Pär Johnsson sålde sommarhus till Sveriges kändaste influenser – utan att veta om det!

Annonssamarbete

publicerad 22 januari 2024
- av Roslagen Media Group AB

När fastighetsmäklaren och gårdsägaren Pär Johnsson ovetande sålde ett hus till en av Sveriges mest kända influencers, blev hans värld plötsligt föremål för strålkastarljuset. Men det var inte det enda som satte Pär i rampljuset – en förfallen kvarn som han lyckades förvandla till en succé berättar också historien om hans framgångar.

Men historien om Pär börjar i en annan ände, nämligen i hans hem. Fast nu är gården utanför Norrtälje som varit i familjens ägor i tre generationer mer än bara ett hem. Det är den avkoppling och det fritidsintresse som gör att han varje dag kan komma till jobbet med laddade batterier. Det är dock inte genom att sitta framför teven och kolla senaste avsnittet av en ny realityserie.

– Nja, inte riktigt. Vi har hundar, höns, lite skog och ängar som ska slås. Att göra ett pass som gårdskarl är mitt sätt att återfå energi. Många tycker jag är lite knäpp som inte har en robotgräsklippare, utan hellre föredrar att åka runt sex timmar i en åkergräsklippare. Men det är ju roligt!

Skulle du anse att det är långsökt att dra en parallell mellan att vara en fastighetsmäklare och jobbet som bonde?

– Haha kul fråga, faktiskt inte, bägge yrkeskategorier jobbar hårt och är i princip aldrig lediga. En av många faktorer bönder ständigt behöver ha kontroll på – som de inte kan påverka – är väderförhållanden. Om det är varmt eller kallt, om det ska regna mycket eller lite. Så är det lite med oss fastighetsmäklare, det är många omvärldsfaktorer som vi måste ha koll på för att kunna prestera i yrket. Dessutom tror jag att vi också är duktiga på att stanna upp och njuta av stunden, trots att man befinner sig i ett sorts konstant ekorrhjul.

Utöver hårt kroppsarbete ligger sälj honom varmt om hjärtat, vilket inte går att ta miste på när man träffar Pär. På en kurs för några år sedan berättade en säljcoach att Pär var den första deltagare som han hade stött på som både kunde prata på både in- och utandning. Dock har han inte gått en kurs i nutida internetkändisar.

– Jag kanske inte följer nöjessidorna så noga. För en gång sålde jag ett hus till en av Sveriges kändaste influensers utan att veta om det. Det var min assistent som efteråt berättade det, och hela kontoret hade väldigt kul åt det.

Pär figurerade i två avsnitt på kändisens plattform, utan att initialt veta om det. Att köparna under visningen filmade var inget han la märke till. Men det gjorde sonen i familjen som såg det på sociala medier, han blev mäkta förvånad att se sin pappa.

– Min son fick ju reda på det och då blev jag nog den häftigaste person på hela jordklotet för en stund. I mina barns värld fanns det inget större än att jag var med där. Men jag vill rikta en eloge till köparna, de var mycket trevliga och bra att ha att göra med.

Pär Johnssons professionella resa som säljare har varit imponerande. Han började jobba inom sälj som 20-åring, då han sålde bilar.

– Jag blev på en stor gala utnämnd som den bästa Skodaförsäljaren i hela Sverige, vilket var en stor ära att få.

Om man därmed kan hävda att Pär vunnnit SM-guld i Skodaförsäljning är en definitionsfråga. Men hans hunger för affärer slutade inte där. År 2008 kände han att det var dags att förverkliga en gammal dröm och bli mäklare.

– Min gamla barndomskompis Björn övertalade mig att börja jobba på Mäklarhuset vilket jag inte ångrat en enda sekund. Det bästa med att arbeta här är den starka gemenskapen och glädjen som genomsyrar kontoret. Det finns en enorm mängd kunskap på kontoret, så det finns alltid någon att rådfråga när jag stöter på utmaningar.

Pär stänger inga dörrar när det gäller fastighetsförsäljning; han säljer allt från gårdar och fritidshus till villor, bostadsrätter och lite kommersiellt.

– Geografiskt fokuserar jag huvudsakligen på Norrtälje norrut med huvudinriktning på Vätö och dess omgivningar. En trend på fastighetsmarknaden som fascinerar mig just nu är hur yngre spekulanter, särskilt när det gäller fritidshus, söker efter egendomar med den karaktär och stil som deras mor- och farföräldrar hade.

Men det mest populära objekt han någonsin visat var något helt annat.

– Det var en gammal kvarn som det blev ett enorm fokus omkring. Magiskt ställe och en spännande historia, vilket jag tänkte kunde användas för att locka till intresse.

Det gjorde det. Kvarnen hade nämligen varken indragen el eller vatten och det kändes som tiden stått still sedan 50-talet. Det låg bråte blandat och bilvrak lite varstans på hela den insynsskyddade tomten. Sönderkrossade fönster med ett tjockt lager damm och omålade plankor gav känslan av att befinna sig mitt i en klassisk amerikansk skräckfilm. Många mäklare hade nog i den stunden skruvat på sig och bara sett svårigheterna med försäljningen. Men inte Pär, det gav honom istället en briljant idé.

– Jag fick listningen på sensommaren men tänkte att det här skulle göra sig bra till Halloween, så jag släppte objektet då och tematiserade det i enlighet med högtiden. Det gjorde att lokalpressen, Aftonbladet, Expressen, Hus och hem samt Tidningen Land kom och gjorde reportage om objektet. Intresset bara fortsatte efter det, och till slut hade jag 268 bokade sällskap. Dagen när jag skulle ha visningen kändes det som att öppna porten till Liseberg en högsommardag, det var fullständigt galet. Över 2000 människor kom för att titta på kvarnen, att se kön ringla längs den långa grusvägen var overkligt.

Succén var ett faktum. Folk på internet började använda bilder på objektet till Halloween-fester. Budgivningen? Den gick också bra och Pär lyckades få ihop affären till säljarnas belåtenhet.


Tre snabba

Vad är den vanligaste missuppfattningen människor har om ditt yrke?
Att man tjärnar enorma pengar och bara glider omkring. Vi jobbar istället nästan dygnet runt för våra klienter och är alltid påkopplade.

Vilken superkraft skulle vara mest användbar i ditt jobb som mäklare?
Stanna tiden så man kan hinna med allt.

Vad är det konstigaste önskemålet en köpare eller säljare någonsin haft?
Kontraktsskrivning mitt i natten, tror vi skrev avtal hemma hos säljaren 02:00 på natten. Men vad gör man inte för att få ihop affären?

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!

Ladda ner Allt om Norrtäljes mobilapp!