Norrtälje spelar champions league i Australisk fotboll

publicerad 27 mars 2022
- av Daniel Rämsell
annons

NORRTÄLJE. 9 april spelar Norrtälje Dockers som har sveriges två bästa lag i Australisk fotboll Champions League i Amsterdam – Det ska bli kul att få åka ut i Europa igen och representera Norrtälje i en stor turnering, säger Robin Åberg, 26 år och nyckelspelare i Norrtälje Dockers.

annons
annons

Australisk fotboll är en växande sport som utövas på världens alla kontinenter förutom Antarktis. Störst är sporten givetvis i Australien, men den växer för varje år i Europa där det numera finns ett lag i över hälften av de europeiska länderna. Norrtälje är bäst i Sverige, på både herr- och damsidan.

De bägge lagen från Norrtälje åker till Amsterdam för att spela Champions League. Varje land i Europa skickar ett dam- och ett herrlag och Norrtälje har lyckats kvalificera såväl herrarna som damerna. I Sverige tar man sig till Champions league genom Svenska cupen. Det lag som vinner SM-guld erbjuds sedermera en plats till nästa års mästarturnering. Dubbelt SM-guld – det första första för damernas räkning och det tredje i storleksordningen för herrarna.

– Jag skulle först och främst vilja lyfta fram den familjära känsla vi har i klubben som en av nyckelfaktorerna till framgångarna dom senaste åren. Vi har en stark kärngrupp som lägger ned mycket tid på inte bara klubben, utan Australiskt fotboll överlag i Sverige. Vi försöker bedriva en förening där alla är välkomna, oavsett ålders – och ambitionsnivå. Utifrån det kan vi ställa rimliga krav på varandra och gemensamt utvecklas åt samma håll.

Efter SM-gulden förra säsongen, blossade pandemin upp ånyo och Norrtälje Dockers missade flera viktiga turneringar. Lagen har så gott de kunnat ändå försökt ladda på hemmaplan, på Sportcentrum under vintern.

– Vi bestämde oss ganska direkt att starta vinterträning redan i november med inriktning på kondition, säger Åberg. Strax innan jul förra året så började vi med inomhusträningar som fortfarande pågår. Sedan några veckor tillbaka har vi även kunna lägga på ett pass till i veckan på konstgräsplanen uppe på Sportcentrum för att ladda inför Chamions League -matcherna, fortsätter en supertaggad Robin.

Dockers kommer spela sina matcher i Amsterdam på idrottsplatsen Sportpark De Eendracht. En sportanläggning där laget spelat tidigare. Enligt Robin påminner arenaplatsen lite om Sportcentrum, Dockers hemmaplan.

Det ska bli kul att få åka ut i Europa igen och representera Norrtälje i en stor turnering, avslutar Åberg.

FOTO: Privat

annonser
annonser

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!