Liberalernas EU-toppkandidat på studiebesök hos Norrtälje Brenneri

publicerad 15 maj 2024
- av Daniel Rämsell

Under tisdagen besökte Anna Maria Corazza Bildt, toppkandidat för Liberalerna i valet till Europaparlamentet, Norrtälje Bränneri, ett av Sveriges första småskaliga hantverksdestillerier.

En brännande aktuell fråga är gårdsförsäljning av alkohol som skulle vara av stor betydelse för ett företag som Norrtälje Bränneri. Idag kan besökare inte köpa deras produkter hos dem. Att besökare skulle kunna köpa med sig ett par flaskor skulle göra stor skillnad både för småföretagare och för kundupplevelsen, skriver Anna Maria Corazza Bildt i ett pressmeddelande.

Regeringen lägger inom kort fram förslag på hur gårdsförsäljning ska genomföras i Sverige.

– Jag har arbetat i femton år för att möjliggöra gårdsförsäljning. Det är viktigt både för att företag ska växa och för att vi ska ha en levande landsbygd. Det här är en bransch som blomstrar och produktkvaliteten har höjts mycket, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Gårdsförsäljning skulle ge en extra skjuts till de här företagen och till hela matproduktionen och besöksnäringen, menar hon.

– Jag vill att gårdsförsäljning ska vara tillåtet även för öl och sprit och inte bara för vin. Många svenskar uppskattar att kunna köpa med sig en flaska cider, vin eller sprit direkt från producenten när de turistar i Europa. Men i Sverige har vi fått för oss att det är farligt, säger Anna Maria Corazza Bildt (L).

– Självklart ska möjligheten finnas även i Sverige. Norge och Finland har hittat vägar att tillåta gårdsförsäljning utan att riskera monopolet och i enlighet med EU-rätten, och det är dags att vi snabbar på och gör det också. Besöksnäringen är viktig för Sverige, men medan politikerna nu avvaktar går producenterna miste om affärsmöjligheter. Fler ska få uppleva all den fina mat- och dryckeskultur som Sverige erbjuder, fortsätter Anna Maria Corazza Bildt (L).

Norrtälje Bränneri grundades 2001 av makarna Kristina och Richard Anerfält-Jansson då de tog över släktgården som gått i arv i fem generationer.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!