Norrtäljebaserade Wormwood tar över hela världen!

publicerad 12 oktober 2021
- av Daniel Rämsell

Norrtälje-baserade bandet Wormwood som nyligen släppte sin senaste platta “Arkivet” är kritikerrosade världen över. – Det var jäkligt höga förväntningar från fans och branschen, säger Norrtäljegitarristen, Tobias Rydsheim, frontfigur i Wormwood, som nyligen släppte den kritikerrosade plattan “Arkivet”.

Det är en becksvart kväll när Allt om Norrtälje intervjuar Norrtäljesonen och musikgeniet Tobias Rydsheim, gittarrist och frontfigur i kritikerrosade metalbandet Wormwood. Lika becksvart är musiken och låttexterna på nya plattan Arkivet.

 -Temat för plattan är mänsklighetens fördärv av planeten förklarar Rydsheim, som beskriver att låttexterna inte är typiska för black metal med texter om djävulen utan ligger mer nära verkligheten. Likaledes är texterna på förra succéplattan Nattarvet en historisk berättelse om hungersnöden och våra förfäders kamp för överlevnad på 1800-talet. 

Wormwood släppte sin första EP 2014, med “The void: stories from the wispering well”. Efter det har de släppt tre stycken helt fenomenala fullängdsskivor: “Ghoastlands: Wounds from a bleeding Earth”, år 2017, “Nattarvet” från 2019 och nu senast Arkivet. Nattarvet var likt Arkivet kritikerrosad världen över och Woormwood var redo att att ta Europa med storm under en planerad Europaturné. 

 – Vi snubblade på mållinjen, förklarar Norrtäljesonen. Vi hann bara göra en handfull gig innan pandemin satte stopp. Det förväntades att det skulle smälla enligt branschen och vi hade massvis med planerade spelningar runt om i Europa, fortsätter Rydsheim.  

Motorn i Norrtälje

Tobias Rydsheim är multikonstnär och beskriver sig själv som kontrollfreak. Det är ingen slump att han är utbildad studio- och ljudtekniker, kan göra musikvideos, spela in plattor och designa omslag.
– Jag kan göra allt själv, förklarar Tobias som stillar sitt sinne genom att ha full kontroll. Samtidigt är det väldigt utmattande att ha den kontrollen fortsätter Rydsheim som beskriver sig som motorn i bandet och anledningen till Norrtälje-kopplingen. 90% av våra musikvideos är inspelade i Roslagen, musiken skrivs i Norrtälje, inspelningar sker nästan uteslutande i Norrtälje. Själva produkten är Norrtälje-made, fortsätter Rydsheim. 

På frågan om han hade oändligt med ekonomiska resurser hade Rydsheim haft en musikstudio, replokal, filmstudio och ett stort mediehus i skogen utanför Norrtälje. Han är onekligen en sann lokalpatriot.

Musiken är allt    

Tobias har spelat i otaliga band – förutom wormwood, spelar han även i välkända Månegarm, tidigare spelat i band som Depraved, Cremnophobia, Åskfödd för att nämna några. Första bandet hade han redan i mellanstadiet som hette “Rabies 2”.  Det är summan av hans tidigare musikaliska erfarenheter som sannolikt lett fram till succén för Wormwood.  

 – Det är det egna skapandet som är drivkraften och ger mig kicken att hålla på med musik, förklarar Tobias. Jag skapar inte en produkt för någon annan. Det finns ett kall i att hålla på med musik och att uttrycka sig.
– Jag har musiken som en ventil, sen om någon gillar det jag gör, är det såklart en bonus fortsätter han. Tobias beskriver att det är en surrealistisk upplevelse att stå på scenen och att få giga ger en kick som är beroendeframkallande – som tillsammans med det egna skapandet också är en given drivkraft. 

Inspireras INTE av andra

– Jag lyssnar knappt på musik faktiskt, säger Rydsheim som förklarar att han inte har några förebilder inom musikgenren. Det finns massvis med saker jag inspireras av som inte är musik, fortsätter han. Han förklarar att han inspireras av livet – det kan vara bilder, naturen, egna upplevelser, abstrakta tankar och sinnesstämningar som man försöker måla med gittarren.   

Framtiden

I och med succén med Nattarvet var förväntningarna skyhöga inför släppet av Arkivet. – Det var jäkligt höga förväntningar från fansen och branschen inför släppet av senaste plattan. När man satt och skrev, så hade man känslan att det här är jävligt bra men precis innan släppet började man bli nervös och började tvivla. Såvitt Allt om Norrtälje kan läsa sig till är plattan fullkomligt lovordad bland välrenommerade musikkritiker.     

-Vi hoppas på att få revansch på den spillda tiden menar Rydsheim som förklarar att inget är officiellt ännu men det har en hel del spelningar planerade både i Sverige och utomlands. Sannolikt kommer spelningarna innefatta en blandning av de två senaste plattor.

Daniel Rämsell 
Allt Om Norrtälje


Bandnamn: Wormwood

Musikgenre: whatever you say, but close to black metal

Studioalbum: Goastlands: wounds from a bleeding earth, Nattarvet & Arkivet

EP: The Void: Stories from the Whispering Well

Bandmedlemmar: T. Rydsheim (Guitar), J. Engström, (Guitar), Nine (Vocals), Oscar Tornborg (bass) & Tatu Kerttula (drums) 

Tobias hashtag: #Rocktobbe

Ålder: Gammal (34)

Det dricker han till allt: Öl eller vatten

Trasig barndom i %: 0%

Favoritband från Norrtälje: Månegarm

Favoritfärg på kalsonger: Svart

Smultronställe i Norrtälje: De djupa skogarna Norr om Norrtälje

Matstatus: Vegetarian

Om han inte får bo i Norrtälje hade han bott: i Dalarna

Favoritsnus: LD original portion

Favoritrestaurang i Norrtälje: Ed´s burgers

Boktips till Allt om Norrtälje: Kartböcker – han gillar kartor.

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!