Polisen i region Stockholm lagför av unga brottslingar snabbare

publicerad 21 mars 2022
- av Daniel Rämsell
annons

NORRTÄLJE KOMMUN. Från och med 15 mars började polisen i region Stockholm med en ny metod för att snabbare lagföra unga brottslingar – en metod man använt i hela landet för vuxna brottslingar sedan 2020.

annons
annons

Snabbare lagföring är en arbetsmetod där myndigheter i rättsväsendet arbetar för att minska tiden från ett polis­ingripande till dom eller beslut, där fokus ligger på att brott ska lagföras effektivt och snabbt. Sedan 2019 har försöksverksamheten med ett snabbförfarande i brottmål även för lag­överträdare under 18 år har funnit i norra Stockholm, men är nu alltså implementerad över hela regionen.

Den nya metoden som således nu gäller även för unga brottslingar, innebär att inom max tio dagar ska polisen ha hållit förhör med den misstänkte ungdomen och inom tio veckor från att brottet har begåtts skall ungdomen lagföras.

Polisen skriver på sin hemsida att utredning av ungdomsbrottslighet generellt tar längre tid på grund av dess komplexitet. Till exempel att ungdomsbrotten blir grövre, att fler är inblandade i brottet, att ärendena är gränsöverskridande över regionen och att ungdomen är minderårig. Polisen hoppas dock på samma goda resultat som har haft med metoden för vuxna lagöverträdare.

-Att få klart ett ärende snabbt och effektivt ger flera positiva synergier för såväl misstänkt som målsägare. En snabb reaktion från samhället är särskilt viktigt för unga lagöverträdare men även för brottsoffren som många gånger är även de är unga. De blir bättre förhör eftersom den misstänkte kommer ihåg bättre om det inte går så lång tid mellan brott till förhör. För polisen innebär detta att utredarna kan koncentrera sig på de grövre brotten, som rån och misshandel, säger Jörgen Nilsson, projektledare i region Stockholm på polisens hemsida.

Polisområde Stockholm nord, som jobbat med med metoden i några år, har hanterat cirka 500 ärenden mellan åren 2020 – 2021. Ungefär 55 procent av dessa genomfördes med förhör direkt på plats. 

annonser
annonser

Tipsa oss!

Har du ett nyhetstips du vill att vi skriver om? Kontakta oss!