig, och finns det några unika inslag?
 Vi kommer servera det man förväntar sig på jultalriken, såklart. Vår touch ligger snarare på julmiddagen där det serveras italienskt. Till jultalriken kan man exempelvis få se lite Hummus eller Falafel, för de som önskar lite extra krydda till julsmakerna.

Bistro Magasinet är inte bara känt för sin mat, utan också för sin atmosfär och gästfrihet.

Är det något särskilt ni är extra bra på?
– Förutom vår kulinariska mat, så har vi en fantastisk miljö och gott om plats för stora sällskap. Det går även bra att ta med sig hunden till oss om man så önskar. Vi kommer även ha en del spännande gäster under november, men dessa vill jag inte avslöja ännu, säger hon lite mystiskt.

Slutsats: Vill du ha ett svenskt julbord med medelhavstouch, där alla inklusive hunden är välkommen? Boka ditt julbord på Bistro Magasinet här!

Annons

Culinar bjuder in till ett traditionellt julbord med twist – hundar välkomnas

Annonssamarbete

publicerad 29 september 2023
- av Roslagen Media Group AB

Med en stark betoning på tradition och kvalitet, bjuder restaurang Culinar i Norrtälje in till ett julbord som riktar sig främst till företagare. Med plats för 200 gäster och en scen redo för underhållning, lovar ägaren Behnam Djavani en minnesvärd Culinarisk upplevelse.

När julen närmar sig

, letar många efter den perfekta platsen för att njuta av ett traditionellt svenskt julbord. För de som söker en kombination av tradition och kvalitet, kan Culinar vara svaret.

Behnam Djavani, ägare av Culinar menar att julen har en speciell plats i allas hjärtan med förmån för tradition snarare nytänk.

– Vi vill värna om det traditionella och se till att våra gäster får en härlig kväll, säger han. Trots detta, skiljer sig Culinar från mängden genom att erbjuda en stor lokal med plats för upp till 200 julbordsgäster, samt en scen med avancerade ljud- och bildmöjligheter.

Även om tradition är det mest essentiella på Culinars julbord menar ägaren att hållbarhet och miljövänlighet också är i fokus.
– I största möjliga mån använder vi närproducerade och ekologiska produkter, förklarar Djavani. Det är viktigt att vara miljömedveten, fortsätter han.

Beträffande maten, kan gästerna förvänta sig allt som hör till ett traditionellt julbord.

– Allt man förväntar sig hitta på ett traditionellt julbord finns att avnjuta. Det är enkelt och behöver inte vara mer än så, tillägger han.

Men det är inte bara maten som står i centrum. Underhållning är en viktig del av julupplevelsen och så även på Culinar.

– De flesta av våra julbordsbesökare gillar att anordna sin egen underhållning, men vi hjälper ofta till med entertainment och bokningar av artister och underhållning till julborden om så önskas, säger Djavani.

För de med särskilda kostbehov eller allergier, erbjuder Culinar substitut för att säkerställa att alla kan njuta av julbordet. Och för de som vill ta med sig en bit av Culinar hem, kommer restaurangen att erbjuda jultalrikar för take-away under hela december.

Behnam förklarar att han är djurvän och vill att julen skall vara inkluderande snarare än exkluderande och anser att våra fyrfota vänner också skall ha en plats att värma sig på i juletider.

– Alla djur bortsett från spindlar är välkomna! Julen skall vara inkluderande, inte exkluderande, förklarar Djavani som har en förkärlek till hundar.

När det kommer till utmaningar, känner sig Djavani trygg med sin erfarenhet som krögare.
– Vi är vana krögare med stor erfarenhet beträffande evenemang och julbord, säger han.

Avslutningsvis, när Djavani får frågan om vad han vill att gästerna ska ta med sig som ett bestående minne från julbordet, svarar han:
– Att det finns en skönhet i det traditionella. Det behöver inte vara så flashigt eller nytänkande. Det traditionella svenska fungerar bra och är väldigt trevligt och något att vara stolt över.

Och för de som undrar vilken rätt man absolut inte får missa på Culinar’s julbord?
– Vår Jansson är helt fantastisk, åtminstone enligt våra gäster, avslutar Djavani med ett leende.

BOKA JULBORDET HÄR: 076 023 35 34
Eller maila till:  info@culinarcatering.se

Send this to a friend