Norrtälje mot Nordkorea i fotboll – slutade i olycka!

publicerad 12 juni 2022
- av Daniel Rämsell
Annons:
annons

NORRTÄLJE/HISTORIA. Campus Roslagen FF mötte Nordkorea i Inomhusfotboll och volleyboll år 2006 – Norrtälje tappade ledningen medan en Nordkorean tappade framtänderna.

annons
annons

Under några veckor under 2006 besökte Nordkoreas centralbank Norrtälje och Campus Roslagen i ett SIDA-finansierat projekt för att lära sig mer om Europeiska banksystem. I samband med detta anordnade Campus Roslagen FF, ett tidigare fotbollslag i division sju en träningsmatch i Volleyboll och inomhusfotboll mot Nordkoreanerna. 

-Det var lite svårt att få till något alls från början, Nordkoreanerna ville inte prata med oss eftersom vi var västerlänningar. Men efter många turer så gick deras chef på att ha ett möte med vår tränare, som fick ljuga under en timme om hur goda vänner Sverige och Nordkorea är och vilken ära det skulle vara att få spela en match, minns Tor. 

Norrtäljeborna ville utmana Nordkoreanerna i fotboll men eftersom de inte spelat fotboll tidigare föreslog de istället en match i volleyboll. Ett välkoordinerat nordkoreanskt volleybollag besegrade Norrtäljeborna med enkelhet. 

– De var extremt välkoordinerade och det syntes att det hade spelat förut. Deras lagledare dikterade och de övriga lydde order. Vi blev förnedrade i volleyboll, säger Tor och skrattar.

Efter Nordkoreanernas vinst i volleyboll, lät de sig övertalas till att testa på inomhusfotboll för första gången, trots att de tidigare tackat nej till detta. Campus Roslagen FF, spelade division sju, dåvarande lägsta divisionen i Uppland men hade dagen till ära spetsat laget med en kille från Djurgårdens IF i pojkallsvenskan och en annan kille som några år innan det aktuella mötet spelat för Hammarbys b-lag.

– Efter att vi blev totalförnedrade i volleyboll propsade vi på att få spela fotboll istället. Vi var övertygade om att det skulle bli en mycket enkel match eftersom vi hade så mycket individuell skicklighet, säger Stagnell. 

Norrtäljeborna tog ledningen i fotbollsmatchen efter ett mål av Jesper Lindh. Men Nordkoreanerna visade än en gång att deras fenomenala synkronisering och välkoordinerade kommunikation på planen att det inte skulle bli en enkel match för Campus Roslagen. Strax efter 1-0-målet kvitterade Nordkorea. Matchen blev allt hetare och stämningen i den fullpropade inomhushallen på Campus Roslagen var dyster.   

–    Vi blev totalförnedrade i volleyboll och nu stod vi med byxorna nedragna även i fotboll –  vår sport, säger Tor. 

FICK BLODAD TAND

Strax efter första halvlek var ställningen 3-3 i kampen. Campus Roslagen fick en frispark som resulterade i en nickduell vilket resulterade att en Nordkorean fick två utslagna framtänder, efter en armbåge rakt i ansiktet från ingen mindre än Tor Stagnell. 

– Det var en stor längdskillnad mellan mig och Nordkoreanerna, så min armbågar när jag hoppade var i höjd med Nordkooreanens ansikte. Jag har tänkt på det där mycket i efterhand, troligen har inte Nordkorea ett väl uppbyggt tandvårdsystem så det är möjligt att det jobbar en banktjänsteman i Pyongyang utan framtänder,  fortsätter Tor. 

En armbåge rakt i ansiktet och två framtänder mindre kunde inte stoppa Nordkoreanerna i fotboll. Mannen som tappade tänderna fick bokstavligen blodad tand och fortsatte gladeligen matchen som till sist slutade 4-4.

– Den här matchen har varit en snackis i bekantskapskretsen sedan dess och en händelse som jag sent kommer att glömma, avslutar Tor.

annonser
annonser

Annons:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!