Norrtälje sjuhus i stabsläge – kraftig ökning av covid-smittade

publicerad 19 december 2022
- av Redaktionen
ANNONS:

NORRTÄLJE. Under måndagen övergår Norrtälje sjukhus till stabsläge på grund av kraftigt ökat antal patienter med covid-19, sjukfrånvaro från bland personalen och hög belastning på intensivvården.

På måndagsförmiddagen vårdades 33 patienter i sjukhusets covidflöde. Merparten av dem är inlagda på grund av covid-19. Dessutom vårdas flera patienter med influensa och RS-virus. En patient med covid-19 behöver intensivvård, skriver Tiohundra i ett pressmeddelande.

– Läget har varit tufft en längre tid, och under helgen har det förvärrats ytterligare, med överbeläggningar på samtliga vårdavdelningar och övernattande patienter på akutmottagningen, vilket är mycket ovanligt. Vi ser dessutom att trycket på intensivvården just nu är mycket högt. Det är bekymmersamt, inte minst med tanke på de stundande jul- och nyårshelgerna, säger chefläkare Susanne Bergenbrant Glas.

Operationer skjuts upp
Sjukhuset övergår till stabsläge för att på bästa sätt kunna prioritera den akuta, nödvändiga vården. De operationer som inte är nödvändiga att genomföra just nu skjuts upp, och personal omfördelas, skriver de vidare.

– Vi har fått möjlighet att remittera vissa patienter vidare till andra vårdgivare i regionen, och har även ett nära samarbete med biståndsavdelningen och äldreomsorgen för att få snabb tillgång till korttidsplatser, vilket kan avlasta sjukhuset, säger Susanne Bergenbrant Glas.

ANNONS:

Långa väntetider
Sjukfrånvaron bland sjukhusets medarbetare är hög. Det ansträngda läget på sjukhuset kan innebära långa väntetider på akutmottagningen och närakuten.

– Den som är akut sjuk ska alltid söka vård, men är det inte brådskande är det bättre att stanna hemma och först rådgöra med 1177, eller vänta till nästa vardag och kontakta vårdcentralen. Jag vill också uppmana alla att ta det försiktigt på hala gator och trottoarer, så att man slipper hamna på akuten med bruten fot- eller handled. Använd broddar, eller vänta med promenaden, säger Susanne Bergenbrant Glas.

Inte sedan den mest intensiva fasen av pandemin har så många patienter vårdats för covid-19 på Norrtälje sjukhus. Att en stor majoritet av befolkningen nu är vaccinerad innebär att de allra flesta inte blir lika svårt sjuka.

– Det gör att läget nu är annorlunda, jämfört med i inledningen av pandemin. Likväl innebär den ökning vi nu ser i covidflödet en stor arbetsbelastning och hög beläggning på våra avdelningar, vilket påverkar hela sjukhuset. Jag vill rikta ett stort tack till alla medarbetare som nu sliter hårt för att klara av den här mycket tuffa situationen, säger Tiohundras VD Peter Graf, i pressmeddelandet. 

FOTO: Tiohundra

ANNONS:

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!