fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
annons (150 × 40 mm)

NORRTÄLJE. Trots en orolig omvärld, visar Norrtälje kommuns budgetförslag för 2024 en betydande satsning på utbildning och trygghet.

// annons för både mobil och desktop //

annons (150 × 40 mm)

Betydande investering i utbildning

Enligt ett pressmeddelande från Norrtälje kommun kommer det politiska styret att presentera sitt budgetförslag för 2024 till Kommunfullmäktige den 26 juni. Trots begränsat utrymme för reformer i oroliga tider, framträder en stark inriktning mot utbildning, omsorg och stöd till samhällets mest utsatta.

Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande
– Det är inga nyheter att det är fortsatt oroligt i omvärlden. Och det är i tuffa tider som det blir än viktigare att stå upp för vad som är rätt och riktigt och våga göra en del tuffa politiska överväganden. Det är det vi gör i denna budget – där framför allt skolan fortsätter skyddas från de neddragningar vi sett i andra kommuner i landet just nu. Det betyder i klartext ordentliga satsningar på skolan, äldreomsorgen och samhällets mest utsatta, säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande från Norrtälje kommun.

Den största satsningen i budgetförslaget går till skolan med totalt 108,6 miljoner kronor. Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden, understryker kommunens engagemang för utbildning.

– Vi vill visa att Norrtälje kommun satsar på skolan. Därför ger vi full pris- och volymuppräkning till skolan, och dessutom ett antal särskilda satsningar. Bland annat så satsar vi 14 miljoner på ett lärarlönelyft och då framför allt satsar vi behöriga lärare som vi behöver fler av. Vi lägger 10 miljoner kronor i en omställningsreserv för att skydda de mindre skolorna i kommunen om etablering av centrala skolor snabbt påverkar elevantalet, säger Robert Beronius (L), ordförande i barn- och skolnämnden, i pressmeddelandet.

Förstärkta initiativ för trygghet och säkerhet

Budgetförslaget innehåller också satsningar på trygghet, inklusive ett akutboende och metoden “Bostad först” för invånare med långvarig hemlöshet, en investering på över sex miljoner kronor.

– Jag är verkligen glad att vi fyra partier tillsammans nu äntligen kan presentera en satsning som diskuterats under många år, nämligen ett akutboende i egen regi och metoden ”Bostad först” för invånare i långvarig hemlöshet . Det blir en satsning på drygt sex miljoner kronor, säger Andrea Kronvall (SD), kommunalråd och 1:e vice ordförande i socialnämnden.

Utöver det, planeras även en extra familjehemsutredare och medel för utredning, uppföljning och handledning av familjehem. Ytterligare trygghetsåtgärder inkluderar medel för fem heltidstjänster på räddningstjänsten och en fortsatt satsning på civilt försvar.

Framtidsinriktade satsningar på utbildning och miljö

På utbildningsfronten presenterar budgeten även en ny SFI-utbildning för ukrainska medborgare och ett nytt lärcentrum på Komvux för att ge studenter bättre stöd. Miljöinitiativen inkluderar fortsatta investeringar i laddstolpar genom Norrtälje Energi AB och medel för att förbättra vattenkvaliteten i kommunens vattendrag.

Den slutgiltiga budgeten för 2024 kommer att beslutas av kommunfullmäktige den 26 juni, efter granskning av kommunstyrelsen den 12 juni. Dessa framsteg i budgetförslaget markerar Norrtälje kommuns engagemang för att förbättra livskvaliteten för invånarna, även i tuffa tider.

// mobilannons //

annons (150 × 40 mm)

// desktopannons //

annons (150 × 40 mm)
Kommentera via Facebook