fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Norrtäljes Thaipärla: En smakresa från Lampang till Roslagen

I hjärtat av Norrtälje finner vi en thairestaurang som bjuder in till en autentisk smakupplevelse. Med rötterna djupt förankrade i den thailändska kulturen och staden Lampang, strävar ägaren Taki efter att erbjuda genuin thaimat till Roslagens invånare.

Puntharika Pinphan, mer känd som Taki, är en 39-årig kvinna från Lampang, en stad belägen i norra Thailand. Hon kom till Sverige 2016 efter att ha träffat sin man i Singapore. Med en bakgrund i restaurangbranschen, där hon växte upp i en thairestaurang, var det en naturlig övergång för Taki att fortsätta familjetraditionen när hon kom till Norrtälje.

Taki berättar att många thairestauranger i Sverige har anpassat sin mat för svenska smaklökar. Men hennes vision var annorlunda.

– Vi har en genuin thairestaurang även om jag skulle kalla det för streetfood. Vi vill inte försvenska maten. Istället siktar vi på att attrahera dem som verkligen uppskattar thaimat som den är i Thailand, säger Taki. Jag tar hellre risken att vissa inte gillar det än att låta anpassa maten, fortsätter hon.

För Taki handlar det inte bara om maten. Det handlar om att dela med sig av sin kultur och skapa en bro mellan hennes hemstad Lampang och Norrtälje. Och det verkar som att Norrtäljeborna uppskattar denna brygga. Taki berättar att många av hennes kunder återvänder gång på gång, och vissa av dem besöker restaurangen varje dag och vissa äter samma sak om, och om igen.

Taki lägger stor vikt vid lokalproducerade ingredienser. Ingredienser som till största delen är odlad av Roslagsbor med Thailändsk bakgrund.

– Lokala producenter av grönsaker är viktigt för oss. Vi har en stor Thaicommunity i Norrtälje, och många odlar sina egna råvaror. Under sommaren kan vi använda mycket lokalproducerat, vilket är jättekul, förklarar hon.

Men vad är det som gör Takis restaurang unik?
Förutom den autentiska maten är det kanske hennes engagemang i den lokala Thaicommunityn.

– Vi är väldigt många från Thailand här i Norrtälje. Vi har till och med en Thaimunk som besöker oss, vilket är viktigt för dem av oss som är buddhister, säger Taki.

För dem som ännu inte testat hennes thairestaurang och är nyfikna på att prova något från menyn rekommenderar Taki “Beef Noodle” & “Pad Krapao”. Men oavsett vad man väljer, kan du vara säker på att få en smak av det äkta Thailand mitt i Roslagen.

– Jag har ett mål om att expandera men vara mer specifik i min matlagning. Jag skulle vilja satsa mer på vissa specifika rätter och ha ett mindre utbud, men med högre kvalitet. Kan man ha en japansk restaurang som enbart säljer Ramensoppa, kan jag sannolikt också specialisera mig på mina bästa rätter från Thailand, säger hon med ett leende på läpparna.

När vi frågar Taki om hennes bästa tips till Norrtäljebor som planerar en semester i Thailand, svarar hon utan tvekan:

– Eat like a local. Det är vad jag vill att våra kunder skall uppleva på vår restaurang, avslutar Taki.

FOTO: Allt Om Norrtälje

Kommentera via Facebook