Made By Wiks: Från köksbänken till prisbelönta praliner

Annonssamarbete

publicerad 19 oktober 2023
- av Daniel Rämsell
Paret Wik i sitt kök där magiska praliner skapas.

Vid ett besök hos Malin och Tobias Wik i Lohärad möts man av en doft som får det att vattnas i munnen. Här, i hjärtat av deras hem (köket), som är registrerat och godkänt av livsmedelsverket, skapas magiska chokladpraliner som fått uppmärksamhet långt utanför Norrtäljes gränser.

Redan i hallen möts jag av en ljuvlig doft av choklad. Paret Wik välkomnar mig med en nyproducerad pralin med smak av kanelbulle. För mig, som inte ätit en kanelbulle på 15 år på grund av glutenintolerans, är det en smakupplevelse utöver det vanliga, och jag tänkte “finns det pizzasmak” men kom av mig.

“Jag vet ju att ni gör praliner – kan ni berätta lite om er verksamhet?”

– För tre år sedan köpte jag en form och lite färg i smyg. Jag hade kollat lite innan hur man gör på Youtube och blev sugen på att testa, börjar Tobias. Jag testade att göra praliner hemma i köket, sen kom frugan (Malin) hem, testade och fick också blodad tand, fortsätter han.

Trots att båda har en bakgrund som kockar, var det chokladen som blev deras gemensamma passion. Efter att ha lagt ut bilder på sina praliner på Facebook, blev responsen överväldigande.

– Det fanns ingen tanke på att sälja pralinerna men vi fick så bra respons så vi kunde tillslut inte låta bli, säger Malin, som till vardags arbetar som undersköterska.

FOTO: Made By Wiks

Ett år senare deltog de i “Pralinslaget” och kom på en imponerande 10:e plats av 64 deltagare.

Hur var känslan att få så bra respons efter så kort tid ni skapat praliner?

– Det var en magisk känsla. Det var många professionella i tävlingen. Det var efter det vi tänkte att vi skulle starta ett företag tillsammans, säger Malin med ett leende.

Trots framgångarna är det inte alltid lätt att få ihop tid, arbete och passion då båda jobbar heltid med annat och pralinerna skapas på fritiden. Tobias berättar dock att det framförallt varit rutinerna och logistiken som varit utmanande.

– Nu är det mest tiden som är utmanande, men det är ett lyxproblem, säger Tobias.

Paret Wiks framgångsrecept? – En kombination av kreativitet, kvalitet och genuinitet.

– Choklad är som viner. Det finns olika toner, fruktighet, nötighet och så vidare. Det är komplext och det är det som är kul, säger Tobias. Det vi är stolta över är att vi använder så mycket lokala råvaror som möjligt och att vi använder oss av noga utvald choklad från Felchin, det känns bäst i hjärtat, säger Tobias.

Vad har ni för framtidsplaner för ‘Made by Wiks’?

-Att få syssla med det här på heltid är en dröm men samtidigt vill vi vara små och genuina. Vi säger heller “tyvärr det är slut” än att massproducera, då tappar vi glädjen och genuiniteten, säger Tobias.

Innan jag lämnar paret Wiks hem får jag smaka på en av deras senaste kreationer – “saltlakrits”. Jag kan inte låta bli att tänka att Norrtälje verkligen har en dold skatt i Malin och Tobias Wiks hem i Lohärad. En skatt som smälter i munnen, jag älskar saltlakrits!

Faktaruta

Var kan man köpa Made by Wiks praliner?- Man finner våra praliner på Tullportstagan 1, på två restauranger i Norrtälje, Wine and dine & På bryggan, samt som tillvalspaket på hotell Marholmen.

Så gör man en pralin

  1. Förbered formen: Använd helst en polykarbonatform som görs rent med hjälp av sprit. Polera sedan formen med bomull.
  2. Temperera kakaosmöret: Färgerna som vi använder tempererar vi alltid. När det är klart är det dags att måla och vara kreativa. Låt sedan den målade formen vila. Under tiden är det dags att temperera chokladen.
  3. Fyll formen med tempererad choklad: Efter att ha tempererat chokladen, hälls den i formen och eventuella luftbubblor knackas bort. Vänd formen upp och ned så att överflödig choklad hälls ur och med hjälp av en skrapa, skrapas ovansidan ren från choklad och kvar i formen fins nu tempererad choklad som bildar “skalet”. Superviktigt att låta chokladen villa så att den hinner stelna ordentligt innan vi går ned med fyllningen.
  4. Tillsätt fyllning: Nu är det dags att fylla pralinerna. Här kan du låta fantasin få avgöra vad pralinerna ska fyllas med. Populära fyllningar hos oss är saltkola, kanelbulle, mint, hallon/vanilj eller bara choklad. När pralinerna är fyllda, måste de få vila ett par timmar innan nästa steg.
  5. Locka pralinerna: När pralinerna har fått villa är det dags att locka dem. Det innebär att vi tempererar mer choklad som vi häller över fyllningen. Vi använder sedan en skrapa för att med ett drag, skrapa av överflödig choklad och på så sätt stänger vi in fyllningen & japp! Nu måste den få vila ett par timmar, gärna på ett svalt ställe.
  6. Kläcka: Om allt har gått bra med tempereringen som gör att skalet har krympt lite, är det dags för kläckning. Ställ formen med långsidan mot bänken och öppningarna från dig och vält formen framåt. Om allt har gått bra nu, kommer pralinerna ha lossnat. Om pralinerna fortfarande sitter fast, kan man prova att lägga formen ett par minuter i frysen och göra ett nytt försök.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!